Box Office: Pokladny kin má pod palcem UFO novinka „Nene“

Box Office: Pokladny kin má pod palcem UFO novinka „Nene“ | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit další 4 obrázky
Thorovy tržby rychle klesají, naopak Top Gun se drží jako klíště.

Hlavní filmová pozornost víkendu je věnovaná The Gray Manovi na Netflixu a probíhajícímu Comic-Conu, který je plný čerstvých oznámení. Zároveň se ale stále chodí do kina, kde ve Spojených státech měla premiéru lákavá novinka. Diváci si mohli zajít na Nene, třetí celovečerní film Jordana Peela, režiséra zodpovědného za hity Uteč a My. Teď už o něm lze hovořit jako o regulérním hitmakerovi, protože i jeho třetí celovečerní film dokázal při premiéře utržit velice slušné peníze, aniž by šlo o pokračování nebo adaptaci.

 

Nene za první víkend na největším filmovém trhu ve Spojených státech utržilo 44 milionů dolarů. To je v tom či onom směru slabší výsledek, než zaznamenaly Peelovy dva předchozí filmy. My utržilo při premiéře dokonce 71 milionů a Uteč sice „jen“ 33 milionů, ale byl to Jordanův první celovečerák, který navíc stál pouze 4,5 milionu dolarů. Nene mělo rozpočet ve výši 68 milionů. Lze tedy hovořit o mírném zklamání (zvlášť když má film tak pozitivní recenze), ale na původní snímek bez silné značky v zádech je výsledek stále moc pěkný a především dostatečný k tomu, aby se Nene mělo šanci postupně zaplatit. A to je hlavní, pokud chceme, aby měl Peele i nadále tvůrčí svobodu.

Na druhé příčce Thor: Láska jako hrom. Ten se oproti minulému týdnu propadl znovu více než o polovinu a utržil v USA 22 milionů a skoro 32 milionů mezinárodně. Tržby stále mají lehký náskok před Thorem: Ragnarok ve stejném časovém období, ale ten byl levnější a Thor v té době nebyl tak dobře zaběhnutá postava. Americký součet momentálně činí 276 milionů, celosvětový 598. Tak uvidíme, kde se nakonec Láska jako hrom zastaví.

Podstatně pozvolněji se propadají Mimoni: Padouch přichází. Ti se promítají o týden déle než Thor a utržili velice pěkných 17 milionů. A to mají k dispozici menší počet kinosálů a od minulého týdne animovanou konkurenci v podobě Paws of Fury: The Legend of Hank (7. příčka aktuálního žebříčku, necelé 4 miliony za víkend, 14 milionů celkem). V USA Mimoni utržili už 297 milionů, po celém světě 640. Miliarda z toho tentokrát asi nebude, ale i tak snímek při osmdesátimilionovém rozpočtu vydělá velký balík. Těsně pod Mimoni je na čtvrté příčce melodrama Kde zpívají raci, jež si připsalo dalších 10 mega a celosvětově už se může chlubit 42 miliony při čtyřiadvacetimilionovém rozpočtu. Velký hit to není, ale o zúročené investici studio Sony rozhodně hovořit může.

Je to až k nevíře, ale TOP 5 uzavírá Top Gun: Maverick, který se promítá už 9. týdnem! I tak dokázal z diváků vylákat dalších 10 milionů v USA, 16 mega mezinárodně. Zakulatil díky tomu americké tržby na 635 milionech a ty globální na 1,282 miliardy dolarů. V Americe se podařilo překonat první Avengers a Top Gun 2 je už na 9. příčce žebříčku. Není vyloučeno, že se vyšplhá až na příčku sedmou. Mezinárodně je čerstvě poraženo Ledové království a znamená to průběžnou 17. pozici v historické tabulce. Alespoň a 16. příčku by se Top Gun ještě měl před ukončením svého tažení vybelhat.

Šestou příčku drží Elvis. Připsal si dalších 6 milionů a v USA už má na účtu více než 118 mega, což je o milion víc, než zvládl Rakeťák – pixarovka s teoreticky obřím potenciálem. Celosvětově má král rock and rollu parádních 210 milionů, Rakeťák 214. A nejspíš to v jeho případě o moc lepší nebude, protože už stačil vypadnout z top desítky (za víkend utržil jen 687 tisíc).

Naopak mnout ruce si stále může horor Černý telefon. Nízkonákladový snímek si z osmé příčky víkendového žebříčku připočetl další více než 3 miliony a v úhrnu už jich má 130. A drží se i Jurský svět: Nadvláda. Také utržil skoro 3 mega a celosvětový součet v tuhle chvíli činí 920 milionů, což je třetí nejlepší výsledek letošního roku po Top Gunu a Doctoru Strangeovi. Také jde o čtvrtou nejlepší tržbu od začátku pandemie (a od premiéry posledních Star Wars v roce 2019), protože v té době už si lépe vedl pouze Spider-Man: Bez domova.

Marcel the Shell with Shoes On bohužel skončil svůj pohádkový příběh, když se mu po rozšíření do většího počtu kin nepodařilo udržet výrazný zájem publika a z širšího obecenstva dokázal vytěžit pouze 846 tisíc. Úhrnná tržba 2,8 milionu není na nezávislé dobrodružství o oživlé mušličce špatná částka, ale zázrak, jaký společnost A24 zažila s Všechno, všude, najednou. Možná právě proto se psychedelická akční jízda z mnohovesmíru vrací příští týden do kin v rozšířené verzi. Film dosud utržil 94 milionů dolarů, tak schválně, jestli se staně nějaký šílený zázrak a podaří se překonat magická stovka. Dosud pro malé studio byl největším úspěchem horor Děsivé dědictví s 81 miliony.

Titulní foto: Nene

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers

Galerie: 5

Box Office: Pokladny kin má pod palcem UFO novinka „Nene“ | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin má pod palcem UFO novinka „Nene“ | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin má pod palcem UFO novinka „Nene“ | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin má pod palcem UFO novinka „Nene“ | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin má pod palcem UFO novinka „Nene“ | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest