Avatar: The Way of Water – První ohlasy dorazily, bude to velké

Avatar: The Way of Water – První ohlasy dorazily, bude to velké | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit dalších 7 obrázků
Novinka Jamese Camerona nenadchne úplně každého, ale přinejmenším z audiovizuálního zpracování prvním recenzentům padá brada.

Včera ve večerních hodinách si v Londýně odbyl celosvětovou premiéru Avatar: The Way of Water. Jak je u podobných příležitostí zvykem, novináři následně zveřejnili tweety s prvními reakcemi a zatím to vypadá, že třináct let připravovaný snímek bude všechno, jen ne průšvih. Na podobné projekce jsou často zvaní především reportéři, kteří následně mají za úkol natočit rozhovory s tvůrci, popřípadě novináři „zábavního“ ražení, kteří jsou buď obecně ve svém vkusu shovívavější, případně, nebo nemají to srdce vynadat filmu, s jehož herci za pár minut budou tváří v tvář mluvit. Tentokrát ale okamžitě po premiéře tweetovali i ostří kritici, jako David Ehrlich z IndieWire nebo David Sims z The Atlantic, které z nějakého mazání medu kolem pusy opravdu podezřívat nejde. Díky nim převažující spokojenosti můžeme důvěřovat.

Po stránce vyprávění bude i tentokrát Avatar rozdělovat, stejně jako tomu bylo před lety. Někteří recenzenti hovoří o velkolepém eposu, který vás vcucne a po celé tři hodiny nepustí. Chválí si strhující rozmach i silné emoce. Jiní novináři naopak mluví o tom, že je příběh opět stejně banální jako u jedničky a znovu největší slabina. Obecně se zdá, že pakliže vás strhla jednička, máte šanci na podobný prožitek u dvojky. Pokud jste se do jednoduchého vyprávění nezamilovali před lety, napodruhé to zřejmě o moc jiné nebude.

První diváci mluví o tom, že má i dvojka podobnou strukturu, jakou režisér James Cameron představil minule, když má snímek opět pomalý rozjezd a jen pozvolna nás seznamuje s dalšími taji světa Pandory. Prostřední akt překypuje množstvím různých dějových linek, zevrubně představuje kulturu mimozemských Na‘viů a faunu a floru měsíčního světa v předaleké galaxii. A vše vrcholí gigantickým akčním finále.

Po technické stránce se všichni novináři (kteří dané téma zmiňují) shodují na tom, že promítání ve 3D konečně opět stojí za to. Pokud jde o Cameronovu práci s vyšší snímkovou frekvencí (HFR), tak někteří diváci si ji pochvalují, jiní mluví o proměnlivé úrovni zážitku.

Kapitolou samou pro sebe je výtvarná stránka, kde narazíte prakticky na jediný názor: Cameron to opět dokázal. Znovu připravil film, který divákům uhrane, vypadá po všech směrech úchvatně, vytváří živoucí svět a přesvědčí nás o tom, že se hranice trikových možností zase o kus posunuly.

Pokud by vás zajímal názor nějakého jiného filmaře, tak Guillermo del Toro (Faunův Labyrint, Tvář vody, Pacific Rim) byl z filmu nadšený a rozplývá se z něj. My ostatní si musíme na Českou a Slovenskou premiéru počkat do příštího týdne. Zatím pro vás máme alespoň nejnovější upoutávku a dole v galerii naposledy zveřejněnou sadu plakátů.

Rodina Jakea Neytiri si dlouho žila idylickým životem, dokud se na Pandoru ze Země nevrátila těžební společnost RDA. To rodinu donutí přesídlit na mořské útesy za klanem Metkayina, kde doufají, že naleznou bezpečné útočiště. Zároveň už ale nejsou v prostředí, které by dobře znali (v pralese). Čeká na ně značný šok a to jak kulturně, tak z praktického hlediska přizpůsobení se úplně novým životním podmínkám.

V hlavních rolích se představí Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, CCH Pounder, Matt Gerald, Joel David Moore, Oona Chaplin, Cliff Curtis, Jamie Flatters, Britain Dalton, Trinity Bliss, Bailey Bass, Filip Geljo, Duane Evans, Jacks Champion a Kate Winslet. Režíruje James Cameron. Datum české premiéry je stanoveno na 15. prosince 2022.

Foto: 20th Century Studios

Zdroje: The Hollywood Reporter, Variety, IndieWire, Collider, Joblo

Galerie: 8

Avatar: The Way of Water – První ohlasy dorazily, bude to velké | Fandíme filmu Avatar: The Way of Water – První ohlasy dorazily, bude to velké | Fandíme filmu Avatar: The Way of Water – První ohlasy dorazily, bude to velké | Fandíme filmu Avatar: The Way of Water – První ohlasy dorazily, bude to velké | Fandíme filmu Avatar: The Way of Water – První ohlasy dorazily, bude to velké | Fandíme filmu Avatar: The Way of Water – První ohlasy dorazily, bude to velké | Fandíme filmu Avatar: The Way of Water – První ohlasy dorazily, bude to velké | Fandíme filmu Avatar: The Way of Water – První ohlasy dorazily, bude to velké | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest