Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky

Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit dalších 10 obrázků
Black Adam se snaží zamaskovat tristní výkon, kina prožívají jeden z nejslabších víkendů roku.

Největší filmový trh ve Spojených státech hlásí nejslabší týden roku, takže aktuální tržby v pokladnách projedeme rychle, ať se můžeme věnovat zajímavějším číslům. Dle nedělních odhadů se za celý víkend prodaly v USA vstupenky pouze za 38 milionů dolarů, což je druhý nejhorší výsledek roku, hned po závěru ledna, kdy se dokonce nepodařilo dohromady všem filmům utržit ani 35 milionů.

Favoritem víkendu je znovu Black Panther: Wakanda nechť žije. Film utržil za víkend 11 milionů a už popáté získal první příčku žebříčku. Zároveň naposledy, protože příště jej rozcupuje Avatar 2. Ale o tom až za chvíli. Panther má z Ameriky téměř 410 milionů a jeho globální tržby činí skoro 768 milionů. V USA filmu patří průběžná třetí příčka letošního roku a už za několik málo dní uzme příčku druhou, až pokoří Doctora Strange 2. Celosvětově zatím 6. příčka a čerstvé překonání Thora: Lásky jako hrom. Za několik dní se podaří z 5. příčky sestřelit The Batmana. V rámci marvelovek Wakanda v USA čerstvě přeskočila také Captaina Americu: Občanskou válku a Iron Mana 3. Na dohled je Captain Marvel (426 milionů). Celosvětově byl překonaný Thor: Láska jako hrom a jen dny chybí do přestřelení prvních Strážců Galaxie.

Druhou příčku víkendového žebříčku má Šílená noc (Violent Night). Ta na tom není vůbec zle. Týden po premiéře spadla jen o 35% a utržila dalších skoro 9 milionů. Celkem je v USA utrženo bezmála 27 milionů a v globálu skoro 42 milionů. Rozpočet činil 20 milionů a marketing nebyl drahý, takže jde o jednoznačný úspěch. Animák Divnosvět (Strange World) se naopak dál propadá do bahna. Extrémně nákladný a draze propagovaný snímek ve třetím týdnu nasazení utržil jen 3,6 milionu a celkově má na účtu jen 53 míčů. Tohle Disneymu nevyšlo. Menu (The Menu) vydělává po troškách. Ve čtvrtém týdnu 2,7 milionu, celkem zatím 58 milionů pod čepcem, při třicetimilionových nákladech. Ještě to bude chtít pár míčů přidat, aby se zaplatil i marketing.

Devotion hlásí marnost nad marnost. Válečný velkofilm s devadesátimilionovým rozpočtem dál trží jen drobné. Tento víkend dva miliony, celkem 17 milionů. Z toho budou mít investoři noční můry. Black Adam dál skomírá. Utržil 1,3 milionu, celkem má na účtu 386 mega. Ale detaily za chvíli, teď ještě pojďme dokončit aktuální žebříček.

Fabelmanovi na šesté příčce víkendového pořadí si museli vystačit s milionem. Celkem to dělá 7 milionů a už teď je zřejmé, že půjde o jeden z komerčně nejslabších filmů kariéry Stevena Spielberga. Křesťanský kus I Heard the Bells přidal dalších 750 tisíc, celkem má na účtu 4 miliony a o moc lepší už to asi nebude, milovníků téhle tematiky ani v USA nenajdete tolik… Na 9. místě maličký snímek Spoiler Alert, který utržil 700 tisíc a celkem má 800. A desítku uzavírá Vstupenka do ráje s dalšími 600 tisíci a parádními 170 miliony v prasátku. Na 12. příčce obnovená premiéra Top Gunu: Mavericka s 445 tisíci a úhrnnou sumou 1,448 miliardy.

A na 13. místě novinka The Whale, která na Oscarech bude žhavým kandidátem na vítězství v mužské herecké kategorii, za výkon Brendana Frasera, který pro roli extrémně obézního muže prošel v maskérně výraznou fyzickou proměnou. Film byl zatím zkusmo nasazený do 6 kin, v nichž za víkend utržil 360 tisíc dolarů a 60 tisíc na jedno kino je v letošním roce vůbec nejvyšší průměr. Uvidíme, zda se zájem mezi artovými nadšenci dokáže proměnit i ve vysokou návštěvnost širšího publika, až bude snímek nasazený do většího počtu kin.

Mezinárodně se potom o slovo hlásí ještě Kocour v botách: Poslední přání. Film se zatím vypravil na několik málo mezinárodních trhů, kde utržil skoro 9 milionů dolarů.

Fiasko jménem Black Adam

První velkou podkapitolou dnešního přehledu je Black Adam. Kolem filmu se v posledních dnech strhla slušná mela. Magazín Variety publikoval analýzu, podle které snímek v kinech prodělá 50-100 milionů. Podobné analýzy k velkým hollywoodským propadákům vycházejí běžně a nikdo se nad tím nijak nepozastavuje. Ne tak v případě Black Adama. Záhy vyšel na serveru Deadline článek, který tvrdí, že Variety neříká pravdu. Článek potom rozebírá, jakým způsobem Black Adam skončí v zisku. Deadline „protiargument“ samozřejmě nevydal sám od sebe. Podklady dostal pěkně naservírované. Za jakým účelem, to se můžeme jen dohadovat, ale Dwayne Johnson okamžitě na článek odkázal ze svých sociálních sítí a chlubil se úspěchem, takže je vysoce pravděpodobné, že Deadline svůj text vydal na popud Johnsona nebo jeho týmu.

Už v samotném článku od Deadline najdete pofidérní údaje. Provádějí se naprosto irelevantní srovnání s jinými filmy. Uvádí se neuvěřitelně nízké náklady na reklamu. A článek dokonce sám přiznává, že mezi příjmy filmu řadí 86 milionů, které za pronájem práv zaplatí HBO Max! Ano, čistě účetně vzato je to pro jeden konkrétní projekt (Black Adam) plusová položka. Ale jak studio Warner Bros. (i jeho dceřinná společnost New Line Cinema, producent filmu) tak HBO Max patří korporaci Warner Bros. Discovery, takže reálně žádný zisk nevzniká – pouze se předávají peníze z jedné kapsy do druhé. Článek dále započítává profity z prodeje DVD, VOD apod., což jsou v tuhle chvíli zisky přinejlepším teoretické.

Deadline v závěru tvrdí, že když všechno sečteme a podtrhneme, film skončí se ziskem 52 milionů, bez započtení prodeje licencí na výrobu hraček a dalších předmětů. Když ale odečteme „příjmy“ z prodeje práv na HBO, najednou je z částky ztráta 34 milionů. V reálu navíc byly výdaje na reklamu vyšší, klidně o dalších 50 milionů. A Deadline počítá s rozpočtem ve výši 195 milionů. Už dříve se proslýchalo, že je částka vyšší a podle posledních informací The Hollywood Reporteru až 230 milionů. Takže když to všechno sečteme, jsme ve ztrátě 119 milionů. A to za předpokladu, že prodeje na VOD a video discích skutečně budou tak dobré, jak předpověď od Deadline předpokládá.

Jen několik hodin po zavádějícím článku od Deadline navíc The Hollywood Reporter zveřejnil svou velkou zprávu o projektech, které DC Studios do budoucna ruší. A podle THR mezi nimi s velkou pravděpodobností figuruje i Black Adam 2. Článek od Deadline a jeho okamžité nasdílení Dwaynem Johnsonem je zjevně jen součástí dlouho trvající PR tlačenky, která se snaží veřejnost uměle přesvědčit o tom, že je film velkou událostí. Že v reálu půjde o průšvih přitom bylo zřejmé nejpozději v momentě, kdy několik dní před premiérou začali filmaři v rozhovorech diváky otevřeně lákat vyspoilerováním závěrečné titulkové scény. Následně přišly nízké tržby premiérového víkendu (nízké vzhledem k vysokému rozpočtu) a v momentě, kdy už po několika málo týdnech v kinech Warner Bros. stáhl film na domácí video bylo jasno, že Black Adam prostě propadl. Uvidíme, jestli se nad ním zavře voda, nebo se jej The Rock ještě pokusí nějak křísit.

PS: Ano, opravdu nelze zcela vyloučit, že když se budou několik let prodávat pyžama a DVDčka s Black Adamem, tak se film nakonec na nulu skutečně vyškrábe. To ale nic nemění na tom, že těsně po ukončení promítání v kinech bude ve velké ztrátě, a že nákladné velkofilmy Hollywood točí proto, aby z nich měl jasný a výrazný zisk, nikoliv teorickou usmolenou nulu. Pokračování by za takové situace schválil jen sebevrah.

Avatar 2 bude velkým hitem

Na závěr něco trochu veselejšího. Dlouhé roky se spekulovalo o tom, zda pokračování Avatara bude po letech ještě někoho zajímat. Nu, tak bude. Hodně lidí. Podle posledních předpovědí by v USA film za první víkend mohl utržit 167-192 milionů. S blížící se premiérou se odhady zvyšují, takže očekávejme čísla spíš k vyšší hranici. Odhad tržeb za celou dobu promítání ve Státech se pohybuje mezi 660 a 860 miliony. Snímek tedy má na to, aby v Severní Americe pokořil tržby třináct let staré jedničky (785 milionů). A pak je tu druhý největší filmový trh světa. Čína.

Tam to v posledních měsících bylo kvůli covidovým restrikcím všelijaké. Těsně před premiérou Avatara 2 se však kina otevírají a predikce jsou fenomenální. V předprodejích The Way of Water předbíhá velké čínské hity. Za první víkend se zatím čekají tržby 185-205 milionů. A pokud by se Číňanům film hodně líbil, tak nejde vyloučit celkové tržby přes 600 milionů.

To znamená, že jen ze dvou největších trhů světa má pokračování Avatara miliardovou tržbu prakticky jistou a pak už bude všechno záležet jen na tom, jak si snímek povede ve zbytku světa. Jedničce se mimo USA a Čínu (včetně všech obnovených premiér) povedlo utržit celkem 1,8 miliardy. I kdyby to tentokrát byla jen polovina, tak má Avatar: The Way of Water reálnou šanci, že se stane prvním dvoumiliardovým filmem od začátku pandemie.

Titulní foto: Avatar: The Way of Water

Zdroj: Box Office Mojo, Box Office Pro, Franspeech, Deadline I, II, III, Variety, The Numbers, Gavin Feng

Galerie: 11

Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 v kinech dojíždí, Avatar 2 vyhlíží obří zisky | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest