Papežův vymítač: Russell Crowe má srandovní přízvuk v prvním teaseru nového hororu

Papežův vymítač: Russell Crowe má srandovní přízvuk v prvním teaseru nového hororu | Fandíme filmu
Sony Pictures
Zobrazit další 2 obrázky
Oscarový herec ztvárnil skutečně žijícího exorcistu. Pusťte si ochutnávku plnou vatikánských tajemství.

Mainstreamová tvorba Hollywoodu trpí takovým nepěkným nešvarem. Když se točí film z cizojazyčného prostředí, tak se to často ilustruje tím nejhorším možným způsobem: Postavy dostanou přízvuk. To postrádá interní logiku a rozhodně to nepřidává na nějaké autenticitě nebo něčem podobném. Postavy tak akorát působí směšně. To je přesně případ Papežova vymítače (The Pope's Exorcist), kde Russell Crowe ztvárnil otce Gabriela Amortha, skutečně žijícího exorcistu. Pokud vám Croweův přízvuk přišel zvláštní v Thorovi: Lásce jako hrom, tak při zasazení do skutečných událostí se celá situace automaticky posouvá do lehce parodického duchu.

Problematický je také celý úhel vyprávění „podle skutečných událostí“. Nejrůznější „odborníci na nadpřirozeno“ často reálně pouze usilují o svůj prospěch, podléhají vlastnímu bludu či v nejhorším případě odhánějí lidi se skutečnými potížemi (například psychiatrickou poruchou) od reálného řešení svého problému, pod praporem příslibu pomoci skrze víru v Ježíše Krista. Namísto toho, aby Papežův vymítač Amorthovo problematické počínání nějak kriticky zkoumal, tak k němu pro jistotu rovnou přidává na první pohled nadpřirozené elementy, aby důvěřivá část publika byla o to víc přesvědčená, že otec Gabriel zažil pořádnou divočinu.

Pakliže se oprostíme od problematického konceptu celého snímku, tak čistě jako klasický horor o démonickém posednutí nepůsobí Papežův vymítač v prvním teaseru vůbec špatně. Crowe má i přes směšný přízvuk gravitas. Vymítačské scény vypadají přesně tak, jak si zvyklosti žánru žádají. K tomu připočtěte italské kulisy, vatikánské pikle a objevování tajných komnat v duchu Šifry mistra Leonarda. Tohle by prostě mohla být příjemná žánrovka.

Papežův vymítač (The Pope’s Exorcist) je inspirovaný skutečnými případy otce Gabriela Amortha, vrchního vatikánského exorcisty. V chystaném snímku Amorth (Russell Crowe) vyšetřuje děsivé posednutí mladého chlapce a spolu s tím odhalí několik staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit.

Dále hrají Franco Nero, Alex Essoe a Daniel Zovatto. Režíruje Julius Avery. Na scénáři se podíleli Michael Petroni, Evan Spiliotopoulos, R. Dean McCreary a Chester Hastings. Film vychází mimo jiného z Gabrielových vlastních pamětí, primárně ze dvou titulů – Exorcista vypráví (Un esorcista racconta) a An Exorcist: More Stories (Nuovi racconti di un esorcista). Datum české premiéry je v kinech stanoveno na 6. dubna. Níže si můžete přehrát první teaser, zítra má dorazit delší upoutávka. V galerii jsou dosud dostupné obrázky.

Podklady a foto: Sony Pictures

Galerie: 3

Papežův vymítač: Russell Crowe má srandovní přízvuk v prvním teaseru nového hororu | Fandíme filmu Papežův vymítač: Russell Crowe má srandovní přízvuk v prvním teaseru nového hororu | Fandíme filmu Papežův vymítač: Russell Crowe má srandovní přízvuk v prvním teaseru nového hororu | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest