Recenze: Morbius

Recenze: Morbius | Fandíme filmu
Sony Pictures
Zobrazit dalších 10 obrázků
Studio Sony pokračuje ve výrobě filmů, které by slavily úspěch tak možná dvě dekády zpět. 

Studio Sony dál pokračuje ve vytváření svého vlastního komiksového vesmíru se spidermanovskými záporáky, a po dvou filmech s Venomem do kin přichází Morbius. Trailery na něj byly rozporuplné, z několika zveřejněných mě osobně zaujal pouze ten druhý, a s více ukázkami přicházelo pouze více pochybností. První zámořské reakce také nemluvily o filmu nijak pozitivně, hovořilo se o chaosu a scenáristicky zastaralém filmu bez špetky invence. Tak jak to nakonec dopadlo?

Nejprve si rychle představme ústřední postavu. Dr. Michael Morbius je geniální vědec, který odmala trpí nevyléčitelnou poruchou krevní srážlivosti, jež omezuje jeho pohyb a životní funkce. V honbě za léčbou se ve svém výzkumu zaměřil na upíří krev (a nemyslíme tím Drákulu, ale blízké příbuzné netopýrů, kteří reálně existují). Skrze pokusy s její kompatibilitou s lidskou krví vyrobil sérum, které sám sobě aplikoval. Nemoc sérum vyléčilo, zároveň ho však proměnilo v krvežíznivé monstrum s nadlidskými schopnostmi prahnoucí po krvi.

Sony Pictures
Morbius

Film jako takový se tohoto komiksového originu drží téměř ve všem, vyjma věcí souvisejících se Spider-Manem, s nímž má Morbius podobně jako Venom společnou komiksovou historii. A nutno říct, že jakákoliv návaznost na pavoučího může, jejíž absence u Venoma místy nedává smysl a musí se s ní scenáristicky složitě kličkovat, zde opravdu nechybí a příběh si v základu vystačí se zápletkou jako takovou. Jakékoliv potenciální dějové nesrovnalosti v rámci těchto komiksových vazeb ve filmu nejsou znát, a Morbius dokáže fungovat jako samostatná postava i ve světě bez Spider-Mana o něco lépe, než zmíněný Venom.

Dále se sluší říct, že snímek poměrně rychle uteče, nezdržuje se na jednom místě a vy jste rádi, že je konec. Režisér Daniel Espinosa se snaží a minimálně jeho řemeslná zručnost je zde alespoň na základní úrovni znát. Avšak zde končí veškerá pozitiva, která se dají o filmu napsat. Bohužel, Morbius je jen další sterilní produkt studia Sony, které se stále nedokázalo poučit a pořád nedokáže vyplodit moderní film, jenž by nepůsobil jako něco, co by se hodilo do komiksové éry zhruba před dvaceti let. Zkratkovitý příběh, který v průběhu 100 minut nenabízí absolutně žádný výraznější záchytný bod, obohacen o nudnou a impotentní výpravu, která se snad ani nedá nazvat rutinou.

Opravdu dlouho sem neviděl film, u kterého by mi bylo tak hrozivě jedno, co se v něm děje, a nezáleželo mi na nezajímavých postavách. Ostatně jména scenáristů (Matt Sazama a Burk Sharpless), kteří stojí za průměrnými věcmi jako Poslední lovec čarodějnic nebo Drákula: Neznámá legenda, nebudí velká očekávání. Bohužel je to však ještě horší.

Sony Pictures
Morbius (2022)

Ústřední postava Michaela Morbia, kterou rozpačitě hraje Jared Leto, v sobě nabízí opravdu velkou možnost vnitřního konfliktu, který však v tomto zpracování klouže po povrchu, a ve výsledku hlavní postavu vůbec nikam nedovede. Jakékoliv antihrdinství, které může jeho postava vykonávat, si musíte spíše domyslet, a scénář v tomto nenabízí Letovi nic, čím by mohl alespoň naznačit určitý vnitřní souboj. Proměna v krvežíznivou bestii je zde zametena pod koberec a nahrazena fádní a nudnou honbou záporáka (jestli se tomu v rámci tohoto příběhu dá tak říkat), u kterého je naopak zpracování vyhnáno do opačného extrému, kdy vidíme neopodstatněnou otočku charakteru o 180° bez jakéhokoliv dřívějšího náznaku.

Technické zpracování filmu je poté stejně tak zapomenutelné, jako jeho děj a postavy. Akce je zběsilá a nepřehledná, musí být doplňována o zpomalovačky ala Snyder, abychom vůbec viděli co se v daném souboji děje, když už teda nějaká akce probíhá. Nejzajímavější vizuální prvek v podobně echolokace nepůsobí jinak než rušivě. Jediné, co se dá relativně pochválit je hudba a ozvučení filmu.

Jak už bylo zmíněno, postavy jsou buď extrémně nezajímavé, povrchní nebo prostě jen zbytečné. Morbius nenabízí žádnou výraznou figuru, která by dokázala film strhnout nebo ozvláštnit. Nejvíc se vám tak paradoxně vryje do paměti přehrávající Matt Smith, který zřejmě tušil, že film i jeho postava jsou tak nějak o ničem, a snažil se alespoň o to, aby si užil natáčení. Ostatně když vám herec rozhovoru řekne, že svoji postavu vlastně nechápe, tak je něco špatně. Adría Arjona jako Morbiova milá Martine Bencroft se ve filmu smrskne do role volavky a hezké tváře v pozadí. A mluvit o Tyresi Gibsonovi a Alu Madrigalovi snad ani nemá smysl. To, co tihle dva ve filmu předvádí je výsměch. A to nemluvím o tom, že jejich postavy jsou ve filmu platné asi jako řidičák na sbíječku.

Sony Pictures
Morbius

Pokud byste čekali, že film aspoň nějak zachrání humor, tak opravdu ne. Ten totiž téměř absentuje. Na druhou stranu beru pozitivně, že alespoň v tomhle netlačili tvůrci na pilu podobně, jako se to někdy stává v MCU, a nesnažili se humor cpát do nevhodných či dramatických scén. Zároveň ale platí, že tam, kde Venoma zachraňovalo herectví Toma Hardyho, či v pokračování přehrávající Woody Harrelson, zde nemá snímek kdo zachránit. Pokud si tak z filmu budete něco pamatovat, budou to pravděpodobně potitulkové scény, které mají diváky navnadit na věci budoucí, avšak paradoxně mohou některé fanoušky spíš naštvat. Ostatně já sám z nich mám rozporuplné pocity.

Ve výsledku je tak Morbius extrémně nezajímavá podívaná, kterou bych čekal na DVD po komiksovém boomu po roce 2000. Nudné, jednotvárné a povětšinou i úplně zbytečné postavy, zkratkovitý scénář, sterilní výprava, a nepřehledná akce završená jedním z nejdebilnějších konců v historii komiksových filmů. Najdou se i pozitiva v podobě například hudby, stylových úvodních a závěrečných titulků, nebo tempa filmu, to však nestačí. Sony vyplodilo produkt, který je po všech stránkách vykastrovaný Venom, z něhož zbylo jen to fádní a nelogické. Opravdu mě zaráží, že po všech těch neúspěšných pokusech se studio nedokázalo poučit, a vyplodí něco, jako je Morbius.

Foto: Sony

Naše hodnocení
4/10

Galerie: 11

Recenze: Morbius | Fandíme filmu Recenze: Morbius | Fandíme filmu Recenze: Morbius | Fandíme filmu Recenze: Morbius | Fandíme filmu Recenze: Morbius | Fandíme filmu Recenze: Morbius | Fandíme filmu Recenze: Morbius | Fandíme filmu Recenze: Morbius | Fandíme filmu Recenze: Morbius | Fandíme filmu Recenze: Morbius | Fandíme filmu Recenze: Morbius | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest