Indiana Jones 5 patří do desítky nejdražších filmů všech dob

Indiana Jones 5 patří do desítky nejdražších filmů všech dob | Fandíme filmu
Lucasfilm
Na závěrečném dobrodružství Harrisona Forda s bičem se nešetřilo. Známe podrobnosti.

Jeden z dalších snímků, který by v noci z neděle na pondělí mohl v rámci Super Bowlu zveřejnit novou upoutávku, je Indiana Jones a nástroj osudu (ano, snímek už zase mění český distribuční název). Ještě než se případně dočkáme, přinesl magazín Forbes zajímavou informaci. Zatímco naprostá většina produkcí se snaží přesné náklady utajit a známe často jen kvalifikované expertní odhady, pakliže žádá snímek při natáčení v Británii o daňové úlevy, jsou jeho finanční závěrky automaticky veřejné. Díky tomu víme, kolik přesně pátý Indiana Jones stál.

Bylo to 244 milionů liber, což je téměř 295 milionů amerických dolarů. To snímek řadí na osmé místo žebříčku nejdražších filmů. Před Indym najdeme ještě dva díly Pirátů z Karibiku, tři díly Avengers, Avatara 2 a Justice League. Ano, spousta snímků byla reálně dražíš, než se uvádí, nicméně i při vyšší hollywoodské sdílnosti by pátý Indy s téměř třísetmilionovými náklady patřil bez potíží do top dvacítky. Pokud bychom započítali inflaci u historicky starších drahých filmů, tak i v tom případě se (na základě veřejně dostupných čísel) „Nástroj osudu“ do top dvacítky pořád vleze.

V současnosti rozpočty mezi 200 a 250 miliony nicméně nejsou pro trikové velkofilmy nijak neobvyklé. U Indyho rozpočet zřejmě o desítky milionů nafoukly náklady spojené s natáčením během COVIDu, trikové omlazení Harrisona Forda, značný rozsah natáčení velkých historických scén ve skutečných ulicích, za použití praktických efektů, dále mnohaletý vývoj projektu před vlastním natáčením a vysoká výplata pro Harrisona Forda.

I tak nicméně filmaři nepřekročily částku, která byla dopředu na natáčení alokovaná. Zároveň se natáčení v Británii díky daňovým úlevám podařilo získat zpátky asi 56 milionů. I tak nicméně mají v Disneym zjevně v projekt velkou důvěru, když věří tomu, že se zhruba čtvrtmiliardová investice zkrátka vyplatí. Asi se nemůžeme divit, protože všechny předchozí díly série se staly velkým hitem. Tak snad bude závěr ságy stát za to.

Indiana Jones a nástroj osudu znovu představí Harrisona Forda jako populárního lovce pokladů, jenž se 29. 6. 2023 po čtrnáctileté pauze ještě jednou vrátí, aby (zřejmě) uzavřel současnou sérii dobrodružných příběhů. Režíruje James Mangold. Dále hrají Phoebe Waller-Bridge, Thomas Kretschmann, Mads Mikkelsen, Boyd Holrook, Toby Jones, Antonio Banderas a Shaunette Renée Wilson. Hudbu složí John Williams.

Děj se odehrává v roce 1969, souběžně s vesmírnými závody. V téhle době se Indy dozvídá nepříjemnou pravdu: Součástí amerického vesmírného programu byli bývalí němečtí nacisté. Otázkou je, „jak moc bývalí“? Tohle všechno Indyho rozčiluje. Jako starý muž už si začíná připadat, že světu přestává rozumět. Zatímco on se vždycky snažil rozkrývat tajemství naší planety, teď je lidstvo posedlé vyhlížením ke hvězdám. Lidé si najednou našli nové hrdiny a podle Indyho soudu hledají úplně zbytečně něco „tam nahoře“, ačkoliv tam není vůbec nic. A co hůř, za tím vším stojí Jonesovi zapřísáhlí nepřátelé.

Foto: Lucasfilm

Zdroj: Forbes

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest