Box Office: Top Gun dál boří rekordy, Thor potvrzuje slábnutí Marvelu

Box Office: Top Gun dál boří rekordy, Thor potvrzuje slábnutí Marvelu | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit další 1 obrázek
Novinky vyšuměly bez většího zájmu, diváci nadále chodí na hity minulých týdnů.

Thor: Láska jako hrom sice byl s přehledem nejúspěšnějším filmem víkendu v pokladnách kin, propad ale zažil masivní. Na největším trhu ve Spojených státech zaznamenal propad o 68% oproti úvodnímu víkendu, mezinárodně padl o 59%. Zatím stále s jistotou nedokážeme říct, zda se v případě marvelovek jedná o novou normu, anebo jde o konkrétní výkyvy, které se ještě mohou zvrátit. Podobný propad za poslední rok zaznamenala většina marvelovek, avšak je pravdou, že Spider-Man: Bez domova se promítal ve vánočním období, kdy jsou divácké návyky trochu jiné. Black Widow šla souběžně do kin i na video. A Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství měl slabší divácké ohlasy, podobně jako právě Láska jako hrom. Teprve příští marvelovka, která bude fanoušky hodnocena výtečně, nám tak definitivně potvrdí, zda zájem o Marvel celkově opadá, anebo se toliko diváci nenechají opít rohlíkem a pouze červenobílý nápis na začátku filmu už jim nestačí – chtějí prostě skutečné události, ne jen udržování starého trendu.

Navzdory poklesu si Láska jako hrom pořád vede lépe, než si vedl ve stejném období předcházející Thor: Ragnarok. V kinech v USA Love and Thunder za tento víkend hlásí 46 milionů, mezinárodně 60. Americký úhrn činí 233 milionů, mezinárodní 264 a celosvětový součet je momentálně téměř 498 mega. I díky tomu se společnosti Disney letos podařilo překročit hranici dvoumiliardových tržeb, což v minulosti bývalo samozřejmostí, ale za časů covidu se dosažení téhle laťky dost zkomplikovalo.

Druhé místo víkendu uzmuli Mimoni: Padouch přichází. Víkendová tržba se zastavila na částce 26 milionů. Americký úhrn prozatím činí 262 milionů, celosvětový 532. Žádnému animáku se v době pandemie nevedlo takhle dobře. Teprve na třetí příčce žebříčku je novinka studia Sony, Kde zpívají raci (Where the Crawdads Sing). Kritici hovoří o nepříliš zajímavém melodramatu a diváci nechali v kinech nepříliš zajímavých 17 milionů. Snímek měl údajně čtyřiadvacetimilionový rozpočet, takže by se postupně mohl zaplatit.

Hrdinou týdne je opět Top Gun: Maverick. I v osmém týdnu nasazení snímek utržil krásných 12 milionů v USA a dalších 19 mezinárodně. Jen v USA už tak film utržil téměř 618 milionů dolarů. Podařilo se mu tak pokořit původní promítání Titanicu (bez započítání obnovených premiér) nebo čerstvě třeba Úžasňákovi 2. Za pár dní druhý Top Gun porazí Star Wars: Posledního z Jediů a The Avengers a napevno se zabydlí v elitní desítce nejúspěšnějších filmů v USA. Mezinárodně je pokořena hranice 1,2 miliardy dolarů a snímek pronikl to vrcholné top dvacítky. Jde také o nejúspěšnější film společnosti Paramount, pokud nebudeme počítat Titanic, jenž byl natočený v koprodukci s Foxem. Těsně byl překonaný dosavadní nejúspěšnější samostatný počin studia – Transformers 3: Odvrácená strana Měsíce.

Top 5 žebříček víkendu uzavírá Elvis. Ten si uloupil z kapes diváků dalších 7 milionů a celkem už má velice pěkných 170 melounů. Teprve na šesté příčce je druhá novinka víkendu, Paws of Fury: The Legend of Hank. Rodinky raději chodily dál na Mimoně, a tak tenhle animák utržil jen lehce přes 6 milionů. Film údajně stál 45 milionů, avšak vznikl v koprodukci s čínskou firmou Huayi Brothers, takže kdo ví, třeba Paramount nevalný úspěch ani příliš nebolí. Velice hezky si dál vede horor Černý telefon. Ačkoliv film dorazil na VOD, dokázal si v pokladnách připsat dalších více než 5 milionů a celosvětově už má připsáno 114 mega.

Velký milník čekal na Jurský svět: Nadvládu. Pokračování dinosauří série utržilo dalších skoro 5 milionů a podařilo se mu tím pádem překonat kulatou hranici 900 milionů. Šestý film jurské série za to do značné míry vděčí Číně, kde kde je snímek se 150 miliony dolary nejúspěšnějším americkým titulem letošního roku. Celá sága Jurského parku také už brzy překročí souhrnnou tržbu 6 miliard dolarů. Stále platí, že oproti posledním dvěma Jurským světům si trojka vede výrazně hůř, ale vzhledem ke slabým recenzím a aktuálním diváckým návykům nejde o špatný výsledek.

Až na deváté příčce víkendu je další novinka víkendu, Paní Harrisová jede do Paříže (Mrs Harris Goes to Paris). Snímek zacílený primárně na starší divačky neutržil ani dva miliony a pokud neměl extrémně levný rozpočet, tak mu asi není příliš do zpěvu. Což stoprocentně platí o Rakeťákovi. Pixarovka ze známým kosmonautem zřejmě doplatila na to, že pokusila na oblíbené hračky naroubovat úplně jiný (do jisté míry dospělejší) příběh a tento víkend utržila už jen milion a celkem jich má 212. Tedy zhruba tolik, kolik činil rozpočet filmu. Kdyby na podobné filmy nebyl navázán prodej hraček apod., šlo by o kolosální průšvih. Takhle pouze o výrazné zklamání.

Naopak velice hezky těsně mimo elitní desítku sčítá korunku ke korunce snímek s ručně animovaným hrdinou nazvaný Marcel the Shell with Shoes On. Film přidal další stovku kin, ve kterých je k vidění a připočetl si díky tomu na účet více než půl milionu. Dosavadní úhrnná částka 1,7 mega není pro malý nezávislák vůbec zlá a A24 s filmem ještě ani zdaleka nekončí. Podobnou mravenčí práci společnost předvedla s multidimenzionálním úletem Všechno, všude, najednou. Ten i v 17. týdnu promítání dokázal na svůj účet připsat dalších 146 tisíc dolarů a celosvětově se může pochlubit tržbou téměř 94 milionů. Stále tedy může platit: Natočte dobrý film, za rozumný rozpočet, věnujte péči jeho propagaci a uvedení do kin a zajímavá kinematografie může vesele přežívat. A to je dobrá zpráva.

Příští víkend na nás čeká premiéra novinky Jordana Peela Nene, takže by výsledky z pokladen opět mohly být hodně zajímavé.

Titulní foto: Thor: Láska jako hrom

Zdroj: Box Office Mojo, The Numbers

Galerie: 2

Box Office: Top Gun dál boří rekordy, Thor potvrzuje slábnutí Marvelu | Fandíme filmu Box Office: Top Gun dál boří rekordy, Thor potvrzuje slábnutí Marvelu | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu