Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech

Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu
Cinemart
Zobrazit dalších 16 obrázků
Násilí, drsné pohledy a Rytmus lákají diváky na vyšetřování plné sviní a podrazáků.

Z dálky snímek Válka policajtů působí dojmem, že je tu všechno na správném místě. Příběh z prostředí drogových gangů a zkorumpovaných policajtů tak nějak sedí k tomu, že se kriminální struktury už zase snaží schramstnout slovenskou státní správu. Knižní předlohu a scénář filmu napsal Arpád Soltész, který dlouho působil jako investigativní novinář a kriminální prostředí zřejmě má reálně nastudované. V česko-slovenském prostoru rozhodně vznikají sympatičtější kriminálky než vztahovky. A pokud chcete obsadit známý obličej do role sebejistého mafiánského bosse, tak Patrik „Rytmus“ Vrbovský určitě zní jako správná volba.

Jenže když si pustíte trailer, tak se zdá, že rozumné ingredience režisér Rudolf Biermann (Sviňa) a jeho tým nikam neposunuli a neudělali s nimi nic zajímavého. Naopak se ve spoustě případů na první pohled volí ty nejnudnější možné varianty a otřepaná klišé. Minimálně v traileru není cítit snaha o zachycení zmaru, jaký s sebou podobné prorůstání mafie do veřejnosti přináší. Toxická maskulinita se ukazuje, aniž by byla nějak komentovaná, konfrontována nebo alespoň podaná neotřelou optikou. Celá upoutávka vypadá spíš jako přehlídka prázdného chlapáctví, okoukaná od západních kriminálek, bez nějaké skutečné náplně. Už jen to, že všechny postavy neustále rádoby drsně „šeptají“ začne být po chvilce dost otravné.

Vy si samozřejmě pusťte trailer a sami si zvažte, jestli vás podobná podívaná láká nebo ne. Za mě minimálně propagační kampaň vyvolává dojem, že tohle budou dvě hodiny strávené s protivnými egoisty, aniž by to bylo něčím vykoupené. Snímek se už asi měsíc promítá na Slovensku, dostává lehce nadprůměrné známky, kdy diváci docela chválí zpracování, ale stěžují si, že je Válka policajtů neadekvátně natahovaná, vyprávění se v té délce nakonec docela rozbředne a tvůrci jako by si neuměli vybrat, zda točí uvěřitelné historické drama, anebo stylizovanou hollywoodskou akční gangsterku, kde je efektnost až na prvním místě.

Oficiální anotace: David proti Goliášovi. Asi tak by se dal popsat boj, který vede kapitán Miky Miko (Alexander Bárta), samotářský policejní operativec, který se začátkem 90. let v divoké atmosféře východoslovenského podsvětí šikovně pohybuje na hraně zákona. V křehké symbióze zde vedle sebe žijí lokální mafiánské gangy kryté tajnými dohodami se Slovenskou zpravodajskou službou (SIS), podnikatelé a místní policie štědře odměňovaná za přivírání očí před zločiny. Mika nikomu nevěří, aby ho nemohl nikdo zradit, ale když mu je přidělen „neposlušný“ partner Igor Molnár (Juraj Loj), zjistí, že si jsou v mnohém podobní. Oba jsou součástí mechanismu, který chtějí změnit, protože je už nebaví chytat zločince, kteří budou i s usvědčujícími důkazy druhý den propuštění. Reakce ohroženého systému však na sebe nenechá dlouho čekat a spustí se sled tragických událostí. Říká se, že pomsta je nejlepší motivací, i když prohra někdy může znamenat jistou smrt. Dále hrají Patrik "Rytmus" Vrbovský, Róbert Jakab, Anežka Petrová, Marián Mitaš, Jakub Štáfek, Ady Hajdu či Annamária Janeková. Česká kina snímek nabízejí ode dneška.

Podklady a foto: Cinemart

Galerie: 17

Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu Válka policajtů: Slovenská kriminálka plná chlapáckých gest je v českých kinech | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu