Box Office: Rakeťák podlehl dinosaurům a málem i stíhačkám

Box Office: Rakeťák podlehl dinosaurům a málem i stíhačkám | Fandíme filmu
Pixar
Pixar v pokladnách neoslňuje, zato na Jurský svět a Top Gun se chodí pořád ve velkém.

Start pixarovky Lightyear (Rakeťák) se příliš nepovedl. Snímek utržil za víkend v amerických kinech 51 milionů dolarů, což nestačilo na první příčku žebříčku. Za prodloužený víkend (v USA se slaví Den nezávislosti černochů) se počítá s úhrnnou tržbou až 55 milionů. Podobnou tržbu měly v minulosti nové pixarovky, jako například Coco (51 milionů) nebo Ratatouille (47 milionů), ale vzhledem ke spojení se silnou značkou Toy Story možná v Disneym čekali lepší výsledek. Trojka otevřela za 110 milionů, čtyřka za 120. Lightyear pořád může jen ve Spojených státech utržit v úhrnu kolem 200 milionů, ale to je oproti výše zmíněným pokračováním opět zhruba polovička. Co Rakeťákovi podrazilo jeho plastikové nožky? Látka se přeci jen od „dětské“ série plné hraček trochu liší. A asi nelze vyloučit, že Disney sám sobě tak trochu podřezal větev, když během pandemie rodinné publikum vycvičil k tomu, aby jeho zábavu pro děti přehrávalo doma v obýváku skrze streamovací platformu Disney+. Celosvětově je v tuto chvíli (i s prodlouženým víkendem) utrženo 89 milionů.

Prvenství na úkor Rakeťáka udržel Jurský svět: Nadvláda. Za víkend cinklo v americké kasičce dalších skoro 59 milionů dolarů (Za prodloužený víkend až 68 milionů). Na určujícím trhu v USA už je v součtu vyděláno bezmála 250 milionů (259 s prodlouženým víkendem). Mezinárodní příhoz pro dinosaury činí tenhle víkend 76 milionů. A pozor, snímek si skvěle vede v Číně, kam se od začátku pandemie dostávají hollywoodské filmy jen zřídka. Od premiéry 10. června se podařilo v úhrnu utržit už 92,8 milionu dolarů. To je nejlepší výsledek pro libovolný zahraniční film v Číně od začátku roku a třetí nejlepší výsledek zahraničního filmu v Číně od začátku pandemie. A můžeme očekávat, že součet ještě trochu povyskočí. Celosvětová tržba se prozatím zastavila na částce 631 milionů dolarů (i s 9 miliony navíc z prodlouženého amerického víkendu).

Ohromné věci se nicméně dějí na třetí příčce víkendového žebříčku. Stíhačky Toma Cruise z nebe nepadají a Top Gun: Maverick zaznamenal fenomenální pokles, když oproti minulému týdnu tržba spadla pouze o 15%! Navzdory dvěma velkým konkurentům. Víkendová tržba činila 44 milionů, za prodloužený víkend to dělá 48 mega. Snímek tak už stačil celosvětově doletět skoro k 890 milionům! To je naprosto neuvěřitelná suma pro film bez superhrdinů, Vinů Dieselů, Jamese Camerona, Bradavic, kouzelných prstenů, dinosaurů či předalekých galaxií. Nový Top Gun se navíc chlubí tím, že se v maximální možné míře snažil obejít bez digitálních triků. Jde o nejúspěšnější film Toma Cruise. Není vyloučeno, že Top Gun: Maverick překoná miliardovou tržbu, jako teprve druhý film od začátku pandemie.

U Doctora Strange v mnohovesmíru šílenství je to s miliardou nejisté. Ve svém sedmém týdnu promítání skončil snímek na čtvrté příčce s pěknými čtyřmi miliony (za prodloužený víkend 4,4). Komiksovka se tedy zatím vyšplhala na úhrnných 942 mega. V celosvětovém žebříčku marvelovek se už Doktor nad Captain Marvel (1,129 miliardy) s jistotou nedostane, ale v USA nějaké ty změny v pořadí ještě přijdou. V USA je doktůrek celkem na 405 milionech dolarů, tím pádem by mohl do konce příštího týdne pokořit Captaina Ameriku: Občanskou válku a Iron Mana 3, kteří mají v historické kronice tržby o 3, respektive 4 miliony vyšší. Pak už se asi stoupání Mnohovesmíru žebříčky zastaví.

Pak už míra zajímavosti víkendové návštěvnosti výrazně padá. Bobovy burgery přidaly něco přes milion, dohromady mají zhruba 32. O tomhle se v historických análech psát nebude. Zajímavější je to s animákem Zlouni. Ten měl úplně opačnou pozici, než Rakeťák. Vyšel zcela z ničeho a stále dokáže lidi do kin nalákat. Připsal si další meloun a celkově tak kasička cinká už 236 miliony zlaťáčků. A milionovou částku znovu atakoval nezávislý megahit Everything Everywhere All at Once. Celosvětová tržba se škrábe k 87 milionům, což se u klubových/festivalových bijáků prostě nečeká. Necelý milion si připsalo ještě Panství Downton: Nová éra (celkem 87 mega) a pak už se pohybujeme v přírůstcích v řádech nižších statisíců. Čelní filmy tabulky vysály v kinech všechen kyslík (všechny kinosály) a na ostatní už se volné sedačky a volní diváci tak nějak nedostali.

Příští týden do sálů dorazí novinky Elvis a Černý telefon, což by opět mohlo pořadím zajímavě zamíchat. Budeme se zvědavostí vyhlížet.

Titulní foto: Rakeťák

Zdroje: The Numbers, Box Office Mojo, Deadline I, II, III

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest