Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války

Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války | Fandíme filmu
CinemArt / Continental film
Zobrazit dalších 10 obrázků
Pusťte si trailer nového historického snímku, kde mladá žena za Rakouska-Uherska zakouší náročný život služebné.

V českém filmovém prostoru jsme bohužel zvyklí na to, že nejvíc pozornosti si pro sebe kradou tuctové upachtěné „komedie“, které se snaží skrz lacinou lascivitu a hloupá klišé dostat do kin co největší diváckou masu. Když se do Česka dostane nějaký film ze Slovenska, tak to nemusí automaticky znamenat, že bude kvalitativně o několik úrovní výše, ale často je tam alespoň cítit nějaká bazální ambice překročit stín pásové komerční produkce.

Snímek Služka (Slúžka) režisérky Mariany Čengel Solčanské nás bere do ne úplně zprofanovaného období první světové války, kde se pokouší zachytit zrání mladé ženy, romanci, fungování zámožné domácnosti se služebnictvem a především postavení žen v dané době. Solčanská ke svému snímku říká: „Dějiny opět slouží jako učebnice a poukazují na stále se cyklící problém slabšího pohlaví – jeho ustavičné služby, ustavičného ticha a očekávané poslušnosti. Je to příběh, který stojí na osobním dramatu, ale neopomíjí ani dramatickou zápletku významného období evropských dějin.“

Scénář filmu napsala režisérka spolu s Hanou Lasicovou, volně na námět stejnojmenného románu, který Lasicová vydala před devíti lety. Ústřední postava příběhu má předobraz v „tetě Ance“, která vychovávala Haninu matku, Magdu Vašáryovou. Anku ztvárnila Dana Droppová, dále hrají Radka Caldová, Vica Kerekes, Zuzana Mauréry, Aňa Geislerová, Karel Dobrý, Cyril Dobrý, Lukáš Pelč, Peter Nádašdi či Vilma Frantová. Do slovenských kin bude snímek uvedený 2. února, do českých 16. března. Přikládáme synopsi, mezinárodní trailer a zveřejněné fotografie.

Snímek vypráví příběh dvou dívek zmítaných citovou nejistotou. V období první světové války přichází patnáctiletá Anka pracovat jako služka do pražské vily vysoce postaveného rakousko-uherského úředníka a jeho manželky. Ančinou novou rodinou se stává ostatní služebnictvo – kuchařka Kristína, služka Líza nebo zahradník Štefan. Kromě nich však získává i úhlavního nepřítele – stejně starou dceru z panské rodiny Resi. Nevraživost se však postupně promění v sympatie a mezi mladými ženami se rozvine romantický vztah. To vše v době, kdy ženy neměly ani volební právo, nehledě na právo na lásku podle vlastního výběru. Může jejich vztah přežít, nebo doplatí na tehdejší normy a pravidla?

Podklady a foto: CinemArt, Continental film

Galerie: 11

Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války | Fandíme filmu Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války | Fandíme filmu Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války | Fandíme filmu Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války | Fandíme filmu Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války | Fandíme filmu Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války | Fandíme filmu Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války | Fandíme filmu Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války | Fandíme filmu Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války | Fandíme filmu Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války | Fandíme filmu Služka: Zakázaná ženská láska bují za časů 1. světové války | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest