Brilliance: Will Smith připravuje film ze světa nadlidí

Brilliance: Will Smith připravuje film ze světa nadlidí | Fandíme filmu
Warner Bros.
Po svém oscarovém skandálu chystá Smith akční sci-fi ze světa na pokraji povstání. A jak to bude s jeho odloženým otrockým dramatem?

Vítejte zpátky v naší nepravidelné rubrice „filmy, které se chystají opravdu dlouho a pořád jsme se jich ještě nedočkali“. Tentokrát bude řeč o sci-fi Brilliance, o níž jsme poprvé psali před devíti lety. Film se několikrát chystal a nechystal, popřípadě v něm měl hrát Will Smith, a pak to zase najednou neplatilo. A teď?

Magazín Deadline informuje, že po několika letech klidu jsou přípravy znovu v plném proudu a čerstvě byla angažována režisérka. Novinářka a filmařka Sharmeen Obaid-Chinoy má dva Oscary za dokumentární filmy Zachovat si tvář a Dívka v řece: Cena odpuštění. Dále natočila trilogii animáků 3 Bahadur a velkofilmové natáčení si vyzkoušela s marvelovskou minisérií Ms. Marvel.

Brilliance je dlouhou dobu vytouženým projektem Akivy Goldsmana a Willa Smithe, kteří spolu připravili Já, Robota a Já, Legendu. Oba pánové produkují, Goldsman napsal scénář. Smith by ve snímku měl hrát hlavní roli, ale smlouvu doposud nepodepsal, takže nakonec může být obsazený někdo jiný. Snímek vychází z románu Marcuse Sakeye, který je taktéž jedním z producentů.

Knižní předloha vypráví příběh z budoucnosti, kde má 1% populace nadlidské schopnosti. Oficiálně jsou označováni jako „Brilantní“, avšak značná část společnosti je démonizuje a kouká na ně skrz prsty. Všichni Brilantní jsou sledování vládou, která v blízké budoucnosti paranoidně monitoruje všechny a všechno. Hrdinou příběhu je federální agent Nick Cooper z oddělení analýzy a odezvy. Jeho pracovní náplní je vyhledávání a likvidace nadlidí, kteří využívají své schopnosti k překračování zákonů. Sám agent Cooper patří k jednomu procentu lidstva, kterou monitoruje. Jeho schopností je prostřednictvím dokonalých analytických schopností předvídat, co se stane a preventivně na nebezpečné situace reagovat.

Cooper je pověřený infiltrováním radikální skupiny nadlidí, vedené Johnem Smithem, nejhledanějším a nejnebezpečnějším „abnormál“ v zemi. Jeden z radikálů Nicka přesvědčí o tom, že budoucnost zastavit nedokáže. Pouze si může vybrat, na které straně bude stát. Vše, v co Nick dosud věřil je zpochybněno a celou situaci komplikuje jedna zásadní skutečnost: Také jeho dcera má brilantní geny

Román má už dvě pokračování (A Better World a Written in Fire), takže v případě úspěchu je jak navazovat. Smith by měl ztvárnit právě Coopera, pokud bude rozhodnuto o tom že roli skutečně ztvární. Byla by to jeho první herecká zakázka od kontroverze na letošních Oscarech, po níž se Will stáhl do ústraní.

Nicméně už v prosinci může být zveřejněný snímek Emancipation, který byl natočený už loni. Smith ve snímku na motivy skutečných událostí hraje otroka usilujícího o svobodu. V minulosti se o filmu hovořilo jako o jednom z potenciálních favoritů příštího oscarového klání. Není ale zřejmé, zda se Smithovou kontroverzí v závěsu může mít snímek takto vysoké ambice, i kdyby jen mimo Willovu hereckou kategorii. Společnost Apple, která snímek zaplatila, stále zvažuje, že by film mohla uvést až začátkem příštího roku, díky čemuž by se mohla podobným otázkám kompletně vyhnout.

Titulní foto je ilustrační: Will Smith ve filmu Já, Legenda

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest