Herec Alec Baldwin byl obviněn z neúmyslného zabití

Herec Alec Baldwin byl obviněn z neúmyslného zabití | Fandíme filmu
The Avenue Entertainment
Herci a jeho kolegyni, která dohlížela při natáčení filmu Rust na zbraně, hrozí až 5 let vězení.

V říjnu roku 2021 došlo při natáčení filmu Rust v Novém Mexiku k tragické nehodě, při byli postřeleni režisér Joel Souza a kameramanka Halyna Hutchins. Ta posléze v nemocnici svému zranění podlehla. Střelnou zbraň v kritickém okamžiku držel představitel hlavní role a producent snímku Alec Baldwin.

Obvinění

Při následujícím vyšetřování se pečlivě zkoumalo, za jakých okolností mohlo k výstřelu dojít a kdo nese odpovědnost. Po zvážení všech získaných informací okresní prokurátorka Mary Carmack-Altwies na základě legislativy Nového Mexika vznesla obvinění vůči Alecu Baldwinovi a Hanně Gutierrez-Reed, která byla v rámci štábu zodpovědná za střelné zbraně a jejich bezpečnost. Oba dva jsou obviněni z neúmyslného zabití a stanou před soudem a porotou.

Ta bude muset rozhodnout nejen to, zda jsou vinní, ale případně také rozhodnout o tom, o který typ provinění se jednalo. Zjednodušeně řečeno v jednom případě jde čistě o zločin z nedbalosti, ve druhém případě je třeba prokázat, že na vině je více než pouhá nedbalost. V případě uznání viny lze při mírnějším provinění udělit trest odnětí svobody ve výši až 18 měsíců (a peněžitou pokutu 5000 dolarů), při uznání závažnějšího provinění lze udělit trest odnětí svobody až ve výši 5 let (a peněžitou pokutu 5000 dolarů).

Třetí klíčovou osobou případu je asistent režie Dave Halls, který zbraň Baldwinovi podal. Ten s prokuraturou uzavřel dohodu o vině a trestu, kdy se doznal k trestnému činu „nezodpovědného nakládání se střelnou zbraní“ a přijal snížený trest – šestiměsíční podmínku.

Žalobkyně Andrea Reeb, která byla k případu přidělena, ve svém vyjádření pro média uvedla, že kdyby Baldwin, Gutierrez Reed nebo Halls všichni zodpovědně nakládali se zbraní, tak jak s ní jednat měli, Halyna Hutchins by stále byla naživu. Podle jejího názoru existuje dostatek důkazů pro to, že se při natáčení snímku Rust zanedbávala bezpečnost obecně. Baldwin je souzený jako člověk, který v momentu neštěstí držel zbraň v ruce a zároveň jako producent, tedy osoba, která je za celé natáčení zodpovědná. Prokurátorka Carmack-Altwies do médií řekla, že Baldwin nejednal tak, aby zajistil bezpečnost všech členů štábu, a že nemá nárok na speciální přístup jen proto, že je známou osobností.

Vyjádření obhajoby

Baldwinovi právníci obvinění označili za nespravedlnost. Alec podle nich neměl důvod se domnívat, že je ve zbrani nabitý ostrý náboj, nebo že jsou nějaké dostupné kdekoliv na pracovišti. Spoléhal na profesionalitu svých kolegů, kteří jej ujistili, že ve zbrani nejsou ostré náboje. Baldwin je odhodlaný proti obvinění bojovat a soud vyhrát. Právníci Gutierrez-Reed také trvají na tom, že jejich klientka zločin nespáchala. Obvinění podle nich vyplývají ze špatně vedeného vyšetřování a nepochopení všech faktů. Obhájci hodlají porotě vykreslit celou pravdu a osvobodit ji.

Shrnutí nehody, jejích okolností a následného vývoje

K neštěstí došlo 21. října 2021 na ranči Creek v Novém Mexiku, kde se natáčel western Rust. Připravovala se scéna, při níž měl Alec Baldwin v hlavní roli vystřelit rekvizitou přímo proti kameře. Při nácviku scény ze zbraně vyletěl projektil, který trefil režiséra Joela Souzu a kameramanku Halynu Hutchins. Souza byl zasažen do ramene, byl ošetřen a je v pořádku. Hutchins utrpěla poranění hrudníku a po leteckém přenesení do nemocnice zranění podlehla.

Natáčení bylo přerušeno na neurčito a během vyšetřování se objevila celá řada protichůdných výpovědí o tom, jak proběhl vlastní incident a jak bylo vedeno natáčení jako takové. Alec Baldwin trvá na tom, že mu bylo jasně řečeno, že dostává do ruky tzv. „cold gun“ (zhruba „neaktivní zbraň“), což je termín, kterým se při natáčení filmu označuje zbraň, u níž bylo ověřeno, že nemůže vystřelit projektil. Herec dále vypověděl, že nestiskl spoušť, což ale vyvrací analýza zbraně provedená expertem FBI. Liší se výpovědi o tom, zda Baldwin dle standardizovaných pokynů spolu s odpovědnou osobou dostatečně prohlédl bubínek koltu před tím, než s ním začal operovat. Různě je popisováno také to, kdy naposledy zbraň zkontrolovala Hanna Gutierrez-Reed a zda věnovala (mohla věnovat) svojí práci nezbytný čas.

Protichůdné výpovědi také popisují to, jak bylo vedeno celé natáčení. Podle některých bylo standardní, případně jej nešlo popsat jako amatérské, jak se v případě některých laciných produkcí občas stává. Jiná svědectví hovoří o tom, že při natáčení snímku Rust panoval vyložený chaos, kdy se porušovaly předpisy prakticky všude, na všem se šetřilo a dodržování bezpečnostních pravidel bylo laxní. K náhodnému výstřelu zbraní mělo několikrát dojít už před osudným incidentem a na place měly být k dispozici ostré náboje, které někteří členové štábu používali pro zábavu, ke střelbě na terč.

V únoru 2022 rodina Haliny Hutchins podala civilní žalobu vůči Baldwinovi a dalším členům štábu. Podle žaloby k neštěstí došlo kvůli nezodpovědnému chování na place a kvůli šetření. V říjnu 2022 byla civilní žaloba vyřešena mimosoudně, finančním vyrovnáním. Vyplacená částka není veřejně známa. Halynin manžel Matthew Hutchins také byl zapsaný jako jeden z výkonných producentů filmu (což mu potenciálně připisuje nárok na honorář).

Po vyrovnání s Matthewem bylo oznámeno, že natáčení bude v lednu 2023 pokračovat, zřejmě v Kalifornii. Někteří členové štábu se odmítli vrátit, jiní zase uváděli, že by naopak rádi film dokončili právě na Halininu počest. Tak či tak v tuto chvíli není jisté, zda vynesení obžaloby natáčení opět odloží anebo k dokončení snímku v dohledné době skutečně dojde.

Po neštěstí při natáčení se celá řada produkcí i konkrétních filmařských osobností zavázaly k tomu, že v budoucnu už nikdy nebudou točit se slepými nábojnicemi a zbraněmi, které jsou schopné je vystřelit. Na místo toho se budou využívat zbraně zcela nefunkční (zaslepené, makety apod.) a záblesky výstřelů přidají digitálně v postprodukci.

Titulní foto: Alec Baldwin při natáčení snímku Rust

Zdroje: Vanity Fair, Deadline, Fox, The Hollywood Reporter, Variety, archiv

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest