Chlast: Zbytečný americký remake natočí profackovaný Chris Rock

Chlast: Zbytečný americký remake natočí profackovaný Chris Rock | Fandíme filmu
Nordisk Film Den.
Tuctová americká produkce se pokusí zopakovat dánskou oscarovou magii s Madsem Mikkelsenem.

Titulek je možná až příliš tvrdý. Jakýkoliv film může dopadnout dobře. Ale zrovna dánský Chlast (Druk / Another Round) je takový úkaz, že nabídnout k něm nějakou smysluplnou americkou alternativu, bude opravdu těžké. Původní snímek těží už jen z toho, že dánský vztah k alkoholu je dost specifický, kdy je napříč společností normalizovaný a při upřímném sáhnutí do svědomí vám asi většina Dánů řekne, že to nejde ani s ním, ani bez něj. Vlastně možná obdobná situace, jako v Česku. Obsazení filmu v čele s Madsem Mikkelsenem je vynikající a Thomas Vinterberg je geniální tvůrce. Snímek byl skvěle hodnocený a oceněný Oscarem.

Je pochopitelné, že američtí producenti při pohledu na takhle úspěšný titul zavětřili, ale šance, že by teď vzniklo něco, co bude hodno srovnávání s původním filmem, je zatím malá. Režii totiž nedostal na starost nějaký zajímavý tvůrce, u kterého si řeknete, že vlastně chcete vidět, jak téma věčně opilých středoškolských učitelů dokáže přenést do amerického prostředí. Namísto toho remake připravuje Chris Rock. Ano, ten Chris Rock, jenž je většině veřejnosti za posledních pár let nejznámější jako někdo, kdo dostal na Oscarech facku od Willa Smithe. Jinak je to především stand-up komik a herec z průměrných mainstreamových komedií. Když se naposledy pokoušel vystoupit mimo svou komfortní zónu, byl z toho thriller Spirála strachu: Saw pokračuje. Ve svojí kariéře režíroval celkem tři snímky (Pět nejlepších, Moje žena a jiné katastrofy, Hlava státu), kdy ani o jednom z nich nejde mluvit jako o dobrém.

Scénář remaku nejprve psal Stuart Bloomberg, který sice v minulosti připravil několik slušných snímků jako Rabín, kněz a krásná blondýna, Sexbomba od vedle či Děcka jsou v pohodě, avšak pořádný film Stuart nenapsal asi deset let a ještě by po něm měl přepisovat scénář někdo další, společně s Rockem (a scenárista je Chris zhruba stejně silný, jako režisér). Jedním z producentů remaku je Leonardo DiCaprio. V jednu chvíli byla na stole možnost, že by Leo ve filmu hrál hlavní roli, ale tahle alternativa už je zřejmě pryč.

Chlast je hořká komedie o skupině učitelů středního věku, kteří se v praxi pokusí ověřit hypotézu, že člověk má od narození deficit hladiny alkoholu v krvi. Pokud tu hladinu kontrolovaným dávkováním začnete konstantně udržovat na té „správné“ hodnotě, plně odemknete svůj potenciál. Ačkoliv má dlouhodobé užívání alkoholu na protagonisty nemalý (a nezřídka negativní) vliv, snímek není černobílou obžalobou pití. Sám režisér Thomas Vinterberg o Chlastu říká, že ukazuje rozdíl mezi plnohodnotným žitím a pouhým přežíváním, kdy klíčové jsou jednotlivé postavy a alkohol slouží jako prostředek, ne nutně jako středobod všeho.

Titulní foto je ilustrační, z původního filmu

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu