Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu

Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu
Sony
Zobrazit dalších 12 obrázků
Snímek označovaný třeba jako „ženské Statečné srdce“ se představuje divákům.

Už zítra se dočkáme plnohodnotného traileru pro snímek Válečnice (The Woman King), kde se Viola Davis převtělila do historické bojovnice. Ještě než trailer uvidíme, máme pro vás teaser, hromadu fotek a podrobnosti, které Viola a režisérka Gina Prince-Bythewood prozradily v rozhovoru pro Vanity Fair.

Davis začala tím, že odhalila kuriózní příběh o tom, jak snímek vznikl. Producentka Cathy Schulman chtěla snímek už dlouho zrealizovat. Když v roce 2015 při jedné příležitosti předávala Viole ocenění, tak se publika zeptala, zda by herečku nechtělo vidět v historickém dramatu o africké válečnici. Obecenstvo řvalo nadšením a Davis se nechala přesvědčit.

Snímek pojednává o Agojie, alias „afrických Amazonkách“, což byly skutečně existující ženské válečnice, které v 17., 18. a 19. století chránily západoafrické království Dahomey (dnešní Benin). Aby Davis mohla hrát generálku Naniscu, tak strávila několik měsíců tvrdým tréninkem. Čtyři hodiny denně, pět dní v týdnu. Zvedání závaží, běh, bojová umění, boj se zbraní. Herečce to pomohlo, aby se vžila do myšlení odvážných bojovnic, protože sama se problematickým situacím snaží vyhnout.

Režisérka Prince-Bythewood říká, že chtěla, aby film působil co nejrealističtěji a nejuvěřitelněji. Nechtěla nic zveličovat. Ostatně, příběh o naolejovaných ženách, které bojují i za pomoci zašpičatělých nehtů, jí přišel dost zajímavý sám o sobě. Souběžně platí, že válečnice nebudou jen drsné ženy z oceli. Jsou to různorodé lidské bytosti, které se smějí, pláčou i milují.

Davis snímek vnímala jako obrovskou příležitost, protože podobných rolí pro černošské herečky mnoho nenajdete. Zároveň cítila velkou zodpovědnost vůči černošským divačkám, které na snímek přijdou do kina. Když už výjimečně vzniká film o takové výjimečné postavě, nechtěla nic pokazit. Aby měla režisérka Prince-Bythewood jistotu, že štáb bude snímek vnímat podobně důležitě, jako Viola, snažila se najmout pokud možno ženy (ideálně černošské ženy).

Podobně jako většina diváků, tak ani tvůrci o látce dopředu moc nevěděli. Vlastně jen to, že existovaly ženy, jimž se přezdívalo africké Amazonky, a které inspirovaly válečnice Dora Milaje z Black Panthera. V angličtině byla bojovnicím Agojie do té doby věnovaná kompletně v celé svojí délce jedna jediná kniha (napsaná bělošským autorem, který po celou dobu trousí poznámky ve stylu, že Agojie byly „ošklivé“, vypadaly „jako chlapi“ apod.). Důkladně africké Amazonky vyrešeršovat tak nebylo vůbec jednoduché. Složité to bylo i s výtvarným zpracováním snímku, protože se dochovalo jen velmi málo autentických fotografií. Většina obrázků s Agojie je ve skutečnosti ovlivněná kolonizátory nebo vnikla až později, jako historické rekonstrukce.

Tím vším se tvůrci ale nějak prokousali, aby přinesli co nejautentičtější historický velkofilm o černoškých válečnicích. Jaký druh zážitku nás čeká poodhalují přiložené fotky a teaser.

Snímek Válečnice (The Woman King) je zasazený do Dahomejského království, tedy na území dnešního Beninu, jednoho ze států Guinejského zálivu. Příběh z 19. století nás seznámí s bojovnicemi Agojie (Mino), někdy přezdívanými také „africké Amazonky“. Ženy se v Dahomeji bojovnicemi stávaly už od 17. století. Začínaly jako členky královské ochranky, později už ženské jednotky tvořily běžnou součást vojska a v 19. století se dahomejská armáda skládala z žen asi z jedné třetiny. Agojie měly ve společnosti důležité postavení a podílely se na politickém směřování země. Protagonistkou filmu jsou generálka Nanisca a ambiciózní rekrutka (podle starších zpráv generálčina dcera) Nawi, která je podle některých historických pramenů poslední doloženou Mino a zemřela až v 70. letech minulého století. Obě ženy společně bojovaly proti nepřátelům, kteří „pošpinili jejich čest, zotročili jejich lid a hrozili, že zničí vše, pro co žily“.

Naniscu hraje Viola Davis, Nawi ztvárnila Thuso Mbedu a dále ve snímku hrají Lashana Lynch či John Boyega. Režíruje Gina Prince-Bythewood, která napsala scénář spolu s Danou Stevens. Premiéra v českých kinech je ohlášená na 15. září.

Foto: Sony

Zdroj: Vanity Fair

Galerie: 13

Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu Válečnice: První teaser a fotky z historického velkofilmu | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest