Velké zemětřesení: Disney odvolal šéfa a zavelel k „návratu krále“

Velké zemětřesení: Disney odvolal šéfa a zavelel k „návratu krále“ | Fandíme filmu
Disney
Do čela největšího filmového studia se vrací mnohaletý šéf, aby uklidil po neúspěšném předchůdci.

Zrovna ve včerejším článku o situaci v pokladnách kin padlo, že Disney v kinech dosáhl tržeb ve výši tří miliard dolarů. To není špatná vizitka, ale zřejmě ne dost dobrá k tomu, aby zachránila hlavu aktuálnímu řediteli. V noci z neděle na pondělí našeho času bylo oznámeno, že v čele společnosti končí Bob Chapek a v roli CEO jej nahradí jeho dlouholetý předchůdce Bob Iger.

V rozsáhlém oficiálním oznámení mimo jiné stojí: „Děkujeme Bobu Chapekovi za jeho mnohaletou službu Disneymu, včetně toho, jak čelil nečekané výzvě v podobě pandemie. Představenstvo došlo k názoru, že na Disneyho čeká extrémně složitá doba transformace celého [filmového] průmyslu. Bob Iger má jedinečné dispozice k tomu, aby společnost tímto kritickým obdobím provedl.“

Už z toho vyjádření je patrné, že Chapek takové schopnosti podle představenstva nemá. A zatímco jeho převzetí vedení v únoru 2020 bylo plánované a dlouho připravované, odchází náhle, bez varování. Platnou smlouvu měl přitom do července 2025. Jaké důvody můžeme za náhlým odvoláním hledat?

Chapekův postupný pád

Už Chapekovo zvolení před dvěma lety vzbudilo překvapení. Ve společnosti bylo hned několik osobností, které působily jako pravděpodobnější Igerův nástupce. Iger do konce roku 2021 zůstal v Disneym na jiné pozici a s Chapekem si údajně příliš nerozuměl. Zatímco Iger měl pochopení pro kreativní stránku byznysu, Chapek ke všemu daleko víc přistupoval skrz čísla. Také byl daleko méně obratný v komunikaci s ostatními lidmi, v níž Iger vynikal.

S nástupem pandemie covidu ještě Chapek zdánlivě obstál. Udržel společnost v chodu navzdory kompletnímu uzavření kin a zábavních parků a dokázal získat důvěru investorů ve streamovací službu Disney+. Tím ale pozitiva tak nějak končí.

Po obchodní stránce to v posledních letech není žádná sláva. Tržby v kinech nedosahují očekávání. Streamovací služba Disney+ sice nabírá uživatele, ale ne dost rychle na to, kolik za její chod (tvorbu pořadů) studio utratí. Na Chapekovu hlavu padají také kontroverzní kroky v zábavních parcích, které taktéž vykazují slabší výkon, než by společnost potřebovala.

Jako slon v porcelánu si Chapek počínal při řešení tlaku, který na společnost doléhal v souvislosti s kulturními válkami. Společnost byla pod palbou na Floridě (kde má velký park Disney World), když tamní zákonodárci schvalovali kontroverzní „neříkej gay“ zákon. Na jedné straně čelil Disney kritice konzervativců, když se proti zákonu váhavě vymezil, na straně druhé zaměstnanci studia hlasitě protestovali proti tomu, že se Chapek (potažmo celý Disney) nepostavil za práva LGBT daleko razantněji. Objevila se veřejná obvinění, že se vedení společnosti snaží interně tlačit na to, aby se ve filmech limitovalo vystupování LGBT postav. Následně se Chapek snažil situaci žehlit, ale pozdě a důvěra zaměstnanců byla trvale narušena.

Nedůvěru dál prohlubovalo Chapekovo chování vůči klíčovým osobnostem. S přední herečkou Scarlett Johansson neváhal rozpoutat nevybíravou bitvu o peníze. Jindy zase bez varování vyhodil televizního šéfa Petera Rice, což vyvolalo napříč společností vlnu obav.

Hřebíčkem do rakve byly finanční výsledky firmy za poslední kvartál, které byly horší, než se očekávalo. Hodnota akcií padla na několikaleté minimum (jen v letošním roce ztratily hodnotu asi 40%) a panuje obava, že jak tržby tak čisté zisky budou v příštích letech jen minimální, do značné míry kvůli masivním investicím do streamingu, kde se skutečný profit stále zdá být spíše teoretický.

Návrat krále

Boba Igera už se údajně představenstvo Disneyho snažilo zpátky do vedení zlákat delší dobu. Můžeme spekulovat, že po chabých čtvrtletních výsledcích snaha zesílila – k dohodě mělo dojít v posledních dnech. Iger po oficiálním oznámení vzkázal, že se cítí poctěn a vyjádřil díky všem zaměstnancům společnosti za jejich dosavadní práci. Dodal, že jeho jasným cílem je zaměřit se na vyprávění vynikajících příběhů

Iger podepsal smlouvu na dva roky, během kterých má Disneyho stabilizovat a společně s představenstvem najít svého nového nástupce, který si povede ve funkci lépe než Chapek. Dodejme, že Iger ve firmě strávil 47 let, z nichž 15 let dělal CEO. Jeho vedení je považováno za jednu z vůbec nejúspěšnějších období, kdy společnost získala pod svá křídla Pixar, Marvel, Lucasfilm a 20th Century Fox.

Foto: Disney

Zdroje: Deadline I, II, Disney

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest