Zemřela italská diva Gina Lollobrigida

Zemřela italská diva Gina Lollobrigida | Fandíme filmu
NBC Universal
Slavná fotografka, modelka a herečka ze snímků jako Fanfán Tulipán, Zvoník u Matky Boží či Římanka už není mezi námi.

Ve věku 95 let zemřela Gina Lollobrigida, jedna z nejznámějších italských hereček, která byla v 50. a 60. letech vnímána jako mezinárodní sex symbol. Zemřela v Římě, podle italských médií ji v posledních letech postupně opouštěla vitalita. Měla jednoho syna, Andreu.

Lollobrigida se narodila roku 1927 ve vesničce východně od Říma do rodiny truhláře a ženy v domácnosti. Na vlastní kůži pocítila hrůzy druhé světové války. Rodina přišla o všechno při bombardování a přestěhovala se do Říma, kde potom žila v nuzných poměrech. V mládí Gina dělala modeling a účastnila se soutěží krásy. Souběžně začala dostávat drobné role v italských filmech.

Vůbec poprvé stála před kamerou roku 1946, ve snímku Lucia di Lammermoor. První hlavní roli dostala roku 1949 ve snímku Zvony zvoní na poplach. Už roku 1950 s ní hollywoodské studio RKO chtělo podepsat exkluzivní sedmiletou smlouvu, nicméně herečka na poslední chvíli odmítla přesídlit do Spojených států. Následná právní tahanice jí znemožňovala až do roku 1959 hrát v hollywoodských filmech natočených na americké půdě.

Přesto se dokázala i tak celosvětově prosadit. V mezinárodní hvězdu začala růst díky francouzským snímkům Krásky noci (1952) a Fanfán Tulipán (1952). Chléb, láska a fantasie (1953) ji etablovaly v Itálii a Gina byla nominována za svůj výkon na britskou cenu BAFTA. V tom samém roce natočila také Římanku a snímek Poraž ďábla, který se stal její první anglickou příležitostí. Roku 1954 vznikly Chléb, láska a žárlivost, pokračování snímku z předchozího roku. O rok později za film La donna più bella del mondo dostala svého prvního Donatellova Davida, tedy nejvyšší italské filmové ocenění.

O rok později následoval velký hit italských biografů, Zvoník od Matky Boží. V roce 1959 slavil úspěch také americký historický velkofilm Šalamoun a královna ze Sáby a o dva roky později Italské prázdniny, za které dostala Zlatý glóbus. Za Císařskou Venuši z roku 1963 získala dalšího Donatellova Davida. V Bezcharakterní ženě z roku 1964 si zahrála s tehdejším Jamesem Bondem, Seanem Connerym. A roku 1968 přišlo další ocenění, když za Dobrý den, paní Campbellová! dostala dalšího Donatellova Davida a nominaci na Zlatý glóbus.

Pak už její kariéra začala chladnout. Velké herecké příležitosti řídly a větší pozornosti se dočkal snad jen televizní remake Římanky (1988) a její vystupování v seriálu v seriálu Falcon Crest z roku 1984, za který byla ještě jednou nominována na Zlatý glóbus. Od 70. let Gina nastartovala kariéru úspěšné fotoreportérky. Poslední roli měla v roce 1997 v zapadlé romantické komedii XXL, případně ještě roku 2011 měla cameo v italském parodickém snímku Box Office 3D: The Filmest of Films.

Čest její památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Titulní foto: Gina Lollobrigida ve filmu Zvoník od Matky Boží (1956)

Zdroje: Deadline, Ansa.it, Wiki, CSFD, IMDb

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest