Box Office: Doctor Strange 2 je druhý největší hit od začátku pandemie

Box Office: Doctor Strange 2 je druhý největší hit od začátku pandemie | Fandíme filmu
Marvel Studios
Marvel rozkradl kinosály a krom Doctora Strange 2 si jiné filmy vedly dost bídně.

Hlavní téma pro Box Office článek tohoto týdne je jasné. Kinům učaroval Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. Někteří analytici se domnívají, že až budou v pondělí k dispozici definitivní víkendové součty, mohla by víkendová tržba filmu činit až 197 milionů. Disney zatím hovoří opatrně a uvádí, že Doktor vyšplhal na největším světovém trhu v USA na 185 milionů. Už to znamená druhý nejlepší úvodní víkend od začátku pandemie (po Spider-Manovi), nejlepší otevírák letošního roku (druhý The Batman utržil 134 milionů). Také jde o nejlepší start Marvel filmu mimo všechny Avengers, Spider-Mana: Bez domova a Black Panthera. Snímek se těsně vyhnul historické top 10 a zařadil se na pozici 11. nejlepšího úvodního víkendu v historii.

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství se také může pochlubit tím, že asi o sto milionů překonal prvního Doktora a utržil dalších 265 milionů mezinárodně, což znamená, že v úhrnu už má snímek na účtu 450 milionů dolarů. To je druhý nejlepší výsledek od začátku pandemie hned po Spider-Manovi. Navzdory vysokým nákladům bude film za pár dní zaplacený. Otázkou zůstává, jak velký bude propad v příštím týdnu, protože recenze byly slabší než u jiných marvelovek a také průzkum divácké spokojenosti u amerických diváků vyplivl pouze známku B+, což je u podobně populárních značek signál, že diváci v kině nedostali tak úplně to, co očekávali.

K pozitivním výsledkům snímku pomohly také zvýšené ceny vstupenek a skutečnost, že spousta multiplexů film nasadila do velkého počtu sálů. Některé dokonce do všech! Což se muselo podepsat na výsledcích ostatních snímků. A také podepsalo. Všechny ostatní filmy už skončily pod deseti miliony dolarů, přičemž nejlépe si vedl animák Zlouni. Ten si na účet připsal dalších 9,7 milionu a celkem už utržil 148 mega. To na neznámý film s relativně rozumnými náklady není špatné. Vedle toho Ježek Sonic 2 už si upevňuje postavení hitu. Při pátém víkendu promítání přidal do banku 6,2 milionu a v úhrnu už utržil 349 milionů. To v tuhle chvíli stačí na 6. příčku historického videoherního žebříčku, odkud „Soník“ vystrnadil Prince z Persie. Příští týden budou z 5. příčky sesazeni Angry Birds, a pak už se uvidí, jestli se snímku podaří vyšplhat až na úroveň dalšího letošního videoherního hitu, Uncharted (celkem utrženo 394 milionů).

Dál tabulkou padají Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. Film přišel skoro o tisícovku kin a za víkend utržil už jen 3,9 milionu, v USA má úhrnně jen slaboučkých 86 a celosvětově ani ne 364. U skoro jakéhokoliv jiného filmu by šlo o vynikající výsledek, ale tady se bavíme o extrémně drahém pokračování ságy, kde si předchozí snímky vedly násobně lépe. Na Doctora Strange doplatil jiný biják plný paralelních světů - Everything Everywhere All at Once. Skvěle hodnocený nezávislák přišel o trpkých 671 kinosálů, a tak po týdnech hojnosti zaznamenal první zásadní pokles. Oproti minulému víkendu dokonce 40 procent. Film už nicméně má splněno. Mezinárodně distribuční společnost A24 rozprodala mezinárodní promítací práva dopředu za fixní částky a jakékoliv příjmy doma v USA tak už prakticky znamenají zisk. Tento víkend se utržily další 3 miliony, celkově už jich ve Státech do kasičky nacinkalo 41,5.

Hůř je na tom Seveřan, který měl podstatně vyšší rozpočet a už od začátku slabé výsledky. Tento víkend zaznamenal už jen 2,7 milionu a celková tržba 51 milionů studiu Focus zaplatí tak možná náklady na propagaci. Rozpočet ve výši 70 milionů (dalších dvacet zaplatily dotace) bude v účetních knihách svítit v křiklavě červených číslech. Ztracené město už má naopak vyděláno, protože s obdobným rozpočtem dokázalo nastřádat už téměř 163 milionů. Tento víkend se přidávalo dalších 2,5 milionu.

Do první desítky pronikly ještě snímky The Unbearable Weight of Massive Talent, Memory a Father Stu, ve všech případech však byly utrženy nízké částky, zhruba kolem jednoho mega. Na jedenáctce se krčí Moribus s 600 tisíci a s celkovou tržbou 162 milionů končí jako jeden z největších komiksových propadáků vůbec. Vzhledem k nízkým nákladům na snímku studio Sony asi nebude nakonec přímo tratit, ale z dlouhodobého hlediska riskuje, že komiksovkám zbytečně zhorší pověst a sníží tržby u snímků, které by reálně měly šanci utržit víc.

Příští týden by teoreticky mohla udělat nějakou větší parádu hororová Žhářka natočená na motivy Stephena Kinga. Jinak ale budeme stále sledovat především Stephena Strange. A to konkrétně v tom ohledu, jak výrazně mezitýdně klesne. Díky tomu si budeme moci udělat představu, zda Mnohovesmír šílenství bude pouze úspěšný, anebo má Marvel v rukou další regulérní miliardový megahit.

Foto: Marvel

Zdroje: The Numbers, Deadline, Box Office Mojo

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu