Bezstarostná jízda: Velkou klasiku čeká moderní remake

Bezstarostná jízda: Velkou klasiku čeká moderní remake | Fandíme filmu
Columbia Pictures
Hledá se náhrada za Jacka Nicholsona. Produkce se chce při přístupu k látce inspirovat boxerským Creedem.

Bezstarostná jízda z roku 1969 se pravidelně umisťuje v nejrůznějších výčtech stěžejních děl filmové historie. Nezávislák Dennise Hoppera je jeden z předních snímků americké nové vlny, která zhruba od poloviny 60. let měnila zažité zvyklosti ve způsobu vyprávění příběhů i volených tématech. Bezstarostná jízda (Easy Rider) nabídla atypické protagonisty, sázela na nevídanou míru herecké improvizace a ignorovala řadu zažitých vypravěčských postupů. Zvlášť nastupující diváckou generaci fascinoval příběh zachycující proměňující se sociopolitické klima a tehdejší pocity a problémy mladých. Snímek byl obřím hitem, když při statisícových nákladech celosvětově utržil asi 60 milionů dolarů, sbíral ocenění a pomáhal Jacka Nicholsona etablovat jako hvězdu.

Aktuálně se připravuje moderní „reimaginace“ příběhu dvou motorkářů, kteří v drogovém rauši objíždějí Spojené státy. Producenti hledají odvážného scenáristu a režiséra, kteří by byli schopní látku aktualizovat pro současnost. Jako úspěšný příklad je uváděný boxerský snímek Creed a to, jakým způsobem vzal jádro Rockyho postavil na něm moderní variaci.

Producent Maurice Falida říká: „Naším cílem je stavět na poselství svobody a kontrakultury, které nám zanechal původní snímek. Chceme nabídnout dnešním mladým film, který seriózně dá prostor jejich vlastním kontrakulturám a jejich problémům. To, co dnešní mladí diváci ve svých každodenních životech zakoušejí, se může zdát starším generacím šílené, ale klidně se to může stát společenskou normou, stejně jako se kultura měnila v 60. letech. My bychom chtěli být součástí té změny.“

Zní to odvážně, nezbývá než doufat, že producenti opravdu chtějí dát prostor hlasu nastupující generace a nejde jen o snahu obohatit se na známé značce, jak se na první pohled může zdát.

Titulní foto: Původní Bezstarostná jízda

Zdroj: Variety

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest