Avatar: James Cameron zvažuje, že nenatočí další dvě pokračování

Avatar: James Cameron zvažuje, že nenatočí další dvě pokračování | Fandíme filmu
Disney
Zobrazit další 2 obrázky
Celou ságu přirovnává k Pánovi prstenů a dozvídáme se podrobnosti o Quaritchovi a lidské invazi na Pandoru.

Magazín Empire pokračuje v odhalování zajímavostí o budoucnosti Avatara, o něž se podělily tvůrci a herci. Zatím jsme rozebírali postavy Kate Winslet a Sigourney Weaver, dnes je na řadě Stephen Lang.

Ten v prvním filmu ztvárnil hlavního záporáka Milese Quaritche, tedy velitele ozbrojených sil organizace RDA, která přilétá na Pandoru, aby tam drancovala její suroviny, bez ohledu na místní obyvatelstvo. Quaritch nelítostně dohlížel na to, že vše šlo podle plánu a v závěru snímku po zásluze zemřel. Nebo to tak alespoň vypadalo. Už delší dobu nicméně víme, že je zpátky, ačkoliv si prošel jednou zásadní změnou. Jeho vědomí bylo přeneseno do modrého avatara.

Nebo ne tak docela. Tentokrát nepůjde o krátkodobý upload do avatara (syntetického navijského těla), jakým procházel Jake Sully v prvním filmu. Tentokrát se hlásí o slovo nová technologie, tzv. „rekombináti“ (Recombinants, alias Recoms), což jsou lidská vědomí do avatarů trvale implementována. Quaritch je tak větší, má všechny schopnosti Na’viů a je naštvaný. Zároveň po tom, jak blízko byl smrti, získal výraznou porci pokory, tím pádem by mohl být ještě nebezpečnější.

RDA se na Pandoru vrací s celým zástupem rekombinátů, s velkou armádou a spoustou zásob. Pozemská organizace je připravena si vzít zpátky to, o co při minulém střetnutí s Na’vii přišla. Má s sebou podstatně víc materiálu, na místě na pokročilých 3D tiskárnách chrlí ve velkém tempu nové zbraně, postavila na Pandoře celé lidské město Bridgehead a drancuje pandorské oceány. Válka o mimozemský měsíc teprve začíná.

Mnoho zajímavého prozradil také přímo režisér James Cameron. Známý megaloman si naplánoval, že natočí pro Avatara rovnou čtyři pokračování. Teď ale začíná mírně brzdit. V minulosti tvrdil, že v rámci světa Pandory dokáže vyprávět všechny příběhy, které ho zajímají. I v aktuálním interview opakuje, že cokoliv, co bych chtěl kdy vyprávět o rodině, udržitelnosti, klimatu nebo přírodě, může vyprávět skrze Avatara. Zároveň ale připustil, že má i jiné plány a není tudíž vyloučeno, že by režii Avatara 4 a 5 předal někomu jinému.

Camerona natáčení baví, ale zároveň je pravdou, že žere hrozně moc času. Dvojka trojka jsou natočené a do kin by se měly dostat děj se co děj. Ale jestli vzniknou čtyřka a pětka, to bude záležet na tom, jak diváci filmy v kinech přijmou. Cameron by byl rád, kdyby se čtyřku a pětku natočit podařilo, protože všechny filmy podle něj nakonec tvoří jeden rozsáhlý příběh (ačkoliv v minulosti často mluvil o tom, že jsou jednotlivé díly dostatečně samostatné, aby každý nabídl ucelený divácký zážitek). A jestli případně bude čtyřku a pětku točit, to se teprve uvidí. Čtyřka by ho prý lákala hodně, protože to je z režisérova pohledu největší nátřesk celé ságy. Zároveň se ale skutečně může stát, že pětku popřípadě čtyřku i pětku předá někomu dalšímu a půjde točit něco jiného.

Část fanoušků by to ocenila, kdyby Cameron nevěnoval veškerý svůj čas Avatarovi, zároveň si ale vzpomeňme na Alitu: Bojové anděla. To byl pro Jamese řadu let jeho vysněný projekt, který kvůli práci na Avatarovi přidal Robertu Rodriguezovi. Výsledek nebyl špatný, rozhodně byl cítit Cameronův silný vliv, zároveň ale chyběla preciznost, jakou by projekt dostal, kdyby se jej James chopil osobně. Tyhle otázky nicméně ještě pár let nemusíme řešit, momentálně je pořád v nedohlednu i ten Avatar 2.

Cameron dodává, že se zprvu nejprve musel dlouze rozhodovat, zda pokračování Avatara vůbec chce připravovat, protože první film byl tak úspěšný, že si pokusem o navázání koledujete o zklamání. Tlak je obrovský. Cameron si vzal dva roky na rozmyšlenou. A nakonec na pokračování kývl pod podmínkou, že to nebude jen obyčejná dvojka, ale že musí vzniknout něco většího. Chtěl vyprávět velký příběh, jako by adaptoval románovou sérii, ala Pán prstenů. Akorát s tím rozdílem, že v tomhle případě žádná románová předloha neexistovala a James ji teprve musel se svým týmem připravit. Tak doufejme, že celá anabáze nakonec bude stát za to.

V galerii najdete nejnovější fotky.

Rodina Jakea Neytiri si dlouho žila idylickým životem, dokud se na Pandoru ze Země nevrátila těžební společnost RDA. To rodinu donutí přesídlit na mořské útesy za klanem Metkayina, kde doufají, že naleznou bezpečné útočiště. Zároveň už ale nejsou v prostředí, které by dobře znali (v pralese). Čeká na ně značný šok a to jak kulturně, tak z praktického hlediska přizpůsobení se úplně novým životním podmínkám.

V hlavních rolích se představí Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, CCH Pounder, Matt Gerald, Joel David Moore, Oona Chaplin, Cliff Curtis, Jamie Flatters, Britain Dalton, Trinity Bliss, Bailey Bass, Filip Geljo, Duane Evans, Jacks Champion a Kate Winslet. Režíruje James Cameron. Datum české premiéry je stanoveno na 15. prosince 2022.

Foto: 20th Century Studios

Zdroje: Empire I, II, III

Galerie: 3

Avatar: James Cameron zvažuje, že nenatočí další dvě pokračování | Fandíme filmu Avatar: James Cameron zvažuje, že nenatočí další dvě pokračování | Fandíme filmu Avatar: James Cameron zvažuje, že nenatočí další dvě pokračování | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest