Stan Lee: Disney+ přinese dokument o legendárním komiksovém tvůrci

Stan Lee: Disney+ přinese dokument o legendárním komiksovém tvůrci | Fandíme filmu
Marvel Studios
Spoluautor Spider-Mana, Avengers nebo X-Menů dostane od Disneyho vlastní životopisný dokument.

Před několika dny by byl Stan Lee oslavil své sté narozeniny. Zemřel v roce 2018, v devadesáti pěti letech. Stan se nesmazatelně zapsal do dějin komiksové historie, když v 60. letech pomáhal formovat moderní podobu nakladatelství Marvel a jeho budoucnost na dlouhé roky dopředu. Je spoluautorem řady zásadních postav, jako jsou Avengers, Spider-Man nebo X-Men. Do konce života byl aktivní, vymýšlel nové příběhy a setkával se s fanoušky. Až do své smrti také vystupoval v nenápadných cameo rolích skoro ve všech Marvel filmech.

Disney teď oznámil, že Stana fanouškům blíže představí v dokumentu, který nabídne v roce 2023 na svojí streamovací platformě Disney+.

Lee se narodil v roce 1922 v New Yorku a vyrůstal v Bronxu. V 17 letech začal pracovat v komiksovém nakladatelství Timely Comics (později Marvel Comics). O zhruba dvacet let později se Lee už jako editor cítil v práci kreativně svázaný a vydavatel mu nechtěl dovolit, aby psal komiksy podle svých představ. Zvažoval proto, že dá výpověď. Manželka jej přesvědčila, aby prostě zkusil jednou nesplnit zadání a přinejhorším zkrátka dostane padáka.

Stan tedy napsal Fantastickou čtyřku. Ta se perfektně prodávala, Lee vyhozený nebyl a dostal velkou tvůrčí volnost. Společně s kreslíři Jackem Kirbim a Stevem Ditkem vymyslel hrdiny jako jsou Spider-Man, Doctor Strange, X-Meni, Iron Man, Hulk, Ant-Man, Black Panther, Daredevil či Thor a následně také řadu z nich spojil do týmu Avengers a pracoval na provázanosti celého komiksového světa, který dal základy tomu, co dnes známe z Marvel Cinematic Universe.

Během bohaté kariéry vytvořil celou řadu dalších postav v rámci Marvelu i mimo něj (nakladatelství jeden čas vedl) i v důchodovém věku se s chutí setkával s fanoušky a veřejně diskutoval o komiksových tématech. Řada lidí jej zná také díky celé řadě filmových roliček, mezi kterými vynikají především jeho slavná camea v rámi Marvel filmů.

Foto: Stan Lee ve filmu Spider-Man

Zdroj: Disney

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu