Spider-Man: Bez domova – Proč se film nepromítal v Číně

Spider-Man: Bez domova – Proč se film nepromítal v Číně | Fandíme filmu
Marvel Studios
Požadavky cenzorů jsou občas vyloženě padlé na hlavu.

Patrně už jste slyšeli tom, že v Číně panuje cenzura. A ta postihuje i zahraniční filmy, které dostanou příležitost být v zemi promítány. Hollywood se cenzuře přizpůsobuje v zásadě dvěma způsoby. Buď si cenzoři vyžádají konkrétní úpravy a film je podle toho patřičně sestříhám a poté uvedený. Co na tom, že si čínští diváci občas stěžují, že zahraniční filmy nedávají tak docela smysl. Hlavně, že publikum bylo uchráněno před „škodlivým“ obsahem. Druhou možností je, že se nákladné velkofilmy s mezinárodními ambicemi rovnou točí tak, aby mimo USA nepobuřovaly, popřípadě aby šel „závadný“ obsah snadno vypustit. Asi si dokážete představit, že obvyklé výtky směřují vůči nábožensky, politicky či kulturně problematickým záležitostem.

V Hollywoodu jsou peníze až na prvním místě, takže obvykle požadavkům s chutí vyhoví. V případě Spider-Mana: Bez domova však byly požadavky čínských cenzorů prostě nesplnitelné. Podle informací magazínu Puck News úředníci z Říše středu požadovali, aby z filmu byla vystřižena Socha Svobody! To je opravdu nesmyslná žádost, když si vezmete, jak prominentní socha v závěru filmu je. Kdyby se opravdu vystříhala, zbyly by z akčního finále jen nesouvislé útržky. Nebo by muselo studio natočit alternativní verzi finále a to by se nejspíš nevyplatilo, i kdyby Číňané chodili do kina jak zběsilí. A potenciálně by se to vzhledem k uspěchané produkci ani nestihlo. Studio Sony, které má nad sérií se Spider-Manem kontrolu, tak nakonec zásadní úpravy odmítlo.

Čína následně měla ze svých požadavků slevit a žádat to, aby vyobrazení Sochy Svobody bylo alespoň omezeno, především potom momenty, které na první pohled odkazovaly k americkému patriotismu. V Sony ale i tuhle možnost odmítli. Studio by nemělo jistotu, že po zásazích Čína snímek skutečně nasadí a co si budeme povídat, cenzor může z filmů vystříhat nahotu, sprostá slova nebo třeba homosexuály. V každém jednotlivém případě se někdo naštve, ale nakonec by se situace nakonec uklidnila. Pokud by z filmu zmizel symbol Spojených států, brala by pochodně a vidle do rukou celá Amerika a Sony by to dostalo brutálně sežrat.

Spider-Man si i bez Číny vedl celosvětově v pokladnách skvěle, tak doufejme, že Hollywood bude druhému největšímu filmovému trhu do budoucna méně podlézat a nebude se tak často stávat, že se jednotlivé snímky už dopředu točí s ohledem na čínské cenzory.

Foto: Marvel / Sony

Zdroj: Puck News

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu