Box Office: Strážci Galaxie 3 potvrdili v pokladnách pozici divácké trvalky

Box Office: Strážci Galaxie 3 potvrdili v pokladnách pozici divácké trvalky | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 7 obrázků
Po výpadku s Ant-Manem se Marvel opět vrací ke slušným tržbám. Novinky mají minimální dopad, lépe si vede stále spolehlivý Super Mario.

Strážci Galaxie 3 dorazili do kin minulý týden. Výsledky nebyly na první pohled tak zářné, jak by si studio představovalo, nicméně komiksový snímek vykazoval potenciál pro udržení diváckého zájmu. A ten skutečně i při druhém víkendu promítání trvá. Na největším světovém trhu ve Spojených státech film zaznamenal pokles pouze o 49%, což je parádní výsledek. Historicky čtvrtý nejmenší pokles filmu od Marvel Studios, zároveň nejlepší (nejnižší) pokles komiksového film v postcovidové době. Vyjádřeno čísly: Za víkend Strážci v USA utržili dalších 60 milionů dolarů a celkem mají ze Severní Ameriky 213 milionů.

Mezinárodně si snímek také vede znamenitě. Zaznamenal pouze čtyřicetiprocentní propad oproti předchozímu víkendu, což do kasičky připisuje dalších téměř 92 milionů. To máme celkem 315 milionů ze zbytku světa a globálně 528 milionů. To je za dva týdny víc, než Ant-Man 3 zvládl za celou dobu promítání. Máme tedy jasně na očích, že se třetí Strážci líbí divákům, doporučují si snímek mezi sebou, případně chodí do kina opakovaně. Dle aktuálních analytických odhadů by film mohl za celou dobu promítání v kinech utržit něco mezi 800 a 900 miliony.

Potenciálně tak závěr trilogie může překonat předchozí dva díly a většinu postcovidových marvelovek krom Spider-Mana: Bez domova. To by jistě byl povzbudivý výsledek a zlomení nepříznivého trendu posledních let, zároveň ale pořád platí, že náklady na natáčení marvelovek v posledních letech výrazně narostly, takže do budoucna prostě je třeba najít způsob, jak buď utržit víc nebo astronomické cenovky srazit.

Druhé místo znovu okupují Super Mario Bros. ve filmu. Divácký zájem neutuchá a rodiny pořád v kinech nemají žádnou zásadní alternativu. Při šestém víkendu promítání v USA se povedlo do celkového banku přidat dalších 13 milionů a dotáhnout momentální americké maximum na bezmála 536 milionů. To znamená, že se Mario dostal v USA už do historické top patnáctky. Aktuálně se těsně povedlo přeskočit Temného rytíře a Rogue One. Na zbývajících trzích si snímek připisuje dalších 26 milionů. Dvaasedmdesát neamerických teritorií tak už v součtu utržilo 674 milionů. Globální úhrn činí 1,21 miliardy. To v tuhle chvíli znamená 24. pozici v globální historické tabulce tržeb. Už během několika málo dní bude překonaný výsledek Iron Mana 3. V historické tabulce animáků Mario nedávno přeskočil Mimoně a zatím mu náleží 4. příčka. Není vyloučeno, že by se Super Mario Bros. mohli stát komerčně tím vůbec nejúspěšnějším animákem. Aktuálně tahle hodnost patří Ledovému království 2 s 1,45 miliardy dolarů, což pro videoherní hit není zcela nemyslitelná meta.

Teprve na třetí příčce žebříčku je první novinka víkendu, Book Club: The Next Chapter. Pokračování komedie Dámský klub cílí primárně na starší dámské publikum a alespoň jeho část se do kin přivést povedlo. Byla z toho tržba 6,5 milionu. Stomilionový hit jako z jedničky z toho asi nakonec nebude, nicméně náklady pokračování jsou dvacetimilionové, takže by novinka přinejmenším nemusela být prodělečná.

Čtvrtou příčku má tentokrát Smrtelné zlo: Probuzení. Při čtvrtém víkendu v kinech jsou z toho necelé 4 miliony a dohromady 60 milionů ze Severní Ameriky. Mezinárodně na účtu přistálo dalších skoro 7 milionů a globální úhrn činí 132 milionů. To znamená, že už někdy zítra či pozítří bude Evil Dead Rise letošním nejúspěšnějším filmem studia Warner Bros., a to přesto, že dosavadní „šampion“ Shazam 2 (tržba 133 milionů) byl mládeži přístupný, výrazně dražší (rozpočet 125 milionů) a měl podstatně větší propagační kampaň. Smrtelné zlo stálo zanedbatelných 19 milionů, původně mělo jít rovnou na video, ale nakonec může z kin vyždímat až 170 milionů, pokud by diváci i nadále chodili ve stejně hojném počtu.

Na páté příčce se v žebříčku pořád ještě drží indie záležitost Are You There God? It's Me, Margaret. Tentokrát z toho vykouklo 2,5 milionu a celková částka činí 16,5 milionu. Až na šestém místě je nový mysteriózní thriller Hypnotik. Film natočil autor řady hitů Robert Rodriguez, v hlavní roli vystupuje Ben Affleck, snímek na první pohled nevypadá úplně zle a jde o relativně nákladnou podívanou. Přesto diváci do kin vůbec nepřišli. Částečně za to mohou slabé recenze a hodnocení širšího publika, částečně naprostá nezkušenost distributora Ketchup Entertainment, který v propagaci větších projektů nemá praxi a ani nebyl schopný snímku zajistit tolik sálů, kolik bijáky podobné velikosti obvykle dostávají. Aktuálně je utrženo 2,3 milionu. Tohle bude těžký propadák.

John Wick 4 už se promítá osmým týdnem, přesto utržil jen o nějakých 400 tisíc míň. To znamená 1,9 milionu z USA za tento víkend, celkem skoro 183 mega z USA a globálně to dělá už téměř 419 milionů. Romance Znovu se zamilovat tento víkend utržila 1,5 milionu oproti dvěma milionům z předchozího týdne. Celosvětově je utrženo dohromady 7,6 milionu. Už minulý týden jsem předvídal, že o filmu mluvíme naposledy. To neklaplo, ale příští týden už by nás snímek opravdu opustit měl, protože při současném tempu utrží tahle romantika za týden maximálně milion a souběžně dorazí hned několik novinek, které mají potenciál utržit víc.

V desítce se pořád ještě zuby nehty drží Air: Zrození legendy. Tentokrát je z toho už jen 768 tisíc a celkem 86 milionů. Film už je ale k dispozici na Amazon Prime Video a záhy z kin zmizí. To samé v bledě modrém platí pro Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Fantasy spektákl už je také na videu, také aktuálně utržil přes 700 tisíc. Dohromady je utrženo necelých 206 milionů. Film byl poměrně drahý a na rozdíl od Air nebyl primárně určený pro stream, takže ve všech ohledech zklamání a pohřbení šancí na plánovanou sérii.

Těsně za top ten se umístila novinka Rytíři zvěrokruhu, která píše snad ještě horší příběh než Hypnotik. Také nejde o zrovna levný projekt (60 milionů), nechybí triky a známé tváře. Studio Sony však snímek v USA prakticky netlačilo, a tak předprodeje vstupenek zůstávaly hluboko za očekáváním a kina následně začala dokonce rušit projekce. Film se promítal ani ne v 600 kinech, ačkoliv u podobně velkého projektu je běžné, když se promítá ve více než 3000 kin. Uvidíme, zda Rytíři budou mít nějaký výraznější výsledek v Japonsku, odkud pochází animovaná předloha, ale přinejmenším v USA jde o jasný propadák.

Příští týden žebříček rozčísne především Rychle a zběsile 10. První předpovědi nevypadají úplně růžově, tak uvidíme, zda ještě diváci pořád budou chodit ve velkém a film udrží dost na to, aby mohla vzniknout čerstvě anoncovaná dvě další pokračování.

Titulní foto: Strážci Galaxie 3

Zdroje: Box Office Mojo, Exhibitor Relations Co., Luiz Fernando, The Numbers

Galerie: 8

Box Office: Strážci Galaxie 3 potvrdili v pokladnách pozici divácké trvalky | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 potvrdili v pokladnách pozici divácké trvalky | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 potvrdili v pokladnách pozici divácké trvalky | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 potvrdili v pokladnách pozici divácké trvalky | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 potvrdili v pokladnách pozici divácké trvalky | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 potvrdili v pokladnách pozici divácké trvalky | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 potvrdili v pokladnách pozici divácké trvalky | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 potvrdili v pokladnách pozici divácké trvalky | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest