Oscar 2022: Kdo vyhraje letošní zlaté sošky – finální předpověď

Oscar 2022: Kdo vyhraje letošní zlaté sošky – finální předpověď | Fandíme filmu
Warner Bros.
Oscar 2022: Kdo vyhraje letošní zlaté sošky – finální předpověď

Noční předávání letošních Oscarů už se blíží. Kompletní výsledky najdete u nás na webu buď zítra brzy ráno, anebo pokud se chystáte ponocovat, tak budeme seznam vítězů doplňovat průběžně už někdy zhruba od jedné hodiny ranní (středoevropského času). Kompletní seznam nominovaných je tady. A ještě než budou ceny rozdány, je tu každoroční kratochvíle: Pokusím se výsledky předpovědět, abyste se mi už za pár hodin mohli smát, jak jsem se mýlil.

V hlavní kategorii byla dlouhou dobu favoritem Síla psa, moderní western z Netflixu. V posledních týdnech na nejrůznějších cenách začal vítězit snímek o hluché rodině CODA, takže nic není rozhodnuto a až do poslední chvíle můžeme spekulovat, zda se finální momentum přiklonilo k tomu nebo k tomu. Kdyby situace dopadla stylem „dva se perou, třetí se směje“, mohl by se černým koněm stát Spielbergův muzikál West Side Story. V hlavní kategorii totiž algoritmus při konečném sčítání hlasů nehledá, který film byl nejoblíbenější pro určitou část poroty, ale který snímek měl co nejširší konsensus napříč celou Akademií.

V kategorii nejlepší režie je už delší dobu hlavní adeptkou na výhru Jane Campion a je nepravděpodobné, že by ji někdo přeskočil. Jane natočila favorizovanou Sílu psa, je to žena, vůči kterým část Akademie cítí dlouhodobý dluh, a má za sebou silný příběh, když s režírováním málem sekla, ale vrátila se takhle na nejvyšší možné úrovni. Černým koněm by mohl být Steven Spielberg.

Cena pro nejlepší herečku v hlavní roli byla dlouho nerozhodnutá a stále nás může překvapit, protože při předávání různých „menších“ cen (jako jsou například britské BAFTA) některé kandidátky na Oscara zcela chyběly, a tak netušíme, jak si vlastně vedou. Nicméně v jednu chvíli se jako zdánlivá čelní závodnice vyprofilovala Jessica Chastain. Ta prošla ve filmu The Eyes of Tammy Faye chameleonskou proměnou a na to Akademie obvykle slyší.

V kategorii nejlepších herců v hlavní roli je zřejmě rozhodnuto. Will Smith (Král Richard: Zrození šampionek) vzal Oscary útokem. Poctivě objíždí všechny plesy, přednášky či speciální promítání pro členy Akademie. Se všemi si osobně potřásá rukou, trpělivě odpovídá na otázky a využívá svého přirozeného šarmu k tomu, aby oscarové porotě názorně ilustroval, že hlas pro otce sester Williamsových (pro něj) je hlas pro sympatického chlapíka.

Will dělá všechno proto, aby zdůraznil, jak skvělý výkon vedle něj podala Aunjanue Ellis v roli matky sester Williamsových. Mohla by tedy v kategorii nejlepších hereček ve vedlejší roli nečekaně zaútočit ze zadních pozic, ale jinak se všichni prognostici shodují, že vyhraje Ariana DeBose, jako představitelka Anity z West Side Story. Cenu pro nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli dostane Troy Kotsur, neslyšící herec, který mě silný emotivní moment ve snímku CODA.

Mezi scénáři je situace trochu napínavější. Scenáristická cena někdy slouží jako „cena útěchy“ pro adepty na hlavní cenu, kteří nevyhrají, jindy jako „cena pro nadějné mladé tvůrce“, kteří jsou na vzestupu. Nejlepší adaptovaný scénář by mohly vyhrát hned tři různé ženy. První adeptkou Sian Heder za film CODA. Sian nebyla nominovaná za režii, tohle by pro ni mohla být náplast. Jane Campion za Sílu psa vyhraje zřejmě v tom případě, pokud by film zvedl masivní vlnu úspěchu a pobral všechny ceny, co mu leží v cestě. A bez šance není ani snímek Temná dcera. Recenzenti film chválili, navíc se shodují na tom, že se adaptace výrazně odklonila od knižní předlohy. A Maggie Gyllenhaal je slavná herečka, pro níž by snímek mohl být začátkem výrazné autorské kariéry. Pokud jde o nejlepší scénář původní, tam se zřejmě bude rozhodovat mezi Belfastem a Lékořicovou pizzou. Mezi Kennethem Branaghem a P.T. Andersonem. Tedy mezi dvěma miláčky Akademie, kteří nejspíš ani jeden nedosáhnou na hlavní či režisérskou cenu, ale mohli by dostat sympatickou náplast za scénář.

U kategorie nejlepšího animovaného filmu se po celou oscarovou sezonu svádí souboj mezi snímky Encanto a Rodina na baterky. Druhý jmenovaný snímek potěšil celkem nekonvenční animací (a navíc je to fajn film), Encanto zažívá vlnu divácké obliby díky populárnímu soundtracku. Na konečný výsledek budeme napjatě čekat do poslední chvíle. Mezi mezinárodními filmy vyhraje Drajv maj kár, velký miláček festivalů, který se na Oscarech probojoval dokonce i do hlavní kategorie. Mezi dokumenty zvítězí Summer of Soul, který dává dohromady unikátní záběry z Harlemského kulturního festivalu z roku 1969, kde vystoupila celá řada skvělých hudebníků v čele se Steviem Wonderem. Snímek navíc zrežíroval oblíbený muzikant Questlove.

V kategorii nejlepší písně se svádí přímý souboje mezi Bondem a Disneym. Dlouho se zdálo být nezpochybnitelným, že vyhraje sympatická Billie Eilish za píseň No Time to Die. Pak ale přišla sláva snímku Encanto. Ten sice z nepochopitelného důvodu do oscarového klání nominoval jednu ze svých méně populárních písní, ale i tak je možné, že díky celkové oblibě Encanta nakonec písnička Dos Oruguitas nakonec zvítězí. Tip ve třech kategoriích krátkých filmů po mě nechtějte, většinu z kraťasů jsem letos neviděl a nevím o nich nic moc bližšího.

V technických kategoriích to vypadá na velkou jízdu Duny. Z osmi sošek si jich velkolepá sci-fi nejspíš odnese šest. Konkrétně za nejlepší kameru, střih, výpravu, hudbu, zvuk a vizuální efekty. Nečekaně prohrát by Duna mohla v kategorii Nejlepší kamera, pokud by větší vítězné tažení zahájila Síla psa. Něco podobného platí v kategorii hudby a nečekaným černým koněm by se mohl stát Král Richard v kategorii střihu: Snímek do velké míry stojí na tenisových zápasech a na těch je dynamický střih prostě na první pohled vidět. Dvě technické kategorie, v nichž Duna dopředu favoritem není, jsou Nejlepší kostýmy a masky. Nejlepší masky vyhraje The Eyes of Tammy Faye, za výraznou proměnu Jessici Chastain – výhry v těchto dvou kategoriích jdou prostě ruku v ruce. A cenu za nejlepší kostýmy dostane Cruella. Odehrává se v historickém období, v prostředí módního návrhářství a má celou řadu výrazných postav, co se silně stylizují.

Dejte vědět, jaké jsou vaše tipy a už za pár hodin budeme znát skutečné výsledky.

Foto: King Richard: Zrození šampionek

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu