Box Office: R.I.P.D. ostudné, Conjuring vládne

Box Office: R.I.P.D. ostudné, Conjuring vládne | Fandíme filmu
Premiér bylo tenhle týden požehnaně, ale lépe si povětšinou vedly starší trvalky.

Před rokem se hnaly davy statisíců na zakončení Batmanovské trilogie Temný rytíř povstal, tento rok se však studia rozhodla na stejný termín nasadit do kin sestavu, nad jejímž propásnutím geekové bouřící na Comic-Conu v San Diegu zřejmě jen mávnou rukou. Kina totiž ovládly animáky Já, padouch 2 a Turbo. Ten, kdo ale skutečně nasadil opravdové turbo, byl James Wan a jeho V zajetí démonů.

Australan James Wan si na velký hit ještě počká do sedmého Rychle a zběsile, každopádně Warneři teď s jistotou vědí, kam posílat nadějné hororové scénáře. The Conjuring (u nás V zajetí démonů) si vystrašilo nejen rekordních 41,5 milionu při dvacetimilionovém rozpočtu, ale také áčkové ratingy, které pomůžou téhle duchařině v běhu na delší trať. Třetí Paranormal Activity s otvírákem těsně nad 50 mega sice Wan na R-kových žebříčcích nepřekonal, ale berme v úvahu, že The Conjuring není součástí veleúspěšně série s početnou fanouškovskou základnou. Holt příběhy podle skutečných událostí dokážou táhnout víc než příběhy, které si na ně jen hrají. O to víc, pokud mají featuretty se skutečnou Lorraine Warrenovou, které jsou děsivější než samotný film.

Po dvou týdnech se tedy konečně našel někdo, kdo by pokořil Já, padouch 2. To je ale to poslední, co tenhle film právě trápí. Šestasedmdesátimilionový hit studia Universal se teď soustředí na boj s Mužem z oceli o příčku letošního druhého nejúspěšnějšího filmu ve Spojených státech a 25 milionů z tohoto týdne se jistě hodí. Dosavadních 600 milionů z celého světa, to je hezký výkon a zřejmě i počet mimoňů, kteří se objeví ve třetím díle.

I DreamWorks Animation chtěli během léta přihodit pár pixelů do mlýna. Tlak na Turba, závodícího šneka, nebyl po veleúspěšných Croodsových nijak velký, takže druhý nejhorší otvírák studia po Spláchnutým, asi nikoho moc nenaštve. Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson a Snoop Lion si vyzávodili 21,5 milionů a navíc áčkové ratingy, které jim určitě pomůžou trochu lépe zápasit v následujících týdnech s Padouchem a Příšerkami. Při stotřicetišestimilionovém rozpočtu se teď ale marketingové oddělení určitě pořádně soustředí na zahraniční trhy. Už jste viděli hlemýždě na nějakých cereáliích?

Zato Adam Sandler pravděpodobně vlastní protijed na zdrcující recenze. Zatímco Wan vykouzlil za 20 milionů jeden z nejlepších hororů tohoto roku, stejnou částku Sandler a jeho banda proseděli v Machrech 2 na nějaké lavičce u jezera. Tradiční osmdesátimilionový rozpočet se pravděpodobně zaplatil už z product placementu a komediální čtyřka tak už může jen sledovat, jak se sypou od cílovky miliony. Tentokrát jich bylo rovných 20, a ačkoli jednička překonána nebude, sto milionů ano. Kdyby měl Sandler takové bilance u čtvrtinových rozpočtů, tak je z něj do roka mesiáš filmového průmyslu.

Nějakého spasitele bude potřebovat asi i RED 2. Z 58 milionů, které stál první díl, byl rozpočet navýšen na 84, přitlačilo se na pilu ve velkoleposti, přizvalo se pár dalších jmen a úměrně k tomu kleslo recenzentské i divácké přijetí. Bruce Willis mohl nosit při propagacích paruky a jezdit v divadle na kole, ale víc než 18,5 milionů prostě nedostal. Pokud ale nemá Red 2 skončit v rudých číslech, musí dvojka vydělat minimálně tolik, co jednička (199 milionů).

Na šestém místě se dál trápí del Torův Pacific Rim. Propad o 60 % tentokrát vynesl obří bitvě monster a robotů pouhých 16 milionů. Naštěstí se můžou Legendary Pictures spolehnout na zahraniční trhy, kde je Pacific Rim poměrně úspěšný. Z Ruska a Jižní Koreje si odnesl po deseti milionech a Čína s Japonskem teprve čekají.

Universal může být rád za trumfy jako Já, padouch, Rychle a zběsile nebo Očista, protože to, co předvedlo R.I.P.D., by jinak končilo hromadným propouštěním. Muži v černém říznutí Krotiteli duchů, se stotřicetimilionovým rozpočtem, skutečně hrůznými triky a recenzemi, si odnesli 12,7 milionů. A to je prostě propadák. Ryan Reynolds ví, že má zůstat u animáků a Mary-Louise Parker si ještě chuděrka naložila i REDem 2, takže se pro ni první liga na nějakou dobu dost možná uzavírá. Jo, na papíře zněl ten náměť určitě výborně.

Mimo V zajetí démonů, Turba, RED 2 a R.I.P.D. otevírala tento víkend ještě Girl Most Likely s padouchovskou Kristen Wiig, která si v podprůměrně komedii se 700 000 dolary hvězdný statut, vyhnaný Ženami sobě, nijak nevylepšila. Půl milion pak připutoval Nicholasu Windingu Refnovi a jeho Jen Bůh odpouští, který startoval v několika kinech a na iTunes. V současnosti už má z celého světa 6 milionů, což znamená vzhledem k pětimilionovému rozpočtu jediné – úspěch Drive se opakovat nebude.

Příští víkend všichni vyklidí místo Wolverinovi a podle prvních pozitivních recenzí určitě vědí proč.

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest