Napoleon: Historický epos přinese masivní bitvy obřích armád

Napoleon: Historický epos přinese masivní bitvy obřích armád | Fandíme filmu
Apple TV+
První upoutávka z Napoleona ukázala, jaké taktické manévry si pro nás Ridley Scott a Joaquin Phoniex připravili v bitvě u Slavkova.

Po traileru na Equalizera 3 a odhalení záporáka pro komiksovku Lovec Kraven tu máme další porci zajímavostí z lasvegaského CinemaConu, kde studia představují filmové veřejnosti své chystané novinky. Dalším výrazným bijákem, který letos přinese studio Sony, je Napoleon.

Historický epos Ridleyho Scotta financoval Apple, který se však rozhodl, že jej nenasadí přímo na svou streamovací platformu, ale chce jej nejprve uvést do kin. Společnost podobnou strategii hodlá uplatnit u většiny svých dražších snímků. Distribuce v kinech čeká i novou Scorseseho kriminálku Killers of the Flower Moon a špionážní akci Argylle od Matthew Vaughna. Šéf Sony Tom Rothman věří, že když diváci na Napoleona dorazí, tak to obecně bude streamovací společnosti víc motivovat k tomu, aby své filmy uváděly nejen v obýváku, ale předtím také v kinech.

Pokud jde o samotného Napoleona, z toho se promítala v Las Vegas jedna scéna. Konkrétně šlo o velkou bitvu, v níž se francouzská armáda setkává s nepřítelem. Podle popisu jednotlivých reportérů se zdá, že by mělo jít o slavnou bitvu u Slavkova, jež se odehrála 2. prosince 1805 jihovýchodně od Brna. Ukázce se prý daří dobře vykreslit klíčový faktor Napoleonova úspěchu – jeho mistrovství v taktice.

V promítaném videu nechá vojevůdce nepřátelská vojska zaútočit a myslet si, že mají převahu. Část svých mužů neváhá obětovat. Následně nepřátele napadne ze strany jízdou a dvěma souběžnými tahy se mu soupeřovy oddíly podařilo nalákat a dotlačit na hladinu zamrzlého, zasněženého jezera. V tu chvíli zavelí k masivní kanonádě z děl. Led se začne pod nepřáteli lámat a v nastalé panice se vojáci i se svými koňmi boří do ledové vody.

Pokud si novináři na něco stěžovali, tak snad na to, že záběry vypadaly dost pobledle, ale to může být dané skutečností, že jde o prosincovou scénu plnou sněhu. V jiných částech filmu barevné podání snímku může být daleko živější. A druhou výtkou je, že masivní armády na první pohled působí digitálně. Ale do premiéry je daleko, takže to se ještě může změnit.

Jinak se zjevně máme připravit na obří měřítko a nákladný biják, na kterém jeho rozpočet půjde vidět. Z Joaquina Phoenixe v hlavní roli sálá vůdcovská energie a naštěstí nemluví s francouzským přízvukem, jak se občas v Hollywoodu u filmů ze zahraničního prostředí stává.

Podle oficiální synopse film zachycuje Napoleonovy (Joaquin Phoenix) slavné bitvy, jeho neukojitelné ambice a neskutečnou strategickou rozhodnost. Film jej představí jako výjimečného vojenského velitele a válečného vizionáře. Poznáme také hodně z blízka Napoleonovy začátky, jeho nemilosrdné stoupání po mocenském žebříčku a jeho vrtkavý vztah s manželkou Josefínou (Vanessa Kirby). Scénář filmu napsal David Scarpa, režíruje Ridley Scott. V dalších rolích vystupují Tahar Rahim, Matthew Needham či Paul Rhys. Snímek bude uvedený v kinech 22. listopadu 2023, nějakou dobu poté na službě Apple TV+. Na titulce je první oficiálně zveřejněné foto.

Úplným závěrem ještě připomeňme, že momentálně vlastního Napoleona připravuje také Steven Spielberg.

Foto: Apple

Zdroje: Slashfilm, Variety, Above the Line, Bloomberg, Screen Rant, The Wrap, Discussing Film

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest