Harry Potter a prokleté dítě: Studio tlačí na zfilmování

Harry Potter a prokleté dítě: Studio tlačí na zfilmování | Fandíme filmu
Warner Bros.
Warner Bros. chce za každou cenu dalšího Harryho Pottera, ideálně s Danielem Radcliffem.

Začátkem listopadu šéf společnosti Warner Bros. Discovery David Zaslav promluvil k akcionářům a mimo jiné uvedl, že prioritou studia jsou do budoucnosti velké značky jako Superman nebo Harry Potter. Zaslav chce nějaký další potterovský příběh připravit společně se spisovatelkou J.K. Rowling.

Magazín Puck se na celou situaci podíval blíže a s odkazem na interní zdroj uvádí, že aktuálním záměrem studia je přesvědčit Rowling ke zfilmování divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě (Harry Potter and the Cursed Child). Ta je pro fanoušky atraktivní tím, že se v ní Harry Potter vrací jako dospělý zaměstnanec ministerstva kouzel. Objevují se i další známé postavy z dosavadní série. Velká část děje se odehrává v Bradavicích, hlavním hrdinou je Harryho syn a v příběhu se cestuje v čase do minulosti, k dobře známým událostem z předchozí potterovské historie.

Na první pohled jde tedy o materiál s vysokou mírou atraktivity pro skalní fanoušky. Warner Bros. se potýká se skutečností, že ačkoliv je Harry Potter stále extrémně populární (velké peníze vynášejí knížky, videohry, nejrůznější zábavní parky nebo právě divadlení hra „Prokleté dítě“), v tuhle chvíli není v přípravě ani jeden film nebo seriál. To chce studio za každou cenu napravit, avšak momentálně se zdá, že spin-offová série Fantastická zvířata je mrtvá – Přijetí fanoušků nebylo nadšené, reakce kritiků jsou přinejlepším průměrné a široká veřejnost rychle ztratila zájem. Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství jsou podle Pucku prvním prodělečným snímkem z potterovského světa.

Warner Bros. vlastní práva na adaptaci sedmi dílů Harry Pottera a mohl by tak prostě znovu zpracovat původní knížky, třeba ve formě seriálu. To byla ale navenek působilo dost zoufale a téměř jistě by to poškodilo vztahy s Rowling, což studio nechce dopustit. Podle Pucku autorka nad sérií vládne tvrdou rukou, chce mít nad vším dohled a neustále vyjednává o lepších a lepších finančních podmínkách, avšak podle Warner Bros. stále převažují výhody a dokud bude šance, že Rowling studiu „snese další zlaté vejce“, tak Warner nebude chtít vzájemné vztahy ohrozit.

Už od konce potterovské filmové série se tak hledá nějaká cesta kupředu. Nejprve se v roce 2013 podařilo domluvit na přípravě Fantastických zvířat. Warnery to stálo velké peníze a především museli Rowling dovolit, že sama napíše scénáře, ačkoliv to v minulosti nikdy nezkusila. (Podle recenzentů jsou příliš „knižní“ scénáře jedním z důvodů, proč nová filmová série drhne). Když byla rozjetá služba HBO Max, společnost usilovala o nastartování potterovského seriálu a dokonce bylo navrženo pár scenáristů, kteří by se úkolu mohli chopit. Bez podpory autorky se ale projekt nikdy neodlepil ze země.

Už od chvíle, kdy bylo zřejmé, že Fantastická zvířata zůstávají za očekáváním a z ústředního herce Johnnyho Deppa se stává vyděděnec, se studio snažilo domluvit na nějakém alternativním projektu. V té době se objevila myšlenka, která už jednou byla v minulosti nadhozena: Zfilmovat „Prokleté dítě“. Rowling a její partneři v té době však ještě neměli zájem. Jednak by to komerčně ohrozilo divadelní představení, které v té době bylo v plné síle a drahé vstupenky se na něj prodávaly ve velkém. A natáčení filmu (lépe řečeno dvou filmů) na motivy potterovského představení by zřejmě bylo jistým druhem veřejného přiznání, že Fantastická zvířata jsou neúspěšná. Což by údajně nebylo nic příjemného pro spisovatelčinu autorskou hrdost.

Následně se naplno rozjely potíže se samotnou Rowling, jež si vypěstovala obraz člověka, který vystupuje proti trans lidem. Spisovatelka se stala pro část veřejnosti silně kontroverzní, Warner je ale přesvědčený o tom, že zvlášť pokud by se v Harrym Potterovi a prokletém dítěti vrátilo původního obsazení, většinu fandů by to od návštěvy kina neodradilo.

Pak je tu ještě problém s tím, že hlavní hvězdy původní série se proti výrokům J.K. Rowling veřejně vymezují a obecně se k potenciálnímu návratu nestaví nijak nadšeně. Ale kdo ví, třeba je to jedna z těch „nepřekonatelných překážek“, které se nakonec podaří vyřešit počtem nul na výplatní pásce. Nicméně, i kdyby se podařilo se všemi stranami domluvit a Warner Bros. skutečně natáčení dvou dílů Harry Pottera a prokletého dítěte protlačil, čistě z logistického hlediska se v žádném případě nepodaří film uvést do kin dříve než v roce 2025 nebo 2026.

Foto je ilustrační, Harry Potter

Zdroje: Puck News, Collider

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest