Box Office: Strážci Galaxie 3 jsou v pokladnách lepší než Ant-Man, ale stále to není ono

Box Office: Strážci Galaxie 3 jsou v pokladnách lepší než Ant-Man, ale stále to není ono | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 7 obrázků
Marvel se možná v pokladnách odrazil ode dna, ale také je možné, že pouze zpomalil dlouhodobý klesající trend.

Po několikatýdenní nadvládě Maria žebříček návštěvnosti představil novou jedničku. Tou se o víkendu stali Strážci Galaxie 3. Ti utržili na největším světovém trhu ve Spojených státech 114 milionů dolarů. To je lepší výsledek, než jaký zaznamenal Ant-Man 3 (106 milionů). Pořád jde ale o nejslabší marvelovskou premiéru po Avengers: Endgame, která nebyla přímo ovlivněna pandemickými omezeními. A to o dost – loni mě mezi marvelovkami nejslabší start Thor: Láska jako hrom, který startoval rovnou se 144 miliony. „Trojka“ začíná lépe než první Strážci z roku 2014 (94 milionů), ale hůř než dvojka (146 milionů) z roku 2017!

Na dalších 52 trzích po celém světě, kde byli Strážci uvedeni, utržili dalších 168 milionů. Na většině trhů byl film jedničkou víkendu, na druhou příčku se „propadl“ pouze v Egyptě, Japonsku a Saúdské Arábii. Nejlepší výsledky mimo USA Guardians hlásí z Číny (28 milionů), Velké Británie (14 milionů), Jižní Koreje (13 milionů), Mexika (13 milionů) a Francie (8 milionů). V celosvětovém součtu to znamená 282 milionů. Mimo USA si Strážci při premiéře vedli lépe než Quantumania, Láska jako hrom nebo Wakanda nechť žije, v globálním porovnání však kvůli slabším americkým výsledkům vůči Thorovi či Black Pantherovi ztrácejí.

Jak celou situaci číst a co dalšího lze ještě dodat? Na americkém trhu zaznamenala „trojka“ mezi pátkem a sobotou a mezi sobotou a nedělí nižší procentuální propady tržeb, než Ant-Man 3 a loňské marvelovky. Snímek nakonec utržil o několik milionů víc než očekávaly poslední analytické předpovědi. Recenze kritiků i hodnocení fanoušků jsou vyšší než u loňských marvelovek a spolu s Black Pantherem 2 drží Strážci Galaxie 3 také nejvyšší CinemaScore (Zjednodušeně řečeno tahle hodnota signalizuje, jak moc moc snímek naplnil očekávání, která od něj široká divácká obec měla). V Číně má film nejlepší divácká hodnocení ze všech marvelovek.

To všechno by mohlo signalizovat, že Strážci Galaxie 3 budou mít větší výdrž než marvelovky poslední doby. Mezidenní propady během víkendu byly podobné jako u prvních Strážců Galaxie, kteří nakonec utržili i se slabší premiérou celosvětově 770 milionů. Na řadě mezinárodních trhů měli třetí Strážci lepší otevírák než předchozí díly. Rozdíl oproti dvojce je mimo USA ještě výraznější kvůli tomu, že při premiéře předchozího dílu trilogie zrovna bylo na řadě trhů sváteční volno, což tentokrát neplatí. Když tohle všechno vezmeme v potaz, měli by Strážci Galaxie 3 skončit někde mezi 700 a 900 miliony dolarů.

To je výrazně lepší výsledek než průšvihový Ant-Man 3. Výsledek srovnatelný s Black Pantherem 2, Thorem: Láska jako hrom či Strážci Galaxie 1 a 2. Někteří analytici se navíc domnívají, že dvojka uspěla výrazně nad svůj samostatný potenciál díky tomu, že se v té době Marvelu podařilo vytvořit aureolu neporazitelnosti a vyvolat v publiku zvědavost před Avengres: Infinity War. A může se ukázat, že Strážci Galaxie jsou nakonec přeci jen hrdinové druhého sledu, kteří si díky skvělým recenzím vedou velice dobře, ale nikdy nebudou lákat takové davy, jako Spider-Man nebo Iron Man.

Jenže potíž je v tom, že tohle všechno je sice moc hezké, ale nakonec je podstatné pouze to, že zatímco předchozí dva díly stály 170 a 200 milionů dolarů, do trojky už Marvel narval čtvrt miliardy! Marketing s největší pravděpodobností stál kolem 150 milionů, to dělá celkové náklady ve výši 400 milionů. Pokud klasicky počítáme, že z každé prodané vstupenky mají zhruba polovinu kina a zhruba polovinu studio, tak snímek potřebuje asi 800 dolarů, aby se zaplatil. Jasně, film následně něco vydělá na domácím videu, prodají se hračky, upomínkové předměty a vstupenky do Disneyho zábavních parků. Ale filmová studia nechtějí utratit 400 milionů a vynaložit spoustu úsilí jen kvůli velkolepé reklamě na další prodeje. Na takhle velkých projektech chtějí vydělávat. Hodně.

Takže znovu připomeňme, že pokud si Strážci nakonec nepovedou nějak zázračně a podobný trend bude pokračovat také u příštích filmů, tak buď bude třeba marvelovkám výrazně seškrtat rozpočty, Disney do nich začne daleko víc šťourat nebo se vyplní obojí. Jestli to může přinést lepší filmy, to nechám na vašem uvážení…

Filmové léto zatím vykazuje pokles

Hollywoodští analytici se pozastavují nejen nad výkonem Marvelu, ale také nad celkovou útratou, kterou diváci v kinech dělají. Počátek letní sezony (tu Hollywood obvykle počítá od začátku dubna) je oproti loňskému roku o 30% slabší. V tuhle chvíli to vypadá, že když na trh přijde nový velkofilm, okamžitě výrazným způsobem sebere vítr z plachet ostatní nabídce. A velkofilmy (až na výjimky, jako jsou Top Gun 2 nebo Avatar 2) po počátečním zájmu vesměs rychle padají. To není ideální situace pro filmový průmysl jako celek. Jak pro studia, tak pro kina. Pozornost Hollywoodu je tak stočená ke zbytku léta, kdy bude v širokém nasazení uvedeno o třetinu víc filmů než loni. Možná se mezi sebou požerou navzájem, nicméně celý průmysl spíš doufá, že úhrnné tržby vzrostou. Což by mělo být pozitivní přinejmenším pro kina. A ty studia potřebují mít v dobré kondici, protože se v posledních letech ukázalo, že pro většinu filmů je uvedení v kinech stále nejschůdnějším způsobem, jak si na sebe vydělat.

Jak si vedly o víkendu ostatní filmy

Úplně všechny filmy top desítky po uvedení Strážců zaznamenaly více než jedenapadesátiprocentní propad. Pořádně to schytali hned druzí Super Mario Bros. ve filmu, kteří dosud mezitýdenně ztráceli jen něco přes třicet procent. Tady zřejmě značný vliv mělo to, že animovaný hit musel Marvelu přenechat většinu prémiových sálů (třeba IMAX). I tak si snímek připsal velice hezkých 18 milionů, což v pátém týdnu promítání není žádná ostuda. Dohromady už má Mario z Ameriky 518 milionů. To už v tuhle chvíli znamená 17. pozici v historickém žebříčku americké návštěvnosti. Analytici předvídají, že to videoherní adaptace dotáhne do top patnáctky.

Mezinárodně snímek propadl výrazně méně, hlavně díky některým asijským trhům, kam dorazil se zpožděním oproti zbytku světa. Za celý víkend se mimo USA podařilo utržit 50 milionů, což znamená v součtu už 637 milionů mezinárodně a 1,155 miliardy globálně. Mario čerstvě pokořil Toy Story 4 a stal se historicky pátým nejúspěšnějším animákem. Na dostřel jsou Mimoni, Úžasňákovi 2 a Ledové království, které padnou v nejbližších dnech a týdnech. Super Mario Bros. ve filmu jsou momentálně také 4. nejúspěšnějším filmem od začátku pandemie a celkově jim patří 25. příčka. Mají reálnou šanci to dotáhnout do top patnáctky. Což znamená, že teď na nás budou pršet videoherní filmy ze všech stran.

Třetí příčku víkendu obsadil horor Smrtelné zlo: Probuzení (Evil Dead Rise). Utržil dalších skoro 6 milionů a celkem už má ze Spojených států 54 milionů. Což je po třech týdnech promítání hodně fajn výsledek. Jen z Ameriky by mohlo do konce promítání v kinech přitéct až 80 mega. Mezinárodní trhy přidaly dalších 9 míčů, což dělá v úhrnu skoro 61 milionů. A celosvětově jsme tím pádem na skoro 115 milionech. Nový Evil Dead se podle analytiků může dostat někam mezi 140-170 milionů. A to se bavíme o snímku, který měl jít původně jen na video a jehož natáčení stálo jen 19 milionů! Horory zažívají další velkou výhru. Novinka si navíc finančně vede lépe než kterýkoliv předchozí díl (a to většinou výrazně), takže téměř určitě můžeme nejpozději do dvou let čekat další pokračování.

Čtvrtou pozici okupuje konverzačka Are You There God? It's Me, Margaret. Je úctyhodné, že se nenápadnému snímku podařilo udržet v TOP 5, nicméně při druhém víkendu promítání to znamená pouhé 3 miliony k dobru. Dohromady je utrženo 12 milionů a příští týden už jednoznačně snímek v TOP 5 chybět bude. Pětku uzavírá John Wick 4. Při svém sedmém víkendu utržil 2,3 milionu, celkem má z USA 180 milionů a celosvětově dokonce 406 milionů. Lze očekávat, že to snímek dotáhne maximálně ke 420 a pak kina opustí. Rozpočet mezi trojkou a čtyřkou byl zvýšen o 25 milionů, tržby mohou v úhrnu narůst potenciálně až o 100 milionů. To zní jako sakra dobrá investice a automaticky to vybízí k otázce, co to znamená pro další budoucnost. Pokud se John Wick ještě někdy vrátí, dokáže při podobném měřítku přitáhnout ještě víc diváků? Anebo bude studio Lionsgate riskovat a zkusí pokračování natočit ještě větší (a dražší)?

Teprve na šesté příčce je jediná další větší novinka týdne, romantická komedie Znovu se zamilovat (Love Again). Film s Priyankou Chopra Jonas a Samem Heughanem utržil něco málo přes 2 miliony a to je dost možná naposled, co o něm uslyšíme. Na sedmé příčce máme Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Tento víkend je to 1,5 milionu, 92 milionů z USA a 203 z celého světa. Kdyby měl film poloviční cenovku, tak by to bylo fajn, při vysokých stopadesátimilionových nákladech se jen pomaličku odsouvá moment, kdy značka zase na spoustu let z kin kompletně zmizí.

S příliš velkým rozpočtem bojuje také Air: Zrození legendy. Předražený film o teniskách Nike v pátém týdnu promítání utržil za víkend 1,3 milionu, celkem má na globálním účtu necelých 82 milionů a to je při devadesátimilionových nákladech proklatě málo. Jak ale týden co týden opakuji, společnosti Amazon je to zřejmě jedno, hlavně že z toho po ukončení promítání v kinech bude mít další zajímavou exkluzivitku pro svou službu Prime Video, která má za úkol udržet zákazníky v amazonském ekosystému.

Tvrdě si natloukla pusu novinka Guye Ritchieho The Covenant. O válečné drama od začátku není zájem. Při třetím víkendu promítání se podařilo utržit už jen 1,2 milionu a v úhrnu to dělá 15. Příští týden snímek zmizí z top desítky a krátce na to se ztratí i z kin. Daleko zajímavější příběh vypráví jiný válečný film, který končí tento víkend na desáté pozici. Válečná komedie Sisu pochází z Finska, nehrají v ní žádné globální hvězdy, měla podstatně levnější reklamu a násobně nižší rozpočet. Přesto film při svém druhém týdnu promítání utržil za víkend jen o zhruba 150 tisíc dolarů méně, než The Covenant. Konkrétně 1,08 milionu. V USA film utržil zatím 5,5 milionu, celosvětově téměř 8 milionů. Film má skvělé recenze, takže jen tak dál, podobné chuťovky si úspěch zaslouží.

Úplně na závěr ještě zajímavá kuriozita z 11. pozice žebříčku. Ant-Man a Wasp: Quantumania už byli z kin prakticky pryč, zbývalo jim pár sálů a poslední smysluplné tržby měl film před měsícem. Marvel však do některých kin nasadil dvojprogram Ant-Mana a Strážců Galaxie a díky tomu se snímku za víkend podařilo utržit slušných 800 tisíc dolarů. To už ale bylo pověstné „poslední hurá“. Celosvětově je utrženo 475 milionů a za pár dní film z kin definitivně zmizí, s nálepkou jedné z komerčně nejslabších marvelovek.

Co se příští týden bude snažit zmírnit nadvládu Strážců Galaxie? Saint Seiya: Rytíři zvěrokruhu – Počátek, Hypnotic nebo animák Rally Road Racers.

Titulní foto: Strážci Galaxie 3

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Deadline I, II, Luiz Fernando, Exhibitor Relations

Galerie: 8

Box Office: Strážci Galaxie 3 jsou v pokladnách lepší než Ant-Man, ale stále to není ono | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 jsou v pokladnách lepší než Ant-Man, ale stále to není ono | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 jsou v pokladnách lepší než Ant-Man, ale stále to není ono | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 jsou v pokladnách lepší než Ant-Man, ale stále to není ono | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 jsou v pokladnách lepší než Ant-Man, ale stále to není ono | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 jsou v pokladnách lepší než Ant-Man, ale stále to není ono | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 jsou v pokladnách lepší než Ant-Man, ale stále to není ono | Fandíme filmu Box Office: Strážci Galaxie 3 jsou v pokladnách lepší než Ant-Man, ale stále to není ono | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu