Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě

Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě | Fandíme filmu
Bioscop
Zobrazit dalších 10 obrázků
Nejdražší český film i v nové upoutávce působí levněji, než řada soudobých historických seriálů.

Filmoví fajnšmekři někdy o trailerech mluví jako o maličkém uměleckém díle, ale v praktickém světě mají ukázky jeden jediný úkol: Nalákat diváky k návštěvě kina. Bohužel, ani nová upoutávka pro český velkofilm Jan Žižka v tomhle směru nepodává příliš dobrý výkon.

Samozřejmě stále může platit, že je slabá pouze upoutávka a vlastní film je vynikající. Ale dosavadním trailerům se v případě Žižky rozhodně takový dojem vytvořit nedaří. Namodralý vizuál nevypadá moc hezky. Česká krajina a hrady pomáhají vytvářet iluzi, že má film velké měřítko, ale jakmile dojde na scény s komparsem nebo na kulisy, tak v tu ránu se Jan Žižka smrskne. Hudba je prvoplánová, dialogy a herecké výkony nepůsobí úplně přirozeně a střih akčních scén nemá potřebnou dynamiku. Celkově prostě koukáme na výsledek produkce, která se se zlomkem prostředků snaží napodobit slovutnější vzory.

Podle rozhovoru režiséra Petra Jákla pro E15 z letošního května byl rozpočet filmu před najmutím mezinárodních hvězd projektovaný na 300 milionů Kč, což v roce 2020 bylo nějakých 15 milionů dolarů. A to je částka, za kterou produkce s mezinárodními ambicemi nedokázala v té době natočit pomalu už ani epizodu špičkového historického seriálu, natož celovečerák. Jasně, je možné, že při kompletním natáčení v Česku a do velké míry s Čechy se leccos ušetří, rozhodně to ale neznamená, že by to možnosti rozpočtu nějak násobilo.

Vedle nízkého rozpočtu nadále platí také to, že Petr Jákl dosud nenatočil film, který by stál za doporučení a trailery pro Žižku nenaznačují, že by se řemeslně nějak zásadně posunul. Pokud mám být pozitivní, tak stále oceňuji, že je u nás někdo, kdo se takhle rozmáchlou látku alespoň pokouší točit. Protože samozřejmě platí, že kdo nic nedělá, ten nic nezkazí. A vypadá to, že si snímek dává záležet na své mezinárodní propagaci, protože články o Žižkovi začínají vyskakovat na prestižních hollywoodských serverech. A to je u českých filmů stále přeci jen výjimečná věc.

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu.

V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří.

V hlavních rolích hrají Ben Foster, Michael Caine, Matthew Goode, Sophie Lowe, Til Schweiger, William Moseley, Roland Moller, Karel Roden, Ondřej Vetchý, Jan Budař a Marek Vašut. Režíruje Petr Jákl ml. Na scénáři se také podíleli Michal Petruš a Marek Dobeš. Námět připravili Petr Jákl st. a Petr Bok. Datum premiéry bylo stanoveno na 9. září 2022.

Podklady a foto: Bioscop

Galerie: 11

Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě | Fandíme filmu Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě | Fandíme filmu Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě | Fandíme filmu Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě | Fandíme filmu Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě | Fandíme filmu Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě | Fandíme filmu Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě | Fandíme filmu Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě | Fandíme filmu Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě | Fandíme filmu Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě | Fandíme filmu Jan Žižka: Ani nový trailer nevypadá dvakrát přesvědčivě | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu