Ultimátum: Teroristický thriller z letadla míří do kin

Ultimátum: Teroristický thriller z letadla míří do kin | Fandíme filmu
Simon & Schuster
Zfilmování se rovnou dočká také další román od T.J. Newman, kde autorka pro změnu letadlo nechá havarovat v oceánu.

Před dvěma lety jsme vás informovali o tom, že se v Hollywoodu strhla velká aukce o práva na román Falling od autorky T.J. Newman. Ten u nás vyšel loni pod názvem Ultimátum. Práva na teroristický thriller zasazený na palubu letadla nakonec zakoupilo studio Universal. To před několika dny najalo samotnou Newman, aby napsala scénář pro filmovou adaptaci.

Ultimátum (Falling) se odehrává na palubě plně obsazeného letadla, kde se více než 140 cestujících ocitne v nesmírně nebezpečné situaci. Na cestě z New Yorku do Los Angeles totiž útočníci vyhrožují pilotovi, že mu vyvraždí rodinu, pakliže s letounem úmyslně nenarazí do vytyčeného cíle ve Washingtonu. Terorista ho donutí přerušit komunikaci se zemí. Pilotovým jediným spojencem je hlavní letuška, která musí nejenom kontrolovat rostoucí paniku cestujících, ale také učinit rozhodnutí, zda může v extrémní situaci kapitánovi důvěřovat.

Newman a její román jsou klasickým příběhu úspěchu navzdory všem předpokladům. Letuška z povolání psala román ve volném čase a nejprve ji odmítlo 41 různých agentů. Když se jí konečně podařilo získat zastoupení, nenechal na sebe úspěch dlouho čekat: Za práva k románu dostala několik milionů. Dalších několik milionů získala za mezinárodní práva a dalších jeden a půl milionu dostala za ta filmová.

A pohádka nekončí. T.J. napsala další letecký román, Drowning: The Rescue of Flight 1421 (zhruba „Ke dnu: Záchrana letu 1421“). V samostatném románu jen šest minut po vzletu havaruje letadlo do Tichého oceánu. Během evakuace dojde k explozi a letadlo je zatopeno vodou a potopí se asi 60 metrů pod hladinu, kde balancuje na hraně útesu daleko větší hlubiny. Ve vzduchové kapse je polapený asi tucet přeživších, kterým pomalu dochází kyslík. Mezi nimi jsou také inženýr a jeho jedenáctiletá dcera. Součástí elitního záchranářského týmu je dívčina matka (inženýrova bývalá manželka), která se snaží k vraku dostat dřív, než bude pozdě.

Rukopis románu unikl ještě před vydáním mezi hollywoodské manažery a opět se strhla obrovské předhánění v tom, komu se podaří zakoupit práva. Podle magazínu Deadline měli zájem Steven Spielberg, Alfonso Cuaron, Damien Chazelle, Nicole Kidman, bratři Russoovi, M. Night Shyamalan či Jerry Bruckheimer. Nakonec práva získalo studio Warner Bros., jenž za ně zaplatilo 1,5 milionu teď na ruku a připlatí ještě jednou tolik, pokud bude román skutečně zfilmovaný. Produkuje Shane Salerno, který se podílel na NYPD Blue, Armageddonu, Alien vs. Predator, Ghostriderovi nebo Avatarovi 2. V anglickém originálu vyjde Drowning v květnu a fanoušci se pomalu mohou těšit na další, protože z Newman se díky dosavadnímu úspěchu stala profesionální kariérní spisovatelka.

Titulní foto je ilustrační, knižní předloha

Zdroje: Deadline I, II

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest