Box Office: Evil Dead ani Guy Ritchie v pokladnách kin nestačí Mariovi

Box Office: Evil Dead ani Guy Ritchie v pokladnách kin nestačí Mariovi | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 8 obrázků
Na solidní výkony hororů se můžete v kinech prakticky spolehnout. Cokoliv jiného může přinést naopak hororové tržby.

Kina nabídla hned několik celkem zajímavých novinek, tahákem číslo jedna však i nadále zůstávají Super Mario Bros. ve filmu. Animovaní bratři opět zaznamenali docela mírný pokles (jen 37% oproti předchozímu víkendu). To řečí peněz znamená dalších 58 milionů dolarů ze Spojených států. Celkem je v USA utrženo fenomenálních 437 milionů dolarů a aktuální analýzy očekávají, že to snímek dotáhne na 570-640, podle toho, jak vydrží míra diváckého zájmu. Mezinárodní trhy přidaly dalších více než 70 milionů a dosáhly na úhrnných 434 mega. Celosvětová suma tak činí momentálně 871 milionů. Už v tuto chvíli je Super Mario osmým nejúspěšnějším filmem od začátku pandemie. Během pár dní překoná devítisetmilionovou kulatou hranici a očekává se, že příští víkend padne miliarda, protože snímek vstoupí na silné trhy v Japonsku a Koreji. Mario tak rázem zamíří do pandemické top pětky a do historické top padesátky.

Druhá příčka patří hororu Smrtelné zlo: Probuzení, volnému pokračování slavné série Evil Dead. Rozdíl oproti Mariovi je značný, když hororová novinka utržila v USA „jen“ 23,5 milionu. Mezera je to opravdu výrazná, ale jednoznačně jde o úspěch. Podobné mládeži nepřístupné horory jsou na skromné starty zvyklé. Mají menší rozpočet a levnější propagační kampaň, takže nižší příjem bohatě stačí. Snímek si vede podobně, jako v poslední době Úsměv, Medvěd na Koksu či Černý telefon, z nichž se staly ve své kategorii hity. Celosvětově už Smrtelné zlo: Probuzení utržilo více než 40 milionů a náklady na film činily 19 milionů. Takže v tuhle chvíli je zaplacený rozpočet, do týdne se vrátí propagační náklady a pak už snímek vydělává. A to původně měl jít rovnou na HBO Max, kde by tak maximálně udržel na službě pár předplatitelů. Příjmy z kino distribuce jsou zkrátka stále nenahraditelné.

Další novinkou víkendu je Guy Ritchie's The Covenant. Válečná akce s Jakem Gyllenhaalem diváky nijak zvlášť neoslovila. Utržila zhruba 6 milionů, což je prostě slabota, protože rozpočet snímku vyšel na 55 milionů. Přitom nejde říct, že by diváci neměli zájem o akci v žádné podobě. Hned na čtvrtém místě je totiž John Wick 4. Ten se promítá už pátým týdnem, přitom ale také dokázal utržit téměř 6 milionů. Americký úhrn činí skoro 169 milionů a za několik dní bude překonaný výsledek trojky. Ve Státech by to John mohl dotáhnout až k 200 milionům, celosvětový úhrn zatím dělá 358 milionů. Dosažení čtyřsetmilionové hranice není nereálné, což plně ospravedlňuje navýšení rozpočtu oproti Johnu Wickovi 3.

Pátá pozice patří filmu Air: Zrození legendy. Pokles oproti předchozímu víkendu není výrazný. Při třetím týdnu promítání se od pátku do neděle podařilo utržit solidních 5,5 milionu. To znamená dohromady 41 mega z USA a skoro 63 milionů globálně. To pro dramedii podle skutečných událostí není špatný výsledek, ale problém je v tom, že náklady byly devadesátimilionové! To je na podobný film prostě příliš. Tady je patrné, že studio Amazon má hluboké kapsy a chtělo s Benem Affleckem a Mattem Damonem točit za jakoukoliv cenu. Běžné hollywoodské studio za projekt takhle vysokou částku nedalo. A v dohledné době ani nedá.

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů dál plní pozici chváleného drahého velkofilmu, který se nepodařilo prodat masám. Ve čtvrtém víkendu se prodaly vstupenky pouze za 5,4 milionu. To v USA dělá celkem 82 milionů, globálně 177 milionů. Při rozpočtu 150 milionů je pokračování prakticky vyloučené. Trochu to připomíná výsledky Power Rangers, dalšího „geekovského“ filmu, který v posledních letech nedokázal zaujmout širší publikum. V roce 2017 utržil celkem 142 milionů při stomilionovém rozpočtu a druhý díl nikdy nevznikl.

Z druhého na sedmé místo se mezitýdně propadl Papežův vymítač. Pokles v tržbách 63% je pro horor výrazný. Tento víkend to znamená toliko dodatečné 3,3 milionu. Celkem má vymítačský horor necelých 15 milionů z USA a 52 milionů z celého světa. Při rozpočtu 36 milionů by nakonec snímek mohl být jakž takž v pohodě. Další horor, upíří Renfield, také docela výrazně klesl. Při premiéře startoval na čtvrté příčce, teď je z toho dokonce až osmá a tržba pouze 3,1 milionu. Celkem necelých 14 milionů z USA, necelých 18 globálně. Rozpočet byl pětašedesátimilionový, takže tohle je jednoznačný průšvih.

On se bojí (Beau Is Afraid) od studia A24 je zatím zhruba na hraně. Minulý týden se promítalo jen v pár kinech a tržba činila slušných 320 tisíc. Tento týden už se náročná komedie s Joaquinem Phoenixem podívala do zhruba tisícovky kin a bylo z toho 2,7 milionu. To máme po deseti dnech promítání celkem 3,1 milionu. Na klubový biják to není špatné, nicméně dle dostupných informací většinu tržeb stále přinášejí arthousoví diváci. V multiplexech je o Joaquina Phoenixe bez Jokerova make-upu spíš menší zájem. To může signalizovat, že film bude své sály celkem rychle ztrácet. Což by mohl být problém, protože rozpočet činil 35 milionů dolarů, takže film bude (v závislosti na ceně reklamy) potřebovat utržit něco mezi 80 a 100 miliony, aby se zaplatil.

Malá nezávislá studia nicméně dopředu daleko víc kalkulují s příjmy z domácího videa a s celkovými výdělky svého portfolia. Když pošlete do sálů pár finančně slabých kusů, tak to ještě nemusí nutně vadit, protože tím udržíte v chodu artová kina, která vám pak pomohou celkovou bilanci firmy vrátit na nulu, až se vám podaří vyprodukovat nějaký skutečný hit. Třeba právě studio A24 teď neskutečně bodovalo s oscarovým hitem Všechno, všude, najednou, který po odečtení úplně všech nákladů a podílů nakonec přinesl čistý zisk 32 milionů, což studiu pomůže zalátat díry po umělecky hodnotných projektech, které si na sebe vydělat nedovedou.

Desítku uzavírá animák Suzume. Tentokrát ve Státech utržil 1,6 milionu, ze země má celkem 8,4 milionu a víc než 10 asi z trhu nevyždímá. Doma v Japonsku a v Číně si však film vede náramně a už teď globální tržby dosahují 297 milionů.

Titulní foto: Smrtelné zlo: Probuzení

Zdroje: Exhibitor Relations Co., Luiz Fernando, The Numbers, Deadlin I, II

Galerie: 9

Box Office: Evil Dead ani Guy Ritchie v pokladnách kin nestačí Mariovi | Fandíme filmu Box Office: Evil Dead ani Guy Ritchie v pokladnách kin nestačí Mariovi | Fandíme filmu Box Office: Evil Dead ani Guy Ritchie v pokladnách kin nestačí Mariovi | Fandíme filmu Box Office: Evil Dead ani Guy Ritchie v pokladnách kin nestačí Mariovi | Fandíme filmu Box Office: Evil Dead ani Guy Ritchie v pokladnách kin nestačí Mariovi | Fandíme filmu Box Office: Evil Dead ani Guy Ritchie v pokladnách kin nestačí Mariovi | Fandíme filmu Box Office: Evil Dead ani Guy Ritchie v pokladnách kin nestačí Mariovi | Fandíme filmu Box Office: Evil Dead ani Guy Ritchie v pokladnách kin nestačí Mariovi | Fandíme filmu Box Office: Evil Dead ani Guy Ritchie v pokladnách kin nestačí Mariovi | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest