Tetris: Celovečerní film bude mládeži nepřístupný

Tetris: Celovečerní film bude mládeži nepřístupný | Fandíme filmu
Apple TV+
Joo, barevné kostičky, co se zasouvají do mezer, to je strašná prasárna! Je tu první fotka z filmu.

Pokud byste u nějakého filmu nečekali, že bude mládeži nepřístupný, pak je to Tetris. Ale je to tak. Tetris bude mládeži nepřístupný, protože se v něm používají neslušná slova. Možná pořád nechápavě vrtíte hlavou, tak si pojďme připomenout, jak vlastně filmový Tetris bude vypadat.

Zatímco kupříkladu Emoji ve filmu zavádí diváky skutečně mezi živé smajlíky a ve snímku Pixely řádí obří Pac-Man a z nebe se snášejí Space Invaders, ve filmovém Tetrisu naštěstí žádné kostky mezi lidmi vyskakovat nebudou. Snímek to díky bohu pojal celkem střízlivě a soustředí se na právní tahanici, která se kdysi dávno kolem oblíbené hříčky rozpoutala.

V minulosti se uvádělo, že by film měl mít vyloženě špionážní nádech a producent Matthew Vaughn se v rozhovoru nadšeně rozplýval nad příběhem o bláznivém Američanovi, který za železnou oponou Tetris ukradl. Ve skutečnosti to asi tak horké nebylo. Když si otevřete Wikipedii, tak se dočtete o složitém spletenci právních smluv, nedorozumění a podrazů, kdy se střetávali sovětští programátoři nepolíbení západním světem, jejich neméně nezkušení nadřízení, šéfové velkých herních společností z USA či Japonska a k tomu všemu protřelí obchodníci, kteří si neberou servítky a za vším hledají byznysovou příležitost.

Hlavní roli ve filmu hraje Taron Egerton (Orel Eddie, Kingsman). Ten ztvárnil Henka Rogerse, muže, který v roce 1989 osobně zajel do Sovětského svazu, aby tam domluvil práva na Tetris pro Nintendo. Toby Jones (Captain America, Dívka) vystupuje jako Robert Stein, podnikatel který v roce 1986 navštívil Maďarsko, hru tam objevil pro západní trh a začal s ní zběsile obchodovat na všechny strany, aniž by sám měl jednoznačné smlouvy se Sověty. Nikita Jefremov hraje Alexeje Pažitnova, počítačového inženýra, který v roce v roce 1984 Tetris naprogramoval. Později se spřátelil s Rogersem, což bylo podstatné pro to, aby se Nintendu podařilo získat práva pro uvedení Tetrisu na Game Boy. Togo Igawa byl obsazený jako Hiroshi Yamauchi, dlouholetý šéf Nintenda.

Tetris zrežíroval Jon S. Baird (Sviňák, Stan a Ollie), scénář napsal Noah Pink (Génius). Film v březnu 2023 uvede Apple TV+ a na titulce najdete první fotku Tarona Egertona v hlavní roli.

Podklady a foto: Apple TV+

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest