TOP 10 nejvýdělečnějších herců Hollywoodu

TOP 10 nejvýdělečnějších herců Hollywoodu | Fandíme filmu
Tentokrát si skrze renomovaný magazín Forsbes posvítíme na bankovní konta hollywoodských herců.

Nedávno jsme Vás seznámili s deseti nejlépe placenými herečkami Hollywoodu a nyní se zaměříme na jejich mužské protějšky. Je pravdou, že opticky se filmový průmysl po genderové stránce vyrovnává. Přibývá důležitých a z komerčního hlediska zajímavějších rolí pro ženy, nicméně stále se nedaří zvrátit významnou disproporci v kolonce celkových příjmů. Zatímco u něžnějšího pohlaví se podařilo pouze jediné herečce - Angelině Jolie - pokořit hranici $30ti milionů, u mužského osazenstva se přes tuto cifru přehouplo všech deset herců.

Kde hledat příčiny? Jedním z hlavních důvodů může být samotná struktura natáčených filmů. Při bližším pohledu na každoroční žebříček finančně nejúspěšnějších hitů je zřetelné, že největší divácké taháky představují v prvé řadě akční, animované a komiksové filmy. Když necháme stranou animáky, tak zbývající dva žánry nechávají vyniknout především mužským postavám. Ženy zde ve většině případů hrají pouze podpůrnou úlohu. A právě z těchto snímků těží představitelé hlavních rolí nejvíce. Přesvědčte se sami, kdo si z pověstného koláče utrhl za posledních 12 měsíců (červen 2012 – červen 2013) největší podíl.

1. Robert Downey Jr. ($75 milionů) převzal korunu největšího hollywoodského boháče po Leonardu DiCapriovi a Tomu Cruisovi. Představitel ikonického superhrdiny Iron Mana těžil především z finančního úspěchu letního hitu Avengers. A dokázal, že, ačkoliv je Kapitán Amerika de facto leaderem oblíbené skupinky superhrdinů, je to právě charismatický miliardář, na kterém celá série stojí.

2. Channing Tatum ($60 milionů) by mohl vyučovat finanční gramotnost leckteré ekonomicky erudované odborníky. Marketingový „poster boy“ současného Hollywoodu financoval z vlastních zdrojů loňský hit Bez kalhot (rozpočet $7 milionů) a při tržbách přesahujících $160 milionů si strčil do kapsy pořádný balík peněz.

3. Hugh Jackman ($55 milionů) platí za jednoho z nejkomplexnějších umělců současnosti. Zpěvák, herec a tanečník v jedné osobě je široké veřejnosti znám jako představitel Wolverina z filmové série X-Men. Svoji všestrannost prokázal i v oscarovém hitu Bídníci, který utržil při relativně skromném rozpočtu ($61 mil.) celkem $438 milionů.

4. Mark Wahlberg ($ 52 milionů) překvapil v úspěšné komedii Ted, která celosvětově utržila přes půl miliardy. Příští rok se nás pokusí rodák z Bostonu ohromit ve čtvrtém pokračování Bayových Transformers.

5. Dwayne Johnson ($46 milionů) je živoucím důkazem toho, že muži s narůstajícím věkem dozrávají. Na prahu čtyřicítky se mu podařilo pozvednout z prachu dvě filmové série: Rychle a Zběsile a G.I. Joe. Nyní připravuje televizní reality show The Hero, v níž se pokouší inspirovat obyčejné lidi, aby se chovali jako skuteční hrdinové.

6. Leonardo DiCaprio ($39 milionů) patří mezi nejčastěji umírající herce na stříbrném plátně. Přesto nemusí smutnit. Značka DiCaprio znamená jistotu finančního úspěchu, jak potvrdila filmová adaptace Velkého Gatsbyho, jež utržila přes $330 milionů a zajistila charismatickému hezounovi opět místo v elitní desítce.

7. Adam Sandler ($37 milionů) dlouhodobě spoléhá výhradně na animované filmy a komedie. Strategie, která se mu očividně vyplácí. Hotel Transylvánie je po finanční stránce s tržbami přesahujícími $350 milionů dosud největším hitem jeho kariéry.

8. Tom Cruise ($35 milionů) potvrzuje každým rokem svou pozici velkého dříče a jednoho z nejkonzistentnějších herců svojí generace. Na vrcholu je po více než dvě dekády. Oba jeho poslední hity – sci-fi Oblivion a akční drama Jack Reacher si vedly po finanční stránce výborně.

9. Denzel Washington ($33 miliónů) si vysloužil pochvalu kritiků za svůj výkon v dramatu Flight, kde exceloval jako pilot zápolící s drogovou závislostí. Film byl hitem i po finanční stránce. Sám herec se vzdal velké části honoráře výměnou za procenta ze zisku, což se ukázalo při rozpočtu $31 milionů a celkových tržbách $162 miliónů dolarů jako moudrá volba.

10. Liam Neeson ($32 milionů) je považován za jednoho z nejspolehlivějších herců současnosti. Objevuje se především v nízkorozpočtových filmech s vysokým procentem návratnosti. Za všechny jmenujme jeho poslední dva hity – akční sérii 96 hodin a drama Mezi vlky.

Zdroje: Forbes, CNN

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest