James Cameron o Avatarovi a moderních technologiích

James Cameron o Avatarovi a moderních technologiích | Fandíme filmu
Režisér odpovídal na otázky fanoušků a samozřejmě přišla řeč i na jeho chystané projekty.

Sociální síť Reddit u nás není tak rozšířená jako za oceánem, nicméně podstatné je to, že se na ní pořádají akce známé jako AMA - Ask Me Anything (Zeptej se mě na cokoliv), při kterých se uživateli Redditu často nechají zpovídat i známé osobnosti. Tentokrát dal svůj čas k dispozici James Cameron a vedle řady osobních otázek či otázek spojených s jeho zájmem o přírodovědný výzkum a ekologii, odpovídal také na otázky filmové. Vybrali jsme pro vás odpovědi, které souvisely s Jimovými budoucími projekty.

Avatar 2, 3 a 4

Všechny tři scénáře by měly být zhruba do šesti týdnů dokončeny, probíhá preprodukce - designují se tvorové a prostředí filmů. Momentálně se Cameron snaží z příběhu vyházet pasáže, které film protahují přes únosnou délku. První film byl zpočátku také příliš dlouhý, režisér se musel zbavit 45 minut a ve střižně strávil rok. Filmaři si dlouho nebyli jistí, zda se vůbec drahou produkci podaří zaplatit, takže jakmile se ukázalo, že je o svět Pandory zájem, chce železný Jim toho zájmu využít. Dle jeho slov však nejde jen o peníze, ale také o to, že prostřednictvím úspěšných filmů může velkému množství diváků předávat ekologické poselství a dál budovat svůj fiktivní svět.

Co se týče účasti Arnolda Schwazeneggera, o které se loni spekulovalo, momentálně se s ní nepočítá. Podle Camerona ve scénáři není žádná role, která by pro něj byla vhodná a oba pánové spolu o Avatarovi ani nemluvili.

Battle Angel

Cameron chtěl Battle Angel natáčet po Avatarovi, ale kvůli masivnímu úspěchu se rozhodl dát přednost dalším příběhům z Pandory. Projekt je pozastavený, dokud James nedokončí všechna pokračování Avatara, což bude trvat řadu let.

Pravdivé lži 2

Po jedenáctém září Jim myšlenku druhých Pravdivých lží opustil, protože už mu nepřišlo vtipné natáčet komedii o terorismu. Od té doby se k projektu nikdy nevrátil.

Vetřelec 5

Cameron měl psát a produkovat Vetřelce 5, kterého by zrežíroval Ridley Scott. Oba pánové byli na jedné vlně, ale nakonec z nápadu nic nebylo, protože se Fox rozhodl místo toho natočit Alien Vs. Predator, od čehož James studio zrazoval a varoval jej, že sérii zničí. Studio ale AvP skutečně natočilo a Cameron o značku ztratil zájem. Prometheovi nemá podle svých slov co nabídnout, jedná se čistě o Scottův projekt. Nicméně navzdory nelogickému ději se Prometheus Cameronovi docela líbil a považuje jej za lepší film než jsou Vetřelec 3 a Vetřelec 4. Poznámka na okraj: Resident Evil Paula W.S. Andersona (režisér Alien Vs. Predator) Cameron označil za své guilty pleasure...

Terminator: Genesis

Terminátor 3 a Salvation se Cameronovi příliš nelíbily a za jejich největší problém označil fakt, že neměli pořádnou myšlenku. Cameron svoji dvojku nezačal připravovat dokud neměl dostatečně nosný nápad, o kterou ji mohl opřít. Z toho, co zatím ví o nově chystaných filmech se ale domnívá, že by mohly být dobré.

3D, velká plátna a 48 FPS

Cameron si myslí, že by se všechny filmy měli točit ve 3D, ale problém je podle něj tom, že většina diváků nikdy nezažije třetí rozměr v takové podobě, v jaké jej zažívá on. V jeho promítací místnosti je technika dokonale seřízená, zatímco běžní diváci se musejí potýkat s nekvalitní a tmavou projekcí.

Velká plátna Cameron zbožňuje, přesto by ale byl raději, kdyby hollywood kladl vedle pompy také na postavy a vyprávění, tak jako to můžeme vidět u aktuální televizní produkce.

Co se 48 FPS týče, podle Jima se nejedná o formát, ale o nástroj! Filmy by neměly být ve 48 FPS promítány celé, ale pouze v určitých momentech, ve kterých to má své opodstatnění. (Pozn. autora: To ohromně kvituji, 48 FPS má zvláště při rychlých akčních scénách plných digitálních potvor na výsledný zážitek pozitivní vliv, ale osobně také nemám pocit, že by bylo vhodné ve formátu promítat úplně celé filmy. Teď je otázka, jak se budou provozovatelé kin stavět k tomu, že mají propagovat a nabízet zážitek, při kterém bude technologická novinka patrná pouze několikrát za film).

Virtuální realita, Oculus Rift

K virtuálním realitám je Cameron vstřícný, dlouho je sleduje a už se těší, až si vyzkouší Oculus Rift. Nicméně se nedomnívá, že bychom se v současné době dočkali nějaké virtuální zkušenosti, která by spojovala zážitek filmového narativu a uživatelské volnosti. Vygenerovat ve fotorealistickém provedení množství linek, které by se odvíjely od různých rozhodnutí uživatele, by zatím bylo příliš nákladné.

Zdroj: Reddit

Avatar 2

18.12.2020 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest