Box Office: Nový animák netáhne, Netflix zkouší uspět v kinech, králem je stále Black Panther

Box Office: Nový animák netáhne, Netflix zkouší uspět v kinech, králem je stále Black Panther | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 8 obrázků
Pokračování Na nože vzbudilo rozruch, ale jinak už kina zase hlásí pokles diváckého zájmu.

Stále jsme v situaci, kdy tak docela nevíme, jak to bude s pohyblivými obrázky dál. Filmový průmysl dostal během pandemie zásadní šok, celý obor čeká nevyhnutelná transformace (popřípadě už probíhá) a nikdo neví, jak na jejím konci bude továrna na sny fungovat. Na největším filmovém trhu ve Spojených státech patřily svátky díkůvzdání pravidelně k nejvýdělečnějším víkendům roku. Letos to tak horké nebylo. Za pětidenní období od středy do neděle kina utržila jen zhruba 122 milionů dolarů, což je dokonce o 14% méně než loni, kdy obavy z pandemie byly mezi diváky výrazně silnější. Stále tak platí, že se nevyhnutelně blíží doba, kdy budou muset filmová studia přehodnotit, jaké filmy do kin posílají a s jakými rozpočty.

V klidu může být Black Panther: Wakanda nechť žije, který víkend opanoval. Během klasického víkendu film utržil 46 milionů, během celých svátků 64 milionů. Celkový úhrn v USA činí téměř 368 milionů. Momentálně má Panther sedmiprocentní náskok oproti tomu, jak se za stejně dlouhé období vedlo Doctoru Strangeovi v mnohovesmíru šílenství. Během několika málo dní předběhne Wakanda Thora: Lásku jako hrom, The Batmana, Mimoně 2 a Jurský svět nadvládu a stane v USA na třetí příčce letošního kasovního žebříčku, za Top Gunem 2 a zmiňovaným Doctorem Strangem. Stále je dost dobře možné, že to Panther dotáhne nad 450 milionů.

Mezinárodně snímek přihodil dalších 22 mega a celkem už to dělá téměř 308 milionů. Celosvětový součet zatím dělá téměř 676 milionů. Jak jsme rozebírali minulý týden, mezinárodní zájem je menší než ten americký a jiné to nebude. Snímek zřejmě skončí v globálním součtu někde mezi 800 a 900 miliony.

Jestli se Disneymu daří s marvelovkou, tak v případě animáku Divnosvět (Strange World) je to bída. Film se sice dostal na druhou příčku žebříčku, ale utržil za víkend jen 12 milionů a za celé svátky ani ne 19. A to je prostě průšvih. Croodsovi 2 i v časech tvrdě zuřící pandemie dokázali utržit za úvodní víkend téměř 10 milionů. Encanto loni během díkůvzdání zvládlo přes 40 milionů! Studio prostě letos nedokázalo diváky do kin nalákat, k čemuž mohly přispět i slabší recenze, kdy průměrná známka činí jen 6,3 z 10. Mezinárodně je situace ještě horší, když se podařilo na dosud otevřených trzích utržit jen 9 milionů. Ve spoustě zemí (např. blízkého východu) film vůbec nebude uvedený, protože v něm vystupuje gay a Disney odmítl snímek pro dané trhy přestříhat. Rozpočet dle dostupných údajů přišel na částku v rozpětí mezi 135 a 180 miliony dolarů a tak má Mickey Mouse v nejspíš v rukou slušný propadák.

Na třetí příčce žebříčku je Netflix, tedy firma, která tradičním hollywoodským společnostem podřezává větev. Teprve 23. prosince uvede streamovací platforma pro své předplatitele snímek Na nože: Glass Onion. Teď jej v předpremiéře nasadila do necelé sedmistovky amerických kin, kde snímek s minimálním marketingem utržil během víkendu 9 milionů a od začátku svátečního promítání dokonce už 13 milionů. To nejsou nijak zásadní částky a první Na nože si vedlo výrazně lépe, když za první víkend utržilo skoro 27 milionů, nicméně je třeba pamatovat na kontext: Primární byznys Netflixu je online a tohle je jen takové příjemné zpestření. Buď si společnost před Vánoci chtěla přivydělat, anebo měl režisér Rian Reynolds ve smlouvě klauzuli, že film musí být uvedený také v kinech. Rozpočet samotného snímku by se měl pohybovat kolem 40 milionů, nicméně to není až tak podstatné – Netflix za dvě pokračování detektivního hitu Na nože zaplatil neuvěřitelných 200 milionů. Jestli se mu taková investice při získávání a udržování předplatitelů vyplatí, to ví zřejmě ví jen vedení společnosti.

Až na čtvrtém místě skončil snímek Devotion. Sice je to válečný film o letcích a i tady hraje jednu z hlavních rolí Glen „Hangman“ Powell, nicméně druhý Top Gun nám tady v žádném případě neroste. Snímek utržil i při slušných recenzích jen mizerných 6 milionů za víkend a 9 milionů od začátku svátků. Rozpočet byl devadesátimilionový, takže pokud se na mezinárodních trzích nestane nějaký předvánoční zázrak, čeká tohle éro hodně prudký náraz.

Elitní top pětku uzavírá Menu, které ve druhém týdnu promítání spadlo o 42 procent, utržilo 5 milionů za víkend, 7 za celé svátky a v globálním úhrnu má zatím na účtu 33 milionů. Rozpočet byl jen o tři miliony nižší, takže i tady budou investoři analyzovat, kde při finanční rozvaze udělali chybu. Šestá příčka patří Black Adamovi. Ten si připsal 3 miliony za víkend, necelých 5 za celé svátky díkůvzdání a snímek trůní na 163 milionech v USA a 378 globálně. Warner už stačil uvést film na domácím videu, čímž jasně deklaroval rezignaci. Překročení čtyřsetmilionové hranice by byl malý zázrak a točit pokračování za stejných podmínek působí jako ekonomická sebevražda.

Fabelmanovi Stevena Spielberga se rozšířili z limitovaného nasazení do podstatně většího počtu kin a tento týden to znamená 2,2 milionu za víkend a 3,1 milionu za celé sváteční promítání. V úhrnu má Stevenův prakticky autobiografický film co dělat, aby přilákal do kin víc lidí, jinak tahle legrace vyjde studio Universal hodně draho. A podobně můžeme hovořit o Bones and All. V médiích to sice vypadá, že je Timothée Chalamet miláčkem davů, nicméně na kanibalskou romanci nepřiláká fanoušky a fanynky ani on. Podobně jako Fabelmanovi se po limitovaném nasazení v minulém týdnu snímek rozšířil po celých Spojených státech a je z toho taktéž 2,2 milionu za víkend a 3,5 milionu za celé svátky. Globálně je utrženo necelých 6 mega a rozpočet byl dvacetimilionový, takže tenhle projekt bude producenty bolet.

V následujících týdnech uvidíme, zda diváky dokáže zaujmout The Whale s obřím Brendanem Fraserem, nebo Muž jménem Otto s Tomem Hanksem, ale jinak se zdá, že až do premiéry Avatara 2 budeme sledovat hlavně to, jak Black Panther 2 s menšími a menšími tržbami pomaličku dosahuje dalších milníků. Pak to James Cameron v kinech pořádně rozčísne – podle prvotních analýz by dlouho očekávané pokračování nejúspěšnějšího filmu historie mělo za první víkend utržit 150-200 milionů dolarů.

Titulní foto: Black Panther: Wakanda nechť žije

Zdroje: ERC Box Office, Box Office Mojo, The Numbers, Deadline I, II, III

Galerie: 9

Box Office: Nový animák netáhne, Netflix zkouší uspět v kinech, králem je stále Black Panther | Fandíme filmu Box Office: Nový animák netáhne, Netflix zkouší uspět v kinech, králem je stále Black Panther | Fandíme filmu Box Office: Nový animák netáhne, Netflix zkouší uspět v kinech, králem je stále Black Panther | Fandíme filmu Box Office: Nový animák netáhne, Netflix zkouší uspět v kinech, králem je stále Black Panther | Fandíme filmu Box Office: Nový animák netáhne, Netflix zkouší uspět v kinech, králem je stále Black Panther | Fandíme filmu Box Office: Nový animák netáhne, Netflix zkouší uspět v kinech, králem je stále Black Panther | Fandíme filmu Box Office: Nový animák netáhne, Netflix zkouší uspět v kinech, králem je stále Black Panther | Fandíme filmu Box Office: Nový animák netáhne, Netflix zkouší uspět v kinech, králem je stále Black Panther | Fandíme filmu Box Office: Nový animák netáhne, Netflix zkouší uspět v kinech, králem je stále Black Panther | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest