Will Smith opustil oscarovou Akademii, jeho budoucí filmy pozastaveny

Will Smith opustil oscarovou Akademii, jeho budoucí filmy pozastaveny | Fandíme filmu
Sony
Podrobný přehled všeho, co následovalo poté, co Smith během Oscarů nafackoval kolegovi.

Co se stalo

Od letošního oscarového klání uplynul týden. A zatím to vypadá, že se poslední ročník zapíše výrazně do hollywoodské historie. I ti, kteří se běžně o Oscary nezajímají, téměř určitě slyšeli o incidentu, k němuž během slavnostního večera došlo. Když komik Chris Rock uváděl jednu z cen, začal několika obvyklými frky na rozehřátí a jedna jeho poznámka zamířila také na adresu přítomné Jady Pinkett Smith a její holé hlavy.

Jakmile její manžel Will Smith zaregistroval, že Jada nereaguje s pobavením, zvedl se ze svého místa, dokráčel na pódium, dal Rockovi facku a vrátil se na svoji židli. Když se Rock pokusil následně vznést, že přeci šlo jen o hloupý vtip, tak na něj ještě Smith dvakrát zařval, ať si „jeho ženu nebere do svojí zasr*ný huby“. Sál ztuhl. Otřesený Chris Rock dokončil uvádění ceny a zmizel v zákulisí. Později se potvrdilo, že opravdu nešlo o secvičenou scénku, jak se někteří zpočátku mohli domnívat.

Večer běžel dál, Smith zůstal na svém místě, postupně za ním chodili jeho manažerka či Denzel Washington a uklidňovali jej. Následně si zjevně rozrušený herec došel pro Oscara za nejlepší mužský herecký výkon, během děkovné řeči přidal částečnou omluvu lidem v sále a Akademii (nikoliv Chrisu Rockovi), nesoustředěně mluvil o svých vlastních těžkostech a životních příkořích, pokusil se přirovnat svou situaci k osudům Richarda Williamse (za jehož ztvárnění dostal Oscara) a tekly mu slzy.

Reakce veřejnosti

Ještě v momentě, kdy Smith s rodinou a přáteli vesele pařil na afterparty, se objevily k celé situaci nejrůznější mediální komentáře. Ty měly poměrně širokou škálu. Některé zůstaly zkrátka u toho, že násilí v moderní společnosti jednodušení není akceptovatelná forma reakce. Případně se rozhořela debata o toxické maskulinitě. Objevily se také pochybnosti o Smithově vyrovnanosti, či úvahy na téma extrémního a nepřirozeného tlaku, který je na exponované celebrity kladený. Nebo naopak zazněly postřehy z poněkud opačné části názorového spektra. Tedy že společnost (zvlášť ta americká) je násilím prorostlá, přikládat mu nějakou větší pozornost zrovna na Oscarech je tak poněkud pokrytecké. Zvlášť když Oscary v minulosti s chutí oslavovaly daleko problematičtější jedince (akorát s tím rozdílem, že prohřešky Harveyho Weinsteina a jemu podobným se prostě neděly v přímém přenosu před kamerami).

Reakce Chrise Rocka a úřadů

Veřejná debata zkrátka byla rozmanitá, nicméně se rychle ukázalo, že ať už budou důsledky událostí jakékoliv, Smith nevyjde bez poskvrny. Právnímu postihu se zřejmě vyhne. Podle kalifornských zákonů jej mohla čekat až statisícová pokuta a šest měsíců vězení, nicméně vše nasvědčuje tomu, že Chris Rock v běžící šestiměsíční lhůtě nevyužije svého práva podat trestní oznámení. Komik zatím k celé věci řekl pouze to, že ji zpracovává a někdy v budoucnu o ní bude mluvit víc.

Reakce Akademie

Akademie filmového umění a věd, která Oscary uděluje, se proti Smithově chování vymezila. Stejně tak jeho chování odsoudily herecké odbory – organizace SAG. Sám Smith den po Oscarech vydal veřejnou omluvu, kde odsoudil veškeré násilí a označil svoje chování za neospravedlnitelné. Uvedl, že emocionálně neunesl vtip spojený se zdravotním stavem svojí ženy, ale za své chování se stydí, vynasnaží se být lepším člověkem a omlouvá se Chrisi Rockovi, Akademii a všem divákům v sále i u televizorů.

Smith končí v Akademii

Přesto Akademie záhy vydala prohlášení, že celá záležitost bude v souladu se zásadami organizace v následujících týdnech prošetřena a Smith může čelit disciplinárnímu postihu. Než se ale stačila celá procedura pořádně rozeběhnout, sám herec oznámil, že rezignuje na své členství v Akademii (byl přijat roku 2001) a je připravený na jakýkoliv další trest. Podle zákulisních informací serveru Deadline by mu neměl být odebraný samotný Oscar, avšak už v tuhle chvíli se nepočítá s tím, že by Smith mohl předávat Oscara příštímu vítězi, jak bývá při ceremoniálu tradicí. Šetření Akademie dál pokračuje.

Pozastavené filmy

Ať už to dopadne jakkoliv u Akademie, událost má už teď vliv na Willovu kariéru. Podle informací The Hollywood Reporteru se před incidentem připravovali Mizerové 4. Projekt v tuhle chvíli není zrušený, nicméně přípravy byly pozastaveny, dokud se celá situace neuklidní. Pozastavené byly také přípravy snímku Fast and Loose pro Netflix. Už zhruba týden před Oscary projekt kvůli plnému harmonogramu opustil režisér David Leitch. Začalo hledání nového režiséra, ale to bylo po oscarovém předávání pozastaveno a v tuto chvíli není jisté, co s projektem do budoucna bude.

Foto: Will Smith ve filmu Mizerové 3

Zdroje: Variety, The Hollywood Reporter, Will Smith, Deadline I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest