Avatar: Ani James Cameron si není jistý, zda na sebe pokračování vydělá

Avatar: Ani James Cameron si není jistý, zda na sebe pokračování vydělá | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit další 1 obrázek
James Cameron se neobává, že by diváci na pokračování Avatara nebyli zvědaví, nebo se zalekli dlouhé délky.

O sérii Avatar jednoznačně můžeme říct jednu věc: Je megalomanská. Aby vůbec mohl první film vzniknout, musely být vyvinuty úplně nové technologie. Přípravy snímku trvaly léta, podle nejrůznějších výpovědí se rozpočet pohyboval někde mezi čtvrt miliardou a půl miliardou amerických dolarů. Masivní investice a risk se ale vyplatily, když snímek utržil v kinech 2,74 (s obnovenou premiérou 2,84) miliardy dolarů. Uspěje ale i pokračování? Sám režisér, scenárista a producent James Cameron si není jistý.

V rozhovoru pro magazín Empire řekl, že nemá strach z toho, že by diváci na film nebyli zvědaví. I ti, kteří se zpětně pošklebují jedničce se podle Camerona na pokračování podívají, a pak zmlknou. Ani se nebojí toho, že by diváci nezvládli tříhodinový film – vždyť v dnešní době lidé naprosto bez potíží vstřebávají i několik epizod seriálu v kuse. Čeho se James reálně obává, je úbytek publika. Tedy že v posledních několika letech potenciálně tak výrazná část lidí úplně přestala chodit do kina, že by to pro nákladné velkofilmy mohlo představovat existenciální problém.

Pro Empire Cameron konkrétně řekl, že nápad připravovat rovnou čtyři pokračování naráz, nepatří mezi ty obchodně nejchytřejší. A upřímně dodal, že pokud by kvůli neexistujícímu trhu pokračování „utržila o dvacet nebo třicet procent méně, bylo by to špatné“. Tahle mimo kontext nicméně zní Cameronova odpověď docela zvláštně. Část informace se zřejmě ztratila během přepisu rozhovoru.

Je totiž nesmysl, že by znamenalo velký problém, pokud by Avatar 2 v kinech utržil o 20-30 procent méně oproti jedničce. Jednak zní opravdu krajně nepravděpodobně, že by u pokračování byla možná podobná tržba jako u prvního filmu. Camerona se nevyplatí podceňovat, ale téměř třímiliardová tržba je absolutní rarita. A aby film takovou tržbu skutečně „potřeboval“, pro svůj komerční úspěch, pak bychom se bavili o tom, že Avatar 2 stál více jak miliardu dolarů. Což prostě nestál, takový rozpočet by žádné studio neschválilo ani Jamesi Cameronovi.

V minulosti se nicméně objevovaly zprávy o tom, že by miliardu mohla stát všechna pokračování v úhrnu. V takovém případě už by platilo, že v součtu budou pokračování potřebovat utržit v pokladnách alespoň dvě miliardy dolarů, aby nešla do mínusu. A to je i při současných poměrech více než realistické. Aby chystaná pokračování Avatara neutržila každé v průměru půl miliardy, to by byl opravdu velký neúspěch, jaký pravděpodobně nehrozí.

Rodina Jakea Neytiri si dlouho žila idylickým životem, dokud se na Pandoru ze Země nevrátila těžební společnost RDA. To rodinu donutí přesídlit na mořské útesy za klanem Metkayina, kde doufají, že naleznou bezpečné útočiště. Zároveň už ale nejsou v prostředí, které by dobře znali (v pralese). Čeká na ně značný šok a to jak kulturně, tak z praktického hlediska přizpůsobení se úplně novým životním podmínkám.

V hlavních rolích se představí Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, CCH Pounder, Matt Gerald, Joel David Moore, Oona Chaplin, Cliff Curtis, Jamie Flatters, Britain Dalton, Trinity Bliss, Bailey Bass, Filip Geljo, Duane Evans, Jacks Champion a Kate Winslet. Režíruje James Cameron. Datum české premiéry je stanoveno na 15. prosince 2022.

Foto: 20th Century Studios

Zdroje: Empire I, II, III, IV

Galerie: 2

Avatar: Ani James Cameron si není jistý, zda na sebe pokračování vydělá | Fandíme filmu Avatar: Ani James Cameron si není jistý, zda na sebe pokračování vydělá | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu