Aquaman 2: Věčně upravovaná komiksovka prodělala další přetáčky

Aquaman 2: Věčně upravovaná komiksovka prodělala další přetáčky | Fandíme filmu
Warner Bros.
Ani komerčně nejúspěšnější superhrdina ze světa DC není imunní turbulentním změnám, kterými značka v posledních letech prochází.

V anglosaském světě se používá termín „chromá kachna“ k označení politika, který už v závěru svého volebního období mnoho nezmůže, protože byl vybrán jeho nástupce a všichni už více méně jen čekají, až vyklidí pole. Něco podobného momentálně lze říct o filmovém světě DC komiksu. Byla oznámena nová éra pod vedením Jamese Gunna a Petera Safrana a filmům schváleným pod předchozím vedením se nedaří a nedaří.

Batgirl byla vyhozená do koše, léta vyvíjený Black Adam s Dwaynem Johnsonem pohořel, pokračování Shazama také a The Flash ještě víc. Blížící se Blue Beetle měl jít původně pouze na video a nepůsobí jako snímek, o jaký by jevily zájem davy. V prosinci dorazí Aquaman and the Lost Kingdom. První díl měl slušné recenze a jde o komerčně vůbec nejúspěšnější film na motivy DC komiksu, dokonce výdělečnější než Temný rytíř Christophera Nolana. Zdálo by se tedy, že když dvojka navazuje na takový hit, mohl by být alespoň částečný úspěch zaručen. A klidně může, zároveň však snímek dělá vše proto, aby kolem sebe vytvářel závoj nejistoty.

Když režisér James Wan před časem mluvil o tom, že snímek bude do velké míry samostatný, a že se prakticky pořád upravoval kvůli změnám kurzu v rámci studia Warner Bros., bylo to takové nevinné naznačení. Teď The Hollywood Reporter zveřejnil interview s Patrickem Wilsonem pořízené na přelomu měsíce, kde herec potvrzuje, že v červnu došlo k dalším přetáčkám.

Není zcela jasné, jak dlouhé přetáčky byly a co přesně se v nich řešilo, ale při pátrání na sociálních sítích najdete červnové záběry s Jasonem Momoou, které taktéž potvrzují, že k dodatečnému natáčení došlo. A popravdě řečeno, na jeden film už je těch úprav docela dost. Prapůvodně se snímek točil od poloviny roku 2021 do poloviny prosince. Později se ještě pár scén přidávalo v lednu a mohlo se zdát, že je hotovo. Pak to ale začalo.

Už v březnu byla odložena premiéra filmu na rok 2023, aby přetížené trikové společnost zvládly v covidových časech dokončit postprodukci. Začaly vycházet najevo první podrobnosti o tom, že se krátil příběhový čas podvodní princezny Mery, potenciálně kvůli soudním sporům její představitelky Amber Heard. A začalo se čachrovat s tím, jakého ve filmu potkáme Batmana.

Jeden čas to měl být Ben Affleck, jindy Michael Keaton, většinou podle toho, jak na pány reagovalo testovací publikum, popřípadě jak se měnilo pořadí premiéry jednotlivých snímků a tím pádem přítomnost jednoho či druhého herce zrovna dávala nebo nedávala smysl. Záběry natočili oba dva herci, ale nakonec nejspíš ve filmu nebude vystupovat ani jeden.

Podle toho, o čem se letos na jaře šuškalo mezi insidery to vypadá, že se značná část úprav Aquamana 2 měla týkat především jeho očištění od odkazů na širší kontinuitu, která už ale nadále neexistuje. Krom jiného se vyškrtla především celá jedna postranní scéna/linka s Batmanem, jež měla připravovat půdu pro další sdílenou komiksovou budoucnost.

Došlo však i na další změny. Už loni na podzim magazín Variety psal o tom, že má film drahé přetáčky a šéf studia Warner Bros. David Zaslav prozradil, že Peter Safran dohlíží na úpravy (ale potenciálně také „opravy“) snímku. A letos se mezi insidery hovořilo také o dalších úpravách, ke kterým mělo dojít. Tady už brousíme do potenciálních spoilerů, ale pokud vám nevadí, můžete pokračovat ve čtení: Podle šuškandy se řady úprav dočkal záporák. Tím hlavním původně měl být Black Manta (Yahya Abudl-Mateen II), vedlejší antagonista prvního snímku. Ale vypadá to, že čím víc se Aquaman 2 upravuje, tím víc prostoru dostává král podmořské říše Necrus, jehož představuje Pilou Asbæk. Zřejmě by mělo jít o jakousi přízračnou entitu z dávných dob, která se snaží své padlé království obnovit.

Nic z výše uvedeného nemůžeme brát jako stoprocentní fakt, protože do vánoční premiéry se stále leccos může upravovat. Tak či tak se dá jen těžko ubránit dojmu, že ať už dopadne The Lost Kingdom u kritiků jakkoliv, u Warneru už prostě tuhle DC kapitolu chtějí mít za sebou a touží začít znovu s čistým štítem. Ostatně, starší drby, podle nichž by Jason Momoa měl namísto Aquamana začít hrát pro DC antihrdinu Loba sice byly zpochybněny, ale nebylo by to poprvé, kdy nám zástupci hollywoodského studia lhali, jen aby udrželi tajemství…

Aquamana 2 režíruje opět James Wan. Scenáristou je David Leslie Johnson-McGoldrick. Jason Momoa se vrací jako Aquaman, Amber Heard jako Mera, Yahya Abdul-Mateen II jako Black Manta, Dolph Lundgren jako Nereus a Patrick Williams jako Orm. Nově obsazený byl do zatím blíže neurčené role Pilou Asbæk.. České a slovenské datum premiéry je stanovené na 21.12. 2023.

Foto: Warner Bros. / DC Studios

Zdroje: The Hollywood Reporter, Viewer Anon, The Direct

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu