Sněžné bratrstvo: Drsný kanibalský příběh o přežití vstupuje na Netflix

Sněžné bratrstvo: Drsný kanibalský příběh o přežití vstupuje na Netflix | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit dalších 5 obrázků
Tvůrci popisují, jak dosáhli maximálního realismu při zpracování havárie letadla, laviny a vůbec velehor.

Od 4. ledna bude na Netflixu k vidění Sněžné bratrstvo (La sociedad de la nieve / Society of the Snow), snímek o skutečné havárii z roku 1972, kdy skupina studentů spadla s letadlem v Andách. Film dostává pochvalné recenze a posunul se do užšího výběru v boji o Oscara pro nejlepší neanglický film. Krom toho snímek usiluje také o Oscara za nejlepší efekty a právě o těch se tvůrci rozpovídali v rozhovoru pro magazín Indiewire.

Při tom, jak se dnes točí filmy, by si člověk mohl myslet, že velká část Sněžného bratrstva vznikla za pomoci počítačové animace, ale není tomu tak. Tvůrci udělali všechno proto, aby se maximálně přiblížili realitě a co šlo točit hmatatelným způsobem, to se tak točilo.

Samozřejmě nešlo natáčet kompletně v Andách. Jednak kvůli bezpečnosti, ale také zkrátka proto, že sněžná krajina o několik dekád později vypadá úplně jinak. Natáčelo se převážně ve Španělsku. Exteriérové scény herci točili na parkovišti v lyžařském středisku ve španělském pohoří Sierra Nevada. Tady vyrostla i jedna z replik vraku letadla, umístěná na výkyvné desce, pro simulaci nejrůznějších pohybů. Vedle toho vyrostla v jednom hangáru replika horského srázu, o rozměru zhruba sto krát sto metrů. Stavěla se z lešení a pěny. A pak vznikly ještě další kulisy letadla, pro specifické účely. Jedna například pro natáčení zavalení lavinou, další se pro změnu přepravila do španělského horského údolí, které připomínalo skutečné Údolí slz, kde havarovalo letadlo v roce 1972 a kde bylo možné pořídit záběry vraku v terénu v „dokumentárním“ stylu.

Trikové oddělení jednotlivé scény zásobilo skutečným sněhem, se kterým kaskadéři natáčeli i lavinové scény. Scény zasypaných lidí se kupříkladu točily tak, že se pěnová kulisa hory pokryla tenko vrstvou sněhového poprašku a do podkladu se vyřezaly otvory tam, kde bylo potřeba, aby to vypadalo, že herci zmizeli hlouběji pod masou laviny.

Vše pak doplňovali záběry skutečných And. Tam se vypravil kameraman Pedro Luque se svým týmem a spolu s trikaři a natočili hodiny a hodiny krajiny. Z různých úhlů, za různých světelných podmínek. Všechno se pak namapovalo do počítače, kde se vytvořilo komplexní horské prostředí. To se pak pouštělo na obří obrazovky rozestavěné kolem jednotlivých kulis a lokací. Nejen že herce obklopovala fotorealistická krajina, ale rovnou také na ně bylo možné vrhat potřebné světlo, které dané scéně odpovídalo. Do záběrů vraku umístěného do horského údolí se pozadí z And vkládalo digitálně v postprodukci, ale vždy šlo o nějakou mazanou mozaiku skutečných záběrů - filmaři nechtěli vytvářet scény prostřednictvím počítačové animace.

Jak na vás celá iluze působí můžete ochutnat v nejnovějších upoutávkách, které jsou přiložené kolem textu.

V roce 1972 havarovalo v Andách letadlo směřující z Uruguaye do Chile. Na palubě krom posádky cestovali členové ragbyového týmu, jejich rodiny a přátelé. Celkem 45 lidí. Vinou špatného počasí a nezkušeného kopilota začalo letadlo předčasně klesat, zasáhlo horu, ztratilo křídla a ocas a trup sklouzl po svahu a zůstal zaklíněný v horách. Část lidí zemřela ihned při pádu, část později na jeho následky. Zbylí přeživší byli v horách uvěznění celkem 72 dní. Záchranářské práce komplikovalo hledání bílého letadla na zasněžených vrcholcích. Přeživší byli vystavení extrémnímu počasí a nadmořské výšce, lavině a hladu. Nakonec se někteří uchýlili ke kanibalismu.

V hlavních rolích vystupují argentinští a uruguayští herci, konkrétně Enzo Vogrincic Roldán, Matías Recalt, Agustín Pardella, Tomas Wolf, Diego Ariel Vegezzi, Esteban Kukuriczka, Francisco Romero, Rafael Federman, Felipe González Otaño, Agustín Della Corte, Valentino Alonso, Simón Hempe, Fernando Contigiani García, Benjamín Segura nebo Jerónimo Bosia. Režíruje J.A. Bayona.

Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, Indiewire

Galerie: 6

Sněžné bratrstvo: Drsný kanibalský příběh o přežití vstupuje na Netflix | Fandíme filmu Sněžné bratrstvo: Drsný kanibalský příběh o přežití vstupuje na Netflix | Fandíme filmu Sněžné bratrstvo: Drsný kanibalský příběh o přežití vstupuje na Netflix | Fandíme filmu Sněžné bratrstvo: Drsný kanibalský příběh o přežití vstupuje na Netflix | Fandíme filmu Sněžné bratrstvo: Drsný kanibalský příběh o přežití vstupuje na Netflix | Fandíme filmu Sněžné bratrstvo: Drsný kanibalský příběh o přežití vstupuje na Netflix | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu