Jan Žižka: 600 trikových záběrů, realita vs. fikce a další odhalení z filmů o filmu

Jan Žižka: 600 trikových záběrů, realita vs. fikce a další odhalení z filmů o filmu | Fandíme filmu
Bioscop / JBJ Film
Zobrazit další 3 obrázky
Historický český velkofilm zveřejnil sérii krátkých filmů o filmu, které rozebírají detaily jednotlivých aspektů natáčení.

Nedávno Jan Žižka představil svůj nový trailer. Nebyla to nějaká hitparáda, ale jedna věc je neoddiskutovatelná. Historický, nákladný snímek podobného tipu má extrémně rozmanitou a barvitou produkci. A pokud je proces natáčení průběžně zaznamenávaný, může z toho vzejít pro diváky velice zajímavé „dokumentární“ pokoukání.

Doufejme, že po premiéře na domácím videu nabídnou tvůrci nějaké rozsáhlejší zákulisní materiály, prozatím je tu alespoň série krátkých filmů o filmu, které se zaobírají celou řadou témat.

Začít můžeme od videa, které vysvětluje, jak výrazně se měnil scénář. Ta největší změna přitom přišla v samotných začátcích, když bylo rozhodnuto, že film nebude určený pouze českému (středoevropskému) publiku, ale celosvětovému. Z toho důvodu musel být scénář upravený tak, aby film pochopili i diváci, kteří o středoevropské středověké historii vůbec nic nevědí, jak objasňuje režisér a hlavní scenárista Petr Jákl.

Další video vysvětluje rozdíl mezi realitou a fikcí. Velkofilm pro široké publikum není a nemá být dokument. Na prvním místě jsou pro filmaře příběh a postavy. Ty musejí fungovat především. Historické období stejně nakonec nikdy nevyobrazíte zcela věrně, hlavní tedy je zachytit určitého ducha a skrze emocionální prožitky postav sdělovat konkrétní poselství. V tomhle případě se tvůrci dušují, že alespoň ve věci politických otázek se drželi dobových pramenů a dílčí situace se snažili podat tak, jak se teoreticky stát mohly. Filmařům jako odborný poradce radil historik Jaroslav Čechura.

Dále je na řadě kostymérka Kateřina Mírová, ve videu o kostýmech a maskách. Tady se opět vysvětluje, proč možná některé zbraně a kusy zbrojí vypadají jinak, než by divák v prvním momentě mohl čekat. Filmaři tvrdí, že vycházeli z dobových reálií. Čili i když některá rozhodnutí odpovídají tomu, že celovečerák prostě musí vypadat divácky atraktivně, tak celou řadu rozhodnutí tvůrci opírali o realitu. V boji například často sledujeme žoldnéře. Ti pocházejí z různých koutů Evropy, takže každý už ze svojí podstaty používá trochu jiné vybavení. Navíc šlo o chudé lidi, kteří si nekupovali u platnéře naráz celou zbroj, ale skládali si ji po kouscích, podle toho, jak se zrovna během svojí žoldácké dráhy k nějakému dílci dostali.

Pak tu máme video, kde Jákl představuje práci s triky. V reálném čase tak můžete vidět, jak se vám soudobý Karlův most mění před očima v ten historický. Zmíněno také je, že pro dokončení filmu bylo potřeba pro zhruba 600 záběrů připravit vizuální efekty. To může naznačovat, že tvůrci byli extrémně odhodlaní natočit maximum věcí s pomocí praktických triků, ale také to lze brát jako určité srovnání s hollywoodskou produkcí. Celovečerní hollywoodský velkofilm mívá obvykle kolem 2000 trikových záběrů. Kdybychom chtěli porovnávat nějakou historizující látku, tak u prvních řad seriálu Hra o trůny, kde prim hrály dialogy a čas od času se někdo pobil, bylo potřeba zhruba 600-800 trikových záběrů na jednu řadu (tzn. rozsah asi pěti celovečerních filmů). V pozdějších sérií (kde narostlo měřítko a počet nadpřirozených elementů) už podobný počet trikových záběrů hravě spolykala jedna jediná epizoda.

Poslední video je prostě reklama na doprovodnou knížku, ale je tam pár záběrů ze zákulisí natáčení, tak proč se taky nepodívat:

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu.

V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří.

V hlavních rolích hrají Ben Foster, Michael Caine, Matthew Goode, Sophie Lowe, Til Schweiger, William Moseley, Roland Moller, Karel Roden, Ondřej Vetchý, Jan Budař a Marek Vašut. Režíruje Petr Jákl ml. Na scénáři se také podíleli Michal Petruš a Marek Dobeš. Námět připravili Petr Jákl st. a Petr Bok. Datum premiéry bylo stanoveno na 9. září 2022.

Podklady a foto: Bioscop

Galerie: 4

Jan Žižka: 600 trikových záběrů, realita vs. fikce a další odhalení z filmů o filmu | Fandíme filmu Jan Žižka: 600 trikových záběrů, realita vs. fikce a další odhalení z filmů o filmu | Fandíme filmu Jan Žižka: 600 trikových záběrů, realita vs. fikce a další odhalení z filmů o filmu | Fandíme filmu Jan Žižka: 600 trikových záběrů, realita vs. fikce a další odhalení z filmů o filmu | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest