Rychle a zběsile 10: Podrobnosti o zákulisních problémech, přefouknutý rozpočet

Rychle a zběsile 10: Podrobnosti o zákulisních problémech, přefouknutý rozpočet | Fandíme filmu
Universal
Zdroje z produkce poodhalují, co zapříčinilo naštvaný odchod režiséra Justina Lina.

Utíká to jako voda. Přesně před týdnem jsme se dozvěděli, že Justin Lin opouští režisérský post Rychle a zběsile 10. Začátkem týdne si studio vybralo náhradu a čekáme na to, zda se s Louisem Leterrierem podaří uzavřít smlouvu a kamery se opět rozjedou. Mezitím se The Hollywood Reporteru podařilo zmáčknout své zákulisní zdroje a přinést první podrobnosti o tom, co se vlastně stalo a proč Lin tak náhle odešel, jen pár dní od první klapky.

Dosud se jako oficiální důvod udávaly pouze nekonkrétní „tvůrčí neshody“, případně se éterem nesla šuškanda o tom, že Vin Diesel zase dělal potíže svým laxním přístupem a panovačností, jak už se to o něm traduje léta. The Hollywood Reporter to v zásadě potvrzuje, avšak v daleko větší barvitosti:

Lin už toho měl podle interních zdrojů prostě dost. Vadily mu neustálé změny ve scénáři, už byl unavený z rozsáhlé produkce a nebavilo ho se znovu a znovu dohadovat s Dieselem. Justin se domníval, že natáčení začne s hotovým scénářem, nakonec ale skončil v situaci, kdy se přepisovalo za pochodu. Jednu klíčovou východoevropskou lokaci bylo třeba škrtnout kvůli válce na Ukrajině, což znamenalo první výrazný zásah do scénáře. Dlouho trvalo, než byl obsazený jeden ze záporáků (můžeme spekulovat, zda je řeč o Jasonu Momoovi nebo Brie Larson) a obsazení konkrétní osoby s sebou přineslo další změny. A studio do Londýna poslalo nového scenáristu, který měl nadále upravovat dialogy, které Lin spolu s jeho parťákem Danem Mazeauem napsali.

To všechno by se asi dalo přežít a vlastně to připomíná běžný proces natáčení drahých velkofilmů – vždy jde o živý proces, do něhož zasahuje řada vnějších okolností. V tomhle případě tu byla nicméně ještě „faktor Diesel“, tedy hlavní hvězda a producent série, který konstantně požadoval další a další úpravy. Vše mělo vyvrcholit 23. dubna, kdy Vin na čtyřčlennou poradu přišel s další sérií připomínek. Během schůzky údajně došlo k „velkým neshodám“ a všechno skončilo tím, že za sebou režisér práskl dveřmi. Následně prý někomu z kolegů řekl, že mu natáčení filmu nestojí za jeho duševní zdraví a rozhodl se natáčení opustit. Lin ani Diesel se nevyjádřili, studio se nicméně skrze svého zástupce snaží tvrdit, že Lin měl kreativní neshody pouze se studiem, nikoliv s někým z kolegů. (Ale téhle verzi asi věří málokdo, Universal Pictures se prostě snaží zachovat iluzi toho, že se nic vážného neděje).

Dle zákulisních informací je psaní posledních dílů série značně komplikovaný proces, kdy scenáristé kupříkladu píší další a další akční scény, Diesel si z nich vybírá ty, co se mu líbí a je na režisérovi, aby se popral s tím, jestli budou nějak pasovat do vyprávění. S tím, že se Vin může kdykoliv znovu rozmyslet a proces začíná znovu od nuly. Celé Rychle a zběsile je prý puzzle, které se proměňuje přímo před očima.

Už 25. dubna se podařilo se studiem domluvit na podmínkách, za nichž mohl Lin skutečně odejít. Všechny svoje kolegy ze štábu ujistil, že mají jeho stoprocentní podporu v tom, aby u projektu zůstali a neohrozili tak svůj příjem. Veřejnost se o Linově odchodu dozvěděla 26. dubna, avšak dle Hollywood Reporteru bylo na průšvih zaděláno už několik měsíců. Vliv mělo už to, že se na desítce začalo pracovat prakticky okamžitě po dokončení devítky, takže na Lina asi působila také únava. Pro Universal je k tomu všemu Rychle a zběsile jeho nejvýdělečnější značka, takže během let tlak na filmaře narostl tolik, jako u málokteré jiné série.

Tlak je navíc o to větší, že rozpočet údajně přesáhl hodnotu 300 milionů dolarů. To znamená, že spolu s náklady na marketing se propálí tak půl miliardy a studio bude do filmařů tvrdě tepat, aby film utržil alespoň miliardu, pokud se má zaplatit. To se v sérii povedlo naposledy osmičce v roce 2017 a samozřejmě je výrazně těžší mít na výsledek přímý vliv, když vám do práce kdekdo kecá. Více než 100 milionů z obřího rozpočtu údajně tvoří jen náklady na výplaty herců, kdy si všechny zavedené tváře série i nové hvězdy přijdou minimálně na jednotky, ale často na desítky milionů dolarů. Výplaty všech jsou prý ale v zásadě malé oproti tomu, jakou gáži pobírá přímo Diesel (ten je placený jako herce a producent zároveň). Ten už navíc zřejmě pochopil, že mu jinde pšenka nekvete, a tak lze očekávat, že svou kontrolu nad Rychle a zběsile bude chtít i nadále upevňovat.

Foto: Justin Lin při natáčení Rychle a zběsile 9

Zdroj: The Hollywood Reporter

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest