Box Office: V kinech boduje vánoční akce Šílená noc

Box Office: V kinech boduje vánoční akce Šílená noc | Fandíme filmu
Universal Pictures
Do našich kin Santa drsňák dorazí za pár dní, v zahraničí už rýžuje slušné peníze. Dál boduje i Black Panther 2 a vrací se Top Gun 2.

Z pokladen kin v až do premiéry Avatara 2 žádné velké zprávy očekávat nemůžeme. Největší světový trh ve Spojených tátech zaznamenal za celý víkend úhrnnou tržbu pouze ve výši 56 milionů, což je osmý nejhorší výsledek letošního roku.

Na první příčce je stále Black Panther: Wakanda nechť žije. Ve svém čtvrtém týdnu promítání film jemně překročil předpovědi a nakonec za celý víkend utržil 17,5 milionu dolarů. Úhrnná tržba v USA činí téměř 394 milionů. Celosvětově je prozatím dosaženo na 733 milionů. V USA už je snímek na průběžné třetí příčce letošního roku a příští víkend by se měl vyšvihnout na příčku druhou, nad Doctora Strange 2. Celosvětově je Panther v tuhle chvíli na 7. pozici. Za týden by měl porazit Thora 4 na šesté příčce a krátce na to zdolá The Batmana na páté. Jak si povede pak, je stále otázkou, protože pořád platí, že mezinárodní zájem o snímek je výrazně nižší než návštěvnost v USA.

Na druhém místě žebříčku je čerstvá novinka, vánoční akční komedie Šílená noc (Violent Night). David Harbour si zahrál cynického Santu, který pro dobro malé holky násilně zatočí se zločinci a diváci na to zjevně slyší. V amerických kinech diváci utratili za vstupenky přes 13 milionů, mezinárodně přidali dalších sedm. Rozpočet shodou okolností přišel právě také na dvacet milionů, takže by se měl vánoční akčňák bez potíží zaplatit. Ostatně, už se objevila šuškanda o tom, že by mohlo vzniknout pokračování.

Až na třetí pozici padá animák Divnosvět. I ve druhém týdnu promítání nezájem publika trvá. Snímek neutržil ani 5 milionů dolarů a celosvětový úhrn zatím dělá 42 mega. Rozpočet filmu byl minimálně 135 milionů, ale možná ještě mnohem víc. Každopádně je animák v pěkném průšvihu. Čtvrté místo patří thrilleru Menu. To utržilo 3,5 milionu v amerických kinech za tento víkend a celosvětově má k dnešnímu dni na účtu 47 milionů. To jsou po všech směrech jednoznačně lepší výsledky než u Divnosvěta, protože si produkce vystačila s třicetimilionovým rozpočtem, nicméně i tady se dopředu očekávaly tržby přeci jen o něco lepší.

Elitní pětku uzavírá Devotion, což je další případ totálního průšvihu. Při svém druhém víkendu snímek utržil toliko 2,8 milionu. Globální tržba se zatím nevyšplhala ani na 14 milionů a nejspíš bude překvapením, pokud by snímek na konci svojí dráhy v kinech utržil víc jak 30-40 milionů. Jenže rozpočet byl devadesátimilionový. Na válečná dramata se už distributoři jednoznačně spoléhat nemohou, zato křesťánské bijáky fungují pořád. Obvykle mají minimální náklady a cílovka na ně chodí. Co přichází v letošním předvánočním období? Novinka I Heard the Bells, která pojednává o tom, jak vznikala stejnojmenná vánoční koleda. Věřící to zřejmě zajímá, protože za lístky do kina vyplázli bez mála dva miliony dolarů.

To u Black Adama zájem dál a dál padá. Není také divu, když už je film k dispozici na domácím videu. Tenhle víkend se povedlo utržit pouze 1,6 milionu, celosvětová tržba se prozatím zastavila na 384 milionech a do úplného ukončení promítání film už zvládne do kasičky přidat maximálně jednotky milionů. Při dvousetmilinovém rozpočtu to znamená pořádné fiasko. U komerčního produktu bez chuti a zápachu to zřejmě mrzí jen skalní fanoušky komiksové předlohy a Dwaynea Johnsona. Že diváci nechodí na skvěle hodnocené Fabelmanovi, do nichž Steven Spielberg otisknul sebe samého, to už je o něco smutnější. Zároveň je ale pravda, že hřejivé rodinné melodrama, kde je jedním z ústředních témat láska ke kinematografii, se širšímu diváckému obecenstvu marketují zkrátka blbě. Tento víkend se povedlo utržit 1,3 milionu a prozatímní tržba činí 5,6 milionu. Film měl čtyřicetimilionový rozpočet a něco spolkla propagační kampaň, takže je prakticky vyloučeno, že by projekt neskončil v mínusu. Na tom, zda se podobně riskantní snímky budou točit i do budoucna se ukáže, nakolik si filmová studia cení spolupráce s režisérskými velikány, případně šance na získání Oscara.

Drama Bones and All z 9. příčky víkendového žebříčku také nezažívá šťastné chvilky. Při třetím víkendu v kinech se podařilo utržit něco přes milion a celosvětová tržba sotva přelezla deset milionů. Dle dostupných informací natáčení stálo až 20 milionů. Manažer, který odsouhlasil vynaložení takové částky na kanibalskou romanci, si to nejspíš od svých šéfů pěkně odskáče…

Ale pojďme všechnu tu depresi zakončit trochu pozitivněji. Top desítku uzavírá Vstupenka do ráje. O romantickou komedii s Georgem Clooneym a Julií Roberts je mezi diváky i při sedmém týdnu promítání pořád zájem. Podařilo se utržit dalších 850 tisíc a úhrnná světová tržba dělá asi 165 milionů. I přes vyšší rozpočet (60 milionů) v tomhle případě studio Universal rozhodně neoperuje v záporných číslech, a pokud nebyl drahý marketing, tak dokonce sčítá zisky.

Těsně za hranicí top desítky se pak umístil snímek Top Gun: Maverick. Ten se asi po měsíci vrátil zpátky do kin, konkrétně do sálů IMAX. Buď se využilo toho, že v nich slábne zájem o Black Panthera 2 a hledal se alternativní program, nebo se studio Paramount snaží spolu se závěrem roku snímek připomenout oscarové porotě a to pokud možno v té nejlepší možné formě. Snímek utržil za víkend zhruba 700 tisíc dolarů, což je další milý přivýdělek k už tak krásným tržbám, které se předtím v USA zastavily na částce 716 milionů a světově 1,486 miliardy.

Příští týden se pokusí diváky zaujmout The Whale, kde Brendan Fraser hraje extrémně obézního muže. Asi nicméně nejde vyloučit, že souboj o první příčku bude probíhat mezi Black Pantherem a Šílenou nocí…

 

Titulní foto: Šílená noc

Zdroje: Deadline, Box Office Mojo, The Numbers

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest