Molly Vs The Machines: Skutečný příběh dívky, kterou internet dohnal k sebevraždě

Molly Vs The Machines: Skutečný příběh dívky, kterou internet dohnal k sebevraždě | Fandíme filmu
Netflix
Osobní lidská tragédie bude ilustrovat vliv digitálních korporací na naše každodenní životy.

Před pár dny to bylo přesně šest let od chvíle, kdy čtrnáctiletá Britka Molly Russell spáchala sebevraždu. Rodiče ji našli druhý den ráno mrtvou v její ložnici. Následné vyšetřování odhalilo, že dívka během posledního roku života na sociálních sítích doslova propadla obsahu, který byl zaměřený na sebepoškozování, depresi nebo sebevraždu. Na dané téma zkonzumovala přinejmenším několik tisíc příspěvků. Vystavena byla také obsahu, který není určený pro mladistvé (jednoznačné to bylo například u pasáží ze seriálů, které při televizním vysílání byly označeny jako mládeži nevhodné). Algoritmy sociálních sítí jí podobný obsah s chutí servírovaly.

Chystaný film Molly Vs The Machines divákům představí Mollyin příběh, ruku v ruce s tím, jak jsou internetové společnosti udělat prakticky cokoliv, co uživatele udrží déle online. Filmaři spolupracovali s rodinou Russellových a s jejím právníkem, který strávil pět let analýzou Mollyina chování na sociálních sítích. Koroner loni seznal, že věci, které Molly na internetu viděla, by neměly být dostupné mladistvým, což následně vedlo k představení nového britského zákona, který se zaměřuje právě na dětskou bezpečnost na sociálních sítích.

Hraný film se chystá natočit v příštím roce zkušený dokumentarista Marc Silver, cenami ověnčený tvůrce podepsaný například pod Tři a půl minuty, deset výstřelů. Na osobním příběhu Molly chce film ilustrovat vliv, jaký mají na naše každodenní životy vliv digitální korporace, které si z nás, našeho soukromí a naší pozornosti dělají obchodní komoditu. Na filmu spolupracovala také Shoshana Zuboff, známá profesorka a sociální psycholožka, jejíž odborná publikace Věk kapitalismu dohledu: Boj o budoucnost lidstva u nové hranice moci vyšla i u nás.

Titulní foto je ilustrační, ze seriálu Proč? 13x proto (s tématem sebevraždy), jehož scény mladá Molly taktéž sledovala

Zdroje: Deadline, The Guardian

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu