Box Office: Avatar 2 jako šestý film historie utržil více než 2 miliardy

Box Office: Avatar 2 jako šestý film historie utržil více než 2 miliardy | Fandíme filmu
20th Century Studios
V Číně znovu startují svůj mamutí filmový trh a nasadili několik hitů v čele se Zemí na scestí 2.

Jak v USA tak na ostatních světových trzích začíná Avatar: The Way of Water zpomalovat, ale pořád v pokladnách prodává dost vstupenek na to, aby dokázal pokořit další výrazný milník. Po tomto víkendu se jeho globální tržba zastavila na částce 2,024 miliardy dolarů. Jde o teprve šestý film historie, kterému se dvoumiliardovou laťku podařilo pokořit. Úplně nejvýš je stále první Avatar (2,923 miliardy), následují Avengers: Endgame (2,799 miliardy), Titanic (2,194 miliardy), Star Wars: Síla se probouzí (2,071 miliardy) a Avengers: Infinity War (2,052 miliardy). Tři z těchto šesti snímků natočit režisér James Cameron (Avatary a Titanic) a lze předpokládat, že do příštího víkendu se The Way of Water vyšvihne nad Star Wars a zabere si pro sebe historicky čtvrtou příčku. Takovou malou kuriozitou potom je, že herečka Zoe Saldana měla tu čest si zahrát ve čtyřech ze šesti dvoumiliardových filmů (Avengers a Avatar).

Když se podíváme na největší filmový trh ve Spojených státech, tam snímek oproti minulému víkendu klesl o 40% a utržil necelých 20 milionů dolarů. Avatar tedy zjevně začíná zpomalovat a ačkoliv ještě poroste, už to nebude tak výrazné. Celkový úhrn v USA zatím činí necelých 598 milionů. To stále stačí „jen“ na 14. příčku historického žebříčku a na vyšší pozice se bude The Way of Water posouvat až v průběhu nadcházejícího týdne. Stoprocentně budou sesazeni Úžasňákovi 2 (608 milionů), na dostřel jsou Star Wars VIII (620 milionů) a první Avengers (623 milionů). Pokud má Avatar 2 v tabulce ještě nějak zásadně poskočit, nejspíš se to stane v následujících deseti dnech, protože 2. února většinu prémiových sálů (IMAX apod.) převezme mysteriózní thriller Někdo klepe na dveře, a pak už modrý opus Jamese Camerona bude vydělávat jen „drobné“.

Na trzích mimo USA The Way of Water poklesla oproti předchozímu víkendu o 38% a utržila necelých 57 milionů. Jeden z nejvýraznějších poklesů (dle různých zdrojů 54-56%) hlásí Čína, kde při příležitosti slavností Nového lunárního roku měla premiéru celá řada lokálních titulů. Avatar se tak propadl na sedmé místo žebříčku, utržil za víkend necelých 6 milionů a celkově má z Číny (dle různých zdrojů) 230-234 milionů dolarů. Pokud se držíme dobových kurzů, tak už se Avatar 2 stal v Číně nejúspěšnějším zahraničním filmem pandemického období a historicky jednou z deseti nejúspěšnějších zahraničních premiér. Celkově Avatar 2 v Číně klepe na bránu TOP čtyřicítky, ale kvůli aktuálním úspěšným novinkám se do ní nakonec možná nedostane. A ještě pro úplnost, první Avatar v Číně podle tehdejšího kurzu utržil 262 milionů dolarů.

Mezi desítku nejvýdělečnějších mezinárodních trhů patří ještě Francie, kde film utržil už 130 milionů, Německo (117), Korea (97), Velká Británie (92), Indie (58), Austrálie (55), Mexiko (51), Španělsko (47) a Itálie (45). Všechny trhy mimo USA už v úhrnu daly dohromady částku 1,426 miliardy, což znamená 4. příčku historického žebříčku. Lepší jsou jen první Avatar, Avengers: Endgame a Titanic, přičemž Titanic je myslitelné pokořit. Tak či tak tři ze čtyř mezinárodně nejvýdělečnějších filmů natočil James Cameron, což je unikátní počin.

Čína vrací úder

Když už byla řeč o Číně, tak největší prodeje vstupenek se spolu s Novým čínským rokem dějí právě tam. Země na scestí 2 (The Wandering Earth 2) za první den promítání utržila téměř 70 milionů dolarů. To znamená historický 5. nejlepší otevírák v zemi, přičemž se těsně podařilo překonat Rychle a zběsile 8 a jen o kousek podstřelit Infinity War (necelých 71 milionů). První Země na scestí v Číně utržila za první den promítání zhruba 30 milionů dolarů a vyšplhala se do pozice sedmisetmilionového megahitu, takže pokračování určitě má šanci do historických tabulek také výrazně promluvit. Na druhém místě tabulky je v Číně Full River Red s 59 miliony, což znamená historicky 8. nejlepší otevírák v zemi.

Zbytek víkendové top desítky

Pojďme ale zpátky k mezinárodním filmům. Kocour v botách 2 nadále neotřesitelně drží pozici prakticky jediného snímku pro rodiny s dětmi. Oproti předchozímu týdnu v USA klesl o 20 procent a utržil 11,5 milionu. Mezinárodně byl propad dokonce pod 20 procenty a to znamená dalších téměř 18 milionů ze 78 trhů mimo Spojené státy. Mezinárodní úhrn činí 171 milionů, americký 126, celkově se tak blížíme k třísetmilionové hranici. Pokud tempo vydrží, má snímek reálnou šanci překonat Zpívej 2 a stát se druhým nejúspěšnějším animákem od začátku pandemie, pouze za Mimoni 2.

Na třetí příčce M3GAN. Z USA si odnáší dalších skoro 10 milionů, ze světa 11. to dělá celkem 73 z Ameriky, 51 ze zbytku světa, 124 milionů celkem. Na novou značku a nízký rozpočet naprosto nádherná tržba. Není divu, že už se chystá dvojka. Film jednoznačně pokoří v kinech loňský Vřískot, který nakonec utržil 140 milionů, ačkoliv měl dvojnásobný rozpočet a slavnou značku v zádech. Nicméně pravda, covidová situace v kinech tehdy byla horší, uvidíme, jak si v březnu povede Vřískot 6.

Teprve na 4. příčce je první novinka týdne, thriller Nezvěstná (Missing), natočený nízkonákladovým způsobem tak, aby se celý děj odehrával „na obrazovce počítače“. Snímek stál 7 milionů a za víkend stačil utržit přes 9 milionů. Jestli se příliš neutratilo za marketing, tak do pár týdnů bude film zaplacený a začne vydělávat. Snímek volně navazuje na Pátrání z roku 2018, které si při natáčení vystačilo s 880 tisíci a utržilo nakonec pouze v kinech parádních 76 milionů. Tržba za první víkend tehdy byla dost podobná, takže i Nezvěstná může doufat ve velice hezký profit.

Tom Hanks pořád lidi táhne, což pomáhá Muži jménem Otto. Film se druhým týdnem promítá v širokém nasazení. Oproti minulému víkendu poklesl pouze o solidních 30%, utržil 9 milionů, z USA má 35 mega celkem a světově zatím 55. Vzhledem k padesátimilionovému rozpočtu to není nic extra, ale rozhodně jde o dobrý signál, že až se nakonec všechny příjmy sečtou, snímek by přinejmenším neměl být prodělečný.

Na 6. příčku ve druhém týdnu promítání spadl akčňák Plane s Gerardem Butlerem. Tady je pokles zájmu diváků skoro padesátiprocentní, do kasy přibylo asi 5 milionů, celosvětově je dosud utrženo zhruba 20. V tomhle případě padesátimilionový rozpočet na první pohled působí jako daleko větší nepříjemnost, avšak u podobných menších akčňáků, které netočí ta největší hollywoodská studia, se obvykle mezinárodní promítací práva rozprodají dopředu ještě před první klapkou, aby bylo vůbec za co natáčet. Je tak klidně možné, že v tomhle případě už je produkce na svém a je jen na lokálních distributorech, zda se jim investované náklady podaří získat zpět, nebo ne. Samozřejmě platí, že pokud vícero podobných filmů v řadě pohoří, tak je mezinárodní distributoři nebudou chtít kupovat a akční thrillery s podobným rozpočtem se jednoduše nebudou točit.

Sedmá příčka – House Party, 2 miliony za víkend, 7 milionů celkem. Osmé místo – animé That Time I Got Reincarnated as a Slime the Movie: Scarlet Bond. Jeden a půl milionu z USA, celosvětově už 11 mega. Na deváté pozici Velryba (The Whale). Ta si připsala něco přes milion a v úhrnu má zatím přes 13. Na první pohled to není moc, ale je třeba mít na paměti, že natáčení přišlo na 3 miliony a v porovnání s jinými letošními oscarovými nadějemi jde vlastně o moc hezký výsledek. Kupříkladu Fabelmanovi Stevena Spielberga dosud neutržili ani 21 milionů a natáčení stálo 40 milionů. A Babylon stál dokonce k 80 milionům a z hlediska tržeb na tom není o mnoho lépe. Z USA utržil jen něco přes 15 milionů, a když se konečně začal tento víkend promítat na větším množství mezinárodních trhů, přidal do prasátka jen dalších 13 milionů. Na účtu je tedy nuzných 28 mega a splacení násobně vyšších nákladů je zcela nereálné. Top desítku uzavírá Black Panther 2. Připsal si další milion, v celkovém úhrnu se může chlubit částkou 839 milionů.

Titulní foto: Avatar 2

Zdroje: Box Offce Mojo,

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest