The People's Joker: Filmová queer verze Jokera se dostala do právních potíží

The People's Joker: Filmová queer verze Jokera se dostala do právních potíží | Fandíme filmu
Vera Drew
Zobrazit dalších 6 obrázků
Pusťte si trailer svérázné parodie na Jokera, kde hrdinka zápolí se svou identitou a Batmanem nacistou. Film je dobře hodnocený, ale má právní trable.

V rámci filmového festivalu v Torontu vzbudil pozornost malý nezávislý snímek The People's Joker od Very Drew. A je tím myšleno skutečně malý a nezávislý. Snímek je podomácku vyrobený, stál několik desítek tisíc dolarů, částečně jej zaplatil crowdfunding a také na výrobě se podíleli na dálku lidé z nejrůznějších koutů světa. Když si pustíte přiložený trailer, tak uvidíte, že zpracování vizuálních efektů je někde na úrovni internetových komediálních skečů (viz třeba Mikýřova úžasná pouť internetem).

Film byl propagovaný jako „ilegální komiksový queer film o dospívání od Very Drew“. Autorka nicméně v rozhovorech uváděla, že tohle je jen chytlavá fráze pro reklamní materiály. Rozhodně by prý nestrávila prací na filmu dva roky života, pokud by jeho uvádění mělo být skutečně ilegální. Její právníci byli přesvědčení o tom, že parodický snímek splňuje podmínky fair use. Nicméně, po prvním uvedení na festivalu v Torontu byly všechny ostatní projekce zrušeny a na stránkách TIFF je pouze stručně uvedeno, že filmařka snímek stáhla kvůli „problémům s právy“. Detaily oficiálně neznáme, ale předpokládá se, že právníci společnosti Warner Bros., pod kterou spadá DC komiks, zakročili. Na Twitteru vedle toho Vera dodává, že ať už celá situace dopadne jakkoliv, zasadí se o to, aby film mohl vidět každý, kdo jej vidět bude chtít.

Šťastlivci, kteří už snímek viděli, jej chválí jako extrémně kreativní podívanou, která je hodně vtipná a zároveň také silně emotivní.

The People's Joker je queer příběh o dospívání, který pojednává o trans ženě, jež se snaží uchytit v komediálním byznysu. Děj se odehrává v Gothamu, kde jsou možnosti komediálního vystupování extrémně limitované. Hrdinka jménem Joker má jako klaun potíže rozesmát lidi, pochybuje o svém talentu a dlouhé roky se otupovala drogou „Smylex“. Rozhodne se otevřít ilegální komediální klub a při tom se potýká se svojí genderovou identitou, láskou a fašistickým maskovaným mstitelem.

Foto: Vera Drew

Zdroje: Polygon, TIFF, IMDb, Collider, Deadline, Slashfilm, Go Fund Me, Letterboxd, Vera Drew

Galerie: 7

The People's Joker: Filmová queer verze Jokera se dostala do právních potíží | Fandíme filmu The People's Joker: Filmová queer verze Jokera se dostala do právních potíží | Fandíme filmu The People's Joker: Filmová queer verze Jokera se dostala do právních potíží | Fandíme filmu The People's Joker: Filmová queer verze Jokera se dostala do právních potíží | Fandíme filmu The People's Joker: Filmová queer verze Jokera se dostala do právních potíží | Fandíme filmu The People's Joker: Filmová queer verze Jokera se dostala do právních potíží | Fandíme filmu The People's Joker: Filmová queer verze Jokera se dostala do právních potíží | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest