Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie

Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit dalších 10 obrázků
Na Oscara nominované snímky zaznamenaly v kinech znovuobnovený zájem.

Režisér James Cameron může slavit. Tři ze čtyř čelních příček žebříčku kasovních tržeb patří právě jemu. Na prvním místě Avatar, na třetím Titanic a na čtvrtém teď čerstvě Avatar: The Way of Water. Globální tržby po tomto víkendu dospěly k částce 2,116 miliardy amerických dolarů. Na dostřel je již zmiňovaný Titanic, který momentálně sedí na částce 2,194 miliardy. Ta ale zřejmě v únoru opět o kus povyroste, protože na Titanic čeká obnovená premiéra. Analytici aktuálně předpokládají, že The Way of Water utrží 2,3-2,45 miliardy.

Celosvětově film utržil za víkend 58 milionů, na největším trhu ve Spojených státech to od pátku do neděle dělalo téměř 16 milionů. To znamená pokles oproti minulému týdnu pouze 22% a první místo žebříčku už posedmé v řadě. V posledních třiceti letech se sedmi prvenství povedlo dosáhnout jedinému dalšímu filmu – prvnímu Avatarovi. „Zlaté medaile“ zřejmě snímek dosáhl naposledy – příští týden jej asi sesadí thriller Někdo klepe na dveře, pak dorazí vzpomínaný Titanic a pak už Ant-Man a Wasp: Quantumania, kde se prvotní predikce tržeb (za prodloužený sváteční víkend) odhadují na 120 milionů.

Celkem už Avatar: The Way of Water v USA dosáhl částky 620 milionů a tedy 11. příčky historického řebříčku. Za pár dní z toho bude 10. příčka, až Avatar dostihne první Avengers (623 milionů). Čerstvě za sebou naopak The Way of Water nechává Star Wars VIII: Posledního z Jediů. Aktuální předpovědi analytiků odhadují, že druhý Avatar dokáže dosáhnout při finální součtu částky asi 690-720 milionů.

Mezinárodně se za víkend podařilo připsat dalších více než 42 milionů, což znamená pokles oproti minulému týdnu o 24%. Film tedy dosáhl mezinárodně na hodnotu 1,496 miliardy. To je v mezinárodním žebříčku čtvrtá pozice za Titanicem (1,548 miliardy), který by měl být pokořen do příštího víkendu. Deseti největšími mezinárodními trhy jsou Čína (240 milionů), Francie (137 milionů), Německo (124 milionů), Jižní Korea (106 milionů), Velká Británie (56 milionů), Austrálie (59 milionů), Indie (58 milionů), Mexiko (53 milionů), Španělsko (50 milionů) a Itálie (46 milionů). Avatar 2 už se stačil stát nejúspěšnějším filmem historie ve Francii, Rakousku, Litvě, Bulharsku, Estonsku, Maďarsku, Libanonu, Rumunsku, Slovinsku, Slovensku, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu, Gruzii, Kambodži, Mongolsku, na Novém Zélandu, na Portoriku a v Kolumbii.

Čínské hity

Když už je řeč o zahraničí, v Číně si dál vedou skvěle lokální hity. Historický velkofilm Full River Red (Man jiang hong) se oproti minulé neděli propadl jen o 43% (v zemi jsou běžné daleko vyšší propady), utržil během dne dalších 34 milionů a celkem už má utrženo 465 milionů. V úterý má film pokořit půlmiliardovou hranici. Snímek je už teď 16. nejúspěšnějším titulem v čínské historii. Skvěle si vede také Země na scestí 2 (The Wandering Earth 2). Pokračování sci-fi velkofilmu utržilo dalších 25 milionů (pokles 64%) a 378 milionů má celkem.

Další filmy v závěsu za Avatarem

Na druhé příčce amerického žebříčku se umístil Kocour v botách: Poslední přání (Puss in Boots: The Last Wish). Utržil téměř 11 milionů, oproti minulému víkendu spadl jen o 10%. Úhrn v USA činí téměř 141 milionů. Mezinárodně propad o 20% a víkendová tržba 14 milionů. To znamená úhrn 193 mega a celosvětový součet 334 milionů. Při podobném trendu to může Kocour dotáhnout na 420-440 milionů a na pozici 2. nejúspěšnějšího animovaného filmu od začátku pandemie.

Vší silou se pokouší držet také Muž jménem Otto (A Man Called Otto). Poklesl oproti minulému týdnu o 23% a utržil téměř 7 milionů. Starší cílovka chodí o kin pozvolna, ale chodí. Celková tržba z USA činí 46 milionů. Mezinárodně utrženo téměř 25 a celkem tedy už má snímek utrženo téměř 71 milionů. Tom Hanks tak směle míří k vyrovnanému účetnímu výsledku.

Horor M3GAN sice byl tento týden uvedený na domácí video, nicméně v kinech jej to nijak nezbrzdilo. Utrženo přes 6 milionů, v USA celkem 82 milionů. Pokořený tak byl už loňský výsledek Vřískotu 5 a z M3GAN je za mořem prozatím 5. nejúspěšnější horor od začátku pandemie. Hity s rozumným rozpočtem a původním námětem zkrátka točit jde! Mezinárodně si M3GAN přilepšuje ještě o dalších téměř 64 milionů. Celkem tedy prozatím 146 milionů.

Čelní pětici uzavírá indický snímek Pathaan. Za víkend utržil téměř 6 milionů, celkem je v USA utrženo 8,5 milionu. Celosvětově to dělá už 47 milionů, protože doma v Indii je zájem publika vysoký. Na šestém místě je nízkonákladový thriller Nezvěstná (Missing) s tržbou 5,6 milionu. Úhrnem už 17,5 milionu, což je při sedmimilionových nákladech skvělý výsledek.

Akčňák Plane je na 7. místě, utržil necelé 4 miliony, z USA utrženo 25 milionů, globálně 30 milionů. Další novinkou týdne je thriller Infinity Pool. Ten utržil 2,7 milionu. S částkou 2,3 milionu končí béčkový biják Left Behind: Rise of the Antichrist. A top desítku uzavírá čínský snímek Země na scestí 2, který k mnohasetmilionovým tržbám z Číny přidal v USA další 1,4 milionu (podle jiných zdrojů 3 miliony).

Jak pomohly Oscary k vyšším tržbám

V týdnu byly oznámeny nominace na Oscary, tak se pojďme podívat také na to, které filmy z toho dokázaly nejvíc vytěžit. Avatara 2 vynecháme, ten by si dobře vedl tak či tak. Na 11 Oscarů nominované Všechno, všude, najednou (Everything Everywhere All at Once) se po delší době vrátilo do kin a utržilo další 1 milion. Pro malý snímek a nezávislé studio A24 to je famózní výsledek. Snímek stál dle dostupných informací 15-25 milionů, celkem je utrženo 105 milionů a film dál posiluje pozici dosud největšího hitu A24. Kuriózní je, že tržba v USA činí zatím 71 mega a nákladný superhdinský velkofilm Morbius (taktéž loňský snímek) utržil jen o dva miliony víc…

Druhý snímek, který dokázal oscarové nominace zúročit, je drama Women Talking. Tržby oproti minulému týdnu narostly 167%, tento víkend z toho bylo více než 1 milion dolarů. To je skoro stejně, jako film dokázal utržil za předchozích pět týdnů promítání. Fabelmanovi (The Fabelmans) oproti minulému týdnu narostli o 73%, utržili 750 tisíc. Bohužel jde stále o největší propadák Stevena Spielberga, který je kvůli vysokým nákladům nadále prodělečný (celosvětová tržba v úhrnu 25 milionů).

Drama Living navýšilo tržby o 402% oproti minulému víkendu a utržilo díky tomu 585 tisíc. Celosvětově je utrženo 8 milionů. Víly z Inisherinu (The Banshees of Inisherin) s devíti oscarovými nominacemi povyrostly oproti minulému víkendu o 382% a utržily 353 tisíc. Úhrnná tržba se zatím dostala na částku 30 milionů. Tár vykazuje po oscarové nominaci nárůst o 139%, leč v řeči peněz to znamená jen 174 tisíc za víkend a 9,5 milionu celkem.

Babylon v žebříčku amerických pokladen nefiguruje, ale mezinárodně utržil dalších 8,4 milionu. V součtu film utržil celosvětově necelých 42 milionů. Filmům Velryba (The Whale) a Black Panther: Wakanda nechť žije (Black Panther: Wakanda Forever) zdánlivě oscarové nominace nijak nepomohly a udržují nadále obdobné tempo poklesu tržeb jako doposud. Obecně při pohledu na dostupná čísla můžeme říct, že oscarové nominace většina snímků nějak zásadně nevytěžila.

Titulní foto: Avatar: The Way of Water

Zdroje: Deadline I, II, Box Office Mojo, The Numbers, Exhibitors Relations, Luiz Fernando

Galerie: 11

Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 je už 4. nejúspěšnějším filmem historie | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest