Tom Cruise o tom, proč riskuje pro filmy svůj život

Tom Cruise o tom, proč riskuje pro filmy svůj život | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Herecká hvězda je s Top Gunem na festivalu v Cannes a strhává na sebe pozornost.

Festival v Cannes obvykle patří především umělečtější a mezinárodnější tvorbě, ale čas od času pozve k promítání také nějaký hollywoodský velkofilm. Letos je to obzvlášť příhodné, protože po několika pandemických letech lze konečně festival pořádat v normálních podmínkách a velké plátno je s výpravnými snímky tak nějak přirozeně spojeno. Velkolepý Top Gun: Maverick tak perfektně slouží jako oslava návratu diváků do kin.

Kolem slavnostní projekce se konala velká show, kdy na nebi přeletěly letouny ve formaci, Tom Cruise obdržel překvapivou čestnou Zlatou palmu a promítání snímku doprovodily pětiminutové ovace ve stoje. Krom samotného filmu byla divákům nabídnuta také konverzace s hercem.

Tom spolu s moderátorem vzpomínal na svou bohatou kariéru a hovořil především o svojí lásce k filmu. Když v oboru začínal, nezajímal se na place o zákulisí drby, ale to, jak se všechno dělá. Navštívil každé oddělení, fascinoval jej každý aspekt filmového procesu. Režiséři jako Stanley Kubrick mu vysvětlovali, jak jednotlivé řemeslné postupy využít k vyprávění.

Cruise film prostě miluje a říká, že svoje snímky točí pro velké plátno. Proto prý naprosto nepřicházela v úvahu varianta, že by dovolil uvedení Top Gunu: Maverick na streamu. Snímek jednoznačně musel jít nejprve do kin. Pro Cruise je důležité velké plátno i komunitní zážitek. Navíc chtěl podpořit kinaře.

A právě s Tomovou láskou ke kinematografii souvisejí i jeho nebezpečné kousky, jež s velkou chutí na plátně předvádí. K tématu řekl: „Genea Kellyho se také nikdo neptal, proč tancuje. Jako malý jsem skočil ze střechy našeho domu, jen s prostěradlem namísto padáku. Vždycky jsem věřil tomu, že dokážu posunout uměleckou formu, že můžu něco udělat jinak. Přemýšlel jsem o tom, jak diváky vtáhnout do akce, jak je pobavit. Co proto můžu udělat?“

Co udělal, asi tušíte. Od šplhu po fasádě nejvyšší budovy světa až po seskok z útesu na motorce je škála Cruisových kousků opravdu široká. Tvrdí, že divák nesmí poznat, kolik si daný moment vyžádal práce. Všechno musí působit naprosto přirozeně. Působí? To už je na vás.

Titulní foto: Top Gun: Maverick

Zdroje: Variety, Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest