Oscar 2022: Katastrofický večer skončil flákancem od Willa Smithe

Oscar 2022: Katastrofický večer skončil flákancem od Willa Smithe | Fandíme filmu
Akademie filmového umění a věd
Změny v ceremoniálu se nepovedly, ocenění nepřekvapila, Smith předvedl nepochopitelný zkrat.

Další ročník Oscarů je za námi. Když jsem o víkendu předpovídal výsledky a zamýšlel se nad současným stavem ceny jako takové, dumal jsem nahlas o tom, že letošní ročník by mohl být pro budoucí vývoj Oscarů zlomový. Mění se celý filmový průmysl. To, jaké filmy jsou upřednostňované producenty, jaké diváky a jak se natočené snímky k lidem dostávají. A pak je tu otázka toho, jak Oscary filmový průmysl prezentují a jak prezentují samy sebe.

Jaký (pokud vůbec nějaký) vliv budou mít na budoucnost filmové produkce letošní vítězové, to ukáže až čas. Takhle krátce po vyhlášení můžeme mluvit snad jen o tom, že navzdor pozvolným změnám zůstává Akademie stále dost konzervativní a opatrná. Chyběla jakákoliv překvapení, stále se rozdávaly ceny za zásluhy, stále vítěze určovaly především aktuální trendy a kampaň. Stále je otázkou, zda Oscary berou vážně streamované filmy (Coda alespoň začínala na festivalu, než šla na Apple TV+). V tuhle chvíli budu především zvědavý, jak se po dalším oscarovém zklamání bude k financování „filmů pro náročné“ nadále stavět Netflix.

Jestli stojí filmový průmysl (především ten americký) na křižovatce, tak k němu vlastně slavnostní večer seděl velice dobře, protože sám o sobě budil značné rozpaky.

Velkým tématem v poslední době byla snaha o zkrácení ceremoniálu. I když se část cen potupně předala hodinu před zahájením televizního přenosu a výsledky z téhle části večera jsme se dozvídali bez fanfár na Twitteru, pořád byl celý večer extrémně dlouhý. A nebylo to pro to, že by se víc času věnovalo letošním nominovaným.

Na začátku trvalo snad dvacet minut, než byla udělena první cena. Už od začátku zdržovaly hladký průběh předávání hudební čísla, kterých bylo hodně a skutečně za to stála jen Billie Eilish, možná ještě tak We Don't Talk About Bruno. Zbytek jen vyplňoval čas mezi reklamními bloky. Část večera padla na komediální výstupy s trojicí moderátorek. Amy Schumer, Regina Hall a Wanda Sykes nebyly vůbec špatné, ale celkem se potvrdilo, že když předchozí dva ročníky byly bez pevně daného moderátora pro celý večer, až tak moc to nevadilo.

Hodně času se vyplácalo na různé retrospektivy. Z nějakého důvodu se mluvilo o filmech Juno či Bílí muži neumějí skákat. Z nějakého důvodu se na pódiu objevili tři extrémní sportovci a vykládali nám o tom, že James Bond je super. „In memoriam“ segment měl hodně zvláštní atmosféru, když fotky zesnulých doplňovalo zběsilé křepčení veselého pěveckého sboru. Kus času jsme zabili na filmovém muzeu v Los Angeles, kam se drtivá většina diváků v životě nepodívá. A mrhání časem završila zoufale zpackaná divácká hlasování o nejoblíbenějších filmech a momentech, která si později probereme ještě samostatně.

To vše na úkor oceněných. Někteří dostali ceny mimo živý přenos a jejich děkovné řeči se do vysílání pouštěly jen ve zkrácené podobě. Další vítěze klasicky vyklízela z pódia hrající hudba, protože na poděkování oceněných prostě není čas, když prostě MUSÍTE střihnout do zákulisí, kde něco o filmu plácá pěvecká kapela BTS. (Pokud jde o konkrétní promluvy, tak nějaký hlubší vliv na mě zanechalo asi jen poděkování Troye Kotsura ve znakové řeči, doplněné roztomilou Youn Yuh-jung, loňskou vítězkou).

Všechny potíže, které z ceremoniálu udělaly „rozpačité nic“ nicméně byly zastíněny zvláštním incidentem. Komik Chris Rock měl prezentovat cenu za nejlepší dokument. Klasicky začal pár vtipy a jeden si dělal legraci z vlasů Jady Pinkett Smith. Zhruba v tom smyslu, že vypadá jak holohlavá G.I. Jane. V tu ránu se manžel Jady Will Smith zvedl, došel k Rockovi na pódium, jednu mu vlepil, vrátil se do židle a ještě dvakrát zařval „neber si moji ženu do svojí zas**ný huby“.

V americkém přenosu byla situace cenzurovaná, šířily se spekulace o tom, zda nešlo o secvičenou scénku. Dle všech dostupných informací byla situace autentická. Rockův vtip byl trapný. Je veřejně známo, že Jada trpí Alopecií, která způsobuje vypadávání vlasů. Zároveň je hodně zvláštní, v roce 2022 vidět v televizním živém přenosu dospělého člověka, který se rozhodne na nejapnou poznámku na adresu partnerky reagovat fackou. Normalizovat užití násilí (mimo případy aktivní obrany) jako přijatelnou reakci na libovolnou situaci, to nás poněkud vrací do minulosti.

Extrémně zvláštní je, když podobnou reakci vidíme právě od Smithe, který je jinak proslulý tím, že si pečlivě hlídá svůj veřejný obraz a prakticky nikdy ho nevidíme sejmout léta budovanou masku. Willovi se asi honí hlavou nějaké složité věci, protože později při přijímání ceny mu tekly slzy jako hrachy a pokoušel se stavět do jakési mesianické pozice… Jakmile k momentu došlo, tak už celý filmový twitter řešil vlastní ceny jen minimálně a zaobíral se právě Smithovou fackou. Můžeme si tedy být stoprocentně jistí, že se o celém incidentu bude v budoucnu ještě hodně mluvit a dozvíme se o něm víc.

Celkem nudný ročník Oscarů tak nakonec vzbudil podobně velký vzruch, jako když byl před lety La La Land omylem vyhlášený jako vítěz, i když vůbec nevyhrál. Jen to není ten typ vzruchu, na němž by se do budoucna dalo cokoliv konstruktivního stavět.

Foto: Akademie filmového umění a věd

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest