Box Office: Shazam! Hněv bohů v kinech netáhne

Box Office: Shazam! Hněv bohů v kinech netáhne | Fandíme filmu
Warner Bros.
Vřískot 6 i Creed 3 pořád výrazně bodují, Oscary pomohly vítěznému snímku k dalšímu milionu.

V kinech je další velká komiksovka, Shazam! Hněv bohů. Výsledky jsou však mizerné. Snímek se sice byl o víkendu tím nejnavštěvovanějším, ale vděčí za to pouze slabé konkurenci. Zájem diváků byl (vzhledem k nákladům) tristní. V amerických pokladnách se podařilo utržit jen zhruba 30 milionů, tedy ještě asi o deset milionů méně, než analytici předpovídali v už tak černých výhledech. Jde o nejhorší americkou premiérovou tržbu filmu natočeného na motivy DC komiksu od Constantina z roku 2005 (29,7 milionu). První Shazam! v USA utržil při premiéře 53 milionů.

Mimo Spojené státy se povedlo do konce premiérového víkendu utržit pouze 35 milionů, což je dokonce míň, než před několika lety zvládla Wonder Woman 1984, která šla do kin v momentě, kdy byl kvůli covidu k dispozici jen zlomek kapacity. Celosvětově Shazam 2 utržil za víkend 65 milionů, zatímco jednička zvládla 155 milionů. Recenze snímku jsou slabé, takže lepší to nebude. Náklady sice nebyly na komiksové poměry nijak přehnané (125 milionů), nicméně tak či tak jde o průšvih, který na sebe v kinech nevydělá a značka Shazam! je s vysokou pravděpodobností na dlouhou dobu dopředu v kinech mrtvá

Na druhém místě Vřískot 6. Oproti premiéře minulého víkendu se pokračování hororové série propadlo o 60%. To je v rámci značky nicméně celkem běžné a premiérové tržby byly nadstandardní. Tím pádem je 17 milionů za druhý víkend skvělý výsledek. V USA už je utrženo 76 mega a za pár dní se podaří přeskočit finální výsledek Vřískotu 5. Celosvětový úhrn zatím dělá 116 milionů, náklady byly nízké, ze snímku je už teď výrazný hit.

Třetí příčka patří Creedovi III. Ten si při svém třetím víkendu v kinech dokázal sáhnout na velice pěkných 15 milionů. To znamená už v tuto chvíli úhrn téměř 128 milionů v USA a 224 milionů celosvětově. Tím pádem už se povedlo překonat tržby obou Creedů a většiny dílů Rockyho, kromě čtyřky, trojky a jedničky (ta ale bude překonána už zítra). Tohohle zápasníka se jen tak knokautovat nepodaří.

Na čtvrtou příčku padla akční sci-fi 65. Ačkoliv tu Adam Driver střílí futuristickou bouchačkou dinosaury, snímek se podle recenzentů příliš nepovedl a už minulý víkend nebyl divácký zájem kdovíjaký. Teď při druhém týdnu nasazení diváci nechali v pokladnách už jen necelých 6 milionů a v úhrnu je utrženo 22 milionů z USA a necelých 39 z celého světa. To je podstatně horší výsledek, než si produkce přála a než by podobný snímek dokázal utržit, kdyby se povedl.

Pátá pozice patří dalšímu zklamání, Ant-Manovi a Wasp: Quantumanii. Snímek je v kinech pátým týdnem, připsal si další 4 miliony a z USA celkem utržil k dnešnímu datu 206 milionů. Mezinárodně je to momentálně ještě slabší – komiksovka dokázala prodat lístky jen asi za 3 miliony. Mezinárodní tržba zatím dorostla na zhruba 256 milionů. To máme v úhrnu 462 mega a v tuto chvíli 7. nejhorší výsledek mezi všemi dosavadními marvelovkami! Což je ostuda, vzhledem k tomu, že si lépe vedli oba předchozí Ant-Manové a řada filmů z marvelovských počátků – tedy bijáky s výrazně nižšími rozpočty a daleko méně zaběhnutou fanouškovskou základnou. Krom toho už jsou pod Quantumanií jen Black Widow, Shang-Chi a Eternals, tedy snímky uvedené během pandemického období, s nimiž se také nemůže novinka chtít jakkoliv porovnávat. Opakuji to každý týden a řeknu to ještě jednou: Šéfové z Disneyho po tomhle fiasku jednoznačně budou trvat na nějakých výrazných opatření, která by něčemu podobnému měla do budoucna zabránit.

Šestou příčku víkendu zabral Medvěd na koksu. Připočetl si necelé 4 miliony, celkem má v USA na účtu 58 milionů a globálně skoro 75. Hned na další příčce je Jesus Revolution. Tentokrát křesťanský příběh utržil 3,5 milionu, celkem už Kristus pán dostal dary ve výši 45 milionů. Sportovní dramedie Champions připisuje další 3 miliony, v úhrnu má na účtu 12. Na devítce můžeme najít Avatara: The Way of Water, který i ve 14. týdnu promítání dokázal za víkend přilákat do kin dost diváků na to, aby v pokladnách kin utratili skoro 2 miliony. Celkem už to z USA dělá 678 milionů, ale Avengers: Infinity War se přeci jen pořád ještě v historické tabulce překonat nepodařilo. Do předstižení komiksového soka a dosažení 7. místa v žebříčku tržeb v severoamerických kinech pořád ještě chybí asi 700 tisíc. Top desítku pak uzavírá Kocour v botách: Poslední přání. Animák utržil další 1,5 milionu, ačkoliv už je v USA na domácím videu. Celkem je v USA utrženo 182 milionů a globálně 470 milionů.

Mimo top desítku za pozornost stojí jednoznačně Všechno, všude, najednou. Snímek v kinech startoval před rokem, přesto se mu čerstvě poštěstiloo utržit 1,2 milionu dolarů. Vděčí tomu samozřejmě za vítězství v oscarovém klání, které k filmu přitáhlo velkou pozornost. Celkem má oscarová chuťovka utrženo přes 75 milionů z USA a skoro 113 milionů globálně. Jediným dalším oscarovým filmem, který po udílení cen nějak zajímavě vyskočil, je Velryba, u té však šlo o podstatně menší částky. V tomhle případě se za víkend povedlo utržit 145 tisíc. Celkem v USA utrženo 17 milionů, globálně skoro 43 milionů.

Titulní foto: Shazam! Hněv bohů

Zdroj: Deadline, Box Office Mojo, Luiz Fernando, The Numbers

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest