Box Office: Dinosauři Jurského světa vzali pokladny kin útokem

Box Office: Dinosauři Jurského světa vzali pokladny kin útokem | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit další 4 obrázky
Obří ještěři si uzurpují pro sebe velkou část kinosálů, ale Top Gun: Maverick svůj boj stále nevzdává.

Dalo se to předpokládat a skutečně se to stalo. Jurský svět: Nadvláda je megahit. Kritici film strhali (jen 30% pozitivních recenzí na agregátoru Rotten Tomatoes, při průměrné známce 4,9 z 10), ale běžní diváci jsou spokojení – od filmu chtěli hromadu dinosaurů a přesně to dostali.

Tržba na určujícím trhu ve Spojených státech se tak vyšplhala dokonce na 143 milionů dolarů, což je druhá nejvyšší letošní úvodní částka. Třetí nejvyšší úvodní tržba od začátku pandemie a ta vůbec nejvyšší, pokud vynecháme superhrdinské filmy. Předchozí díl série, Jurský svět: Zánik říše, utržil za svůj první víkend jen o chlup víc – 148 milionů. Divácký zájem o sérii tedy prakticky neklesá. Mezinárodní výsledek byl také parádní. Na některých trzích film startoval už minulý týden, ale nastoupil do dalších 57 teritorií a za víkend z toho celkem bylo 177 milionů. Od začátku promítání už mezinárodní trhy zvládly skoro 246 mega a celkem to celosvětově dělá 389 milionů.

Na druhé příčce poletuje Top Gun: Maverick. Ten se sice promítá už třetím týdnem a Jurský svět mu sebral prémiové kinosály, přesto však film ve Spojených státech utržil dalších 50 milionů dolarů. Mezinárodní kina přidala dalších skoro 53 milionů. V USA je tedy utrženo celkem 393 milionů a celosvětově 747 milionů. Z Mavericka už je druhý nejúspěšnější film kariéry Toma Cruise a pravděpodobně už příští víkend bude tím vůbec nejúspěšnějším. Momentálně tuhle pozici drží Mission: Impossible – Fallout s částkou 787 milionů.

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství pod náporem dvou velkých konkurentů výrazně padá. Při svém šestém víkendu promítání přidal do kasičky necelých 5 milionů dolarů a v úhrnu se tedy může pochlubit 397 miliony z USA a 930 miliony celosvětově. V rámci celosvětového marvelovského žebříčku už doktor přes desátou Captain Marvel (1,1 miliardy) nepřeskočí, ale v rámci amerického žebříčku ještě existuje šance, že by se mohl přehoupnout přes 8. a 9. příčku, kde momentálně trůní Iron Man 3 (téměř 409 milionů) a Captain America: Civil War (408 milionů).

Zbytek žebříčku návštěvnosti pro tento víkend už je celkem nuda, protože ostatní filmy ve stínu titánů paběrkovaly. Film Bobovy burgery přidal 2,3 milionu, celosvětově má utrženo necelých 29 milionů. Tedy nic, čím by se dalo chlubit. Lépe je na tom mezi animáky rodinná podívaná Zlouni. Ta si připsala 2,2 milionu a po troškách tak zvyšuje svůj dlouhodobě úspěšnou jízdu kinosály. Úhrnná tržba činí 223 milionů.

Co dalšího ještě stojí za zmínku? Indie hit Everything Everywhere All at Once přidal ke svojí už tak parádní tržbě další více než milion a má v součtu 63 milionů z USA a 83 milionů globálně. Tím se ze snímku stává nejúspěšnější film klubového distributora A24, pro něhož bylo dosud největším hitem Děsivé dědictví, jež utržilo 80 milionů. Nový bizár od Davida Cronenberga Crimes of the Future se naopak definitivně sesypal. Kritiky skvěle hodnocená sci-fi už prvním týdnu utržila málo a teď se ještě výrazně propadla, ve víkendovém žebříčku jí patří až 10. příčka a utržila jen slaboučkých 375 tisíc. Úhrnná tržba činí 2,3 milionu a Cronenberg už veřejně mluví o tom, že doufá, že si diváci najdou film na domácím videu. O pozornost se také hlásí indický hit RRR, který se ještě jednou zkusí prosadit na americkém trhu. Tam dosud sklidil 14 milionů a celosvětový úhrn už činí 140 milionů. Což je naprosto fenomenální výsledek, pro film natočený mimo USA, Británii a Čínu. Uvidíme, zda z toho bude nějaká první vlaštovka zesíleného světového zájmu o indickou kinematografii.

Příští víkend to na diváky zkusí pixarovka Rakeťák, tudíž by opět o zajímavé zprávy z pokladen neměla být nouze.

Zdroje: The Numbers, Box Office Mojo, Deadline

Galerie: 5

Box Office: Dinosauři Jurského světa vzali pokladny kin útokem | Fandíme filmu Box Office: Dinosauři Jurského světa vzali pokladny kin útokem | Fandíme filmu Box Office: Dinosauři Jurského světa vzali pokladny kin útokem | Fandíme filmu Box Office: Dinosauři Jurského světa vzali pokladny kin útokem | Fandíme filmu Box Office: Dinosauři Jurského světa vzali pokladny kin útokem | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest