Box Office: Pokladny kin zcela opanoval Black Panther 2

Box Office: Pokladny kin zcela opanoval Black Panther 2 | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit další 4 obrázky
Marvel pokračuje ve svojí dominanci. Jen málo filmů si od začátku pandemie vedlo lépe. Historické tabulky se přepisují.

Dlouho dopředu bylo jasné, že nejnavštěvovanějším filmem víkendu bude Black Panther: Wakanda nechť žije. Otázkou bylo pouze to, o jak výrazný úspěch půjde. Řečeno přímo: O obrovský. Tržby prvního dílu se pokořit nepodařilo, ale ty byly skutečně výjimečné. I tak si dvojka vedla skvěle, zvlášť s ohledem na to, jak neutěšená situace poslední dobu v kinech panuje.

Black Panther: Wakanda Forever utržil na největší světovém trhu ve Spojených státech za víkend 180 milionů dolarů, ze zbytku světa přidal dalších 150 milionů dolarů. Pojďme si ta čísla zasadit trochu do kontextu. Americká premiéra ve výši 180 milionů je 13. nejlepší výsledek v historii, 8. nejlepší výsledek pro Marvel film, 2. nejlepší výsledek letošního roku (první je Doctor Strange 2, se 187 miliony) a 3. nejlepší výsledek od začátku pandemie (během ní si nejlépe vedl Spider-Man: Bez domova, s 260 miliony). Wakanda Forever také po devíti letech zlomila listopadový rekord, který s premiérou ve výši 158 milionů dlouhá léta držely Hunger Games: Vražedná pomsta.

Film má kromě pozitivních recenzí také dobré divácké ohlasy, navíc si prakticky až do premiéry Avatara může užívat kina pro sebe. Analytici tak předpovídají, že v USA film utrží určitě alespoň 400 milionů, ale zcela realisticky momentálně působí i tržba ve výši půl miliardy. Všech sedm Marvel filmů, které byly od začátku pandemie uvedeny, je zodpovědných za jednu pětinu veškerých tržeb, která americká kina vygenerovala od začátku minulého roku.

Mezinárodní tržba za úvodní víkend značí 12. nejlepší výsledek pro Marvel film a 5. nejlepší výsledek pro hollywoodský film od začátku pandemie. Očekávaly se o něco lepší výsledky, analytici mají několik vysvětlení: V Koreji kina ovlivňuje celonárodní smutek po tragickém úmrtí lidí ušlapaných v davu. V Japnsku byla o víkendu silná lokální konkurence. V Brazílii řada diváků odkládá kino na blížící se svátky. A sociální sítě (především v oblasti jihovýchodní Asie a Tichomoří) signalizují, že je na vkus řady mezinárodních diváků film dlouhý, příliš vážný a málo akční, což část publika od návštěvy kina odradí. Stejně jako v USA bude hrát zásadní roli, jak si film povede při druhém víkendu, zda zaznamená propad nebo se bude držet. S nasazením v Číně se momentálně spíš nepočítá. Celosvětově film za víkend utržil 330 milionů, což je třetí největší globální start pro hollywoodský film od začátku pandemie. Miliardová tržba není jistá (bude asi dost záležet na výsledcích mimo USA), ale není vyloučena.

Ačkoliv na klíčovém trhu v USA diváci o víkendu za lístky utratili skoro 208 milionů, jen 28 si podělily ostatní filmy. Na druhé příčce víkendové TOP 5 skončil komiksový konkurent, Black Adam. Ten se znovu výrazně propadl oproti předchozímu týdnu. Utržil 8,6 milionu v USA a 9,7 milionu mezinárodně. V Americe se úhrnná tržba vyšplhala na 151 milionů, mezinárodně na 201 milionů. S Black Pantherem se to nedá srovnávat, nicméně to ani moc nejde. Jde o prvotní představení prakticky neznámého superhrdiny, který navíc nemá v zádech silnou značku Marvel. Úhrnných 352 milionů tak na první pohled nepůsobí zle, ale stále platí, že odhadovaný rozpočet ve výši 195-250 milionů byl sebevražedný a pokud účetní nějak nekouzlili s daňovými úlevami apod., tak film po promítání v kinech bude ve ztrátě. V celosvětovém úhrnu to snímek možná nedotáhne ani ke 400 milionům.

Třetí místo žebříčku patří alternativní nabídce a divákům, co nejsou na superhdiny zvědaví. Romantická komedie Vstupenka do ráje si připsala dalších 6 milionů v USA a další 1,5 milionu mezinárodně. Celkem to dělá 56 mega v USA, 96 mezinárodně, 152 milionů celkem. Solidní výsledek. Kámoš krokodýl je na tom o něco hůř. Ze Států přisypal 3 miliony, ze světa taktéž a úhrnně se bavíme o 40 milionech z USA 32 mezinárodně. Film zachraňuje nedostatek jiné nabídky pro menší diváky.

Top pět statečně uzavírá horor Úsměv. Na vysokých příčkách tabulky se drží už 7. týdnem. Spojené státy přidaly do prasátky další 2 miliony, mezinárodní trhy taktéž. Celkem se tedy bavíme o skoro 103 milionech z USA a 107 ze zbytku světa. Můžete se vsadit, že nejpozději do dvou let je tu pokračování.

Zbytek žebříčku už prakticky nestojí za řeč, až na jednu výjimku. Dorazila novinka Stevena Spielberga Fabelmanovi. Zatím byl snímek v limitovaném nasazení uvedený ve čtyřech kinech, kde utržil 160 tisíc dolarů (to znamená 14. místo tabulky). O dalším neúspěchu či neúspěchu rozhodne, zda se po nasazení do většího počtu sálů film bude dál promítat tempem jako artové hity letošního podzimu jako Tár či Trojúhelník smutku, anebo diváci na nového Spielberga dorazí v hojnějším počtu.

Příští víkend bude do velké míry stále o Black Pantherovi, kdy se ukáže, zda se snímek brutálně propadne, jako velká část letošních velkofilmů, anebo se z Wakanda Forever vyklube držák.

Titulní foto: Black Panther: Wakanda Forever

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Deadline I, II

Galerie: 5

Box Office: Pokladny kin zcela opanoval Black Panther 2 | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin zcela opanoval Black Panther 2 | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin zcela opanoval Black Panther 2 | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin zcela opanoval Black Panther 2 | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin zcela opanoval Black Panther 2 | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest